Дневен план за навициСвали сега 

Интервю с Иван Шишманов

"...спортът е за здраве, както физическо така и психическо."

Какво ще научиш?

Искаш ли да постигнеш мечтаната форма и трайно по-добро здраве?

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

Иван Шишманов

Представи се на читателите ни?

Казвам се Иван Шишманов. Роден съм в гр. Бургас, на 25 години съм. По образование съм ел. инженер и за щастие работя точно това, за което съм учил.

От колко време се занимаваш с фитнес и до каква степен темата е част от ежедневието ти?

С фитнес се занимавам от 1999 година. Тогава един мой роднина ме запали и тренирахме в едно таванче, разбира се, като всеки един начинещ си нямах представа нито какво тренирам, нито какво да ям, а тогава липсваше информация. Аз съм един от най-несериозните спортисти във форума, затова спортът отнема различна част от ежедневието ми. Когато се запаля, го правя на максимум и ми става повече от хоби, но често с по няколко месеца нямам време за ходене по залите. За сметка на това винаги внимавам какви храни консумирам. Въпреки всичко аз обичам спорта и никога не съм спирал да мисля за него, за кратко време успявам да постигна сравнително добри резултати, които може да бъдат видяни във фитнес галерията ми.

Ще опишеш ли накратко принципите, които спазваш в храненето? Има ли определени режими, на които симпатизираш?

Само няколко месеца, след като започнах да спортувам, успях да осъзная, че по-голямата и по-важната част от този спорт е храненето. Вярвам, че човек може да изглежда добре, дори без да тренира, но хранейки се правилно. За мен правилното хранене е oнова, при което човек се чувства добре, консумирайки чисти храни. Правилата за качествено хранене са няколко - сред тях са чисти белтъчни източници, ниско съдъжание на мазнини и въглехидрати, нисък гликемичен индекс. Когато съм свалял тегло, съм бил много критичен към себе си и съм постигал невероятни резултати, дори без да спортувам. Симпатизирам на нисковъглехидратния режим, като се стремя да не съм строг до полудяване. Нормално е, особенно за човек, който не се готви за състезание или за световна титла, да си позволява по нещо, което му се прияжда от време на време. Избягвам да се храня по заведения за бързо хранене, защото там дори салатата не е достатъчно подходяща за режима на спортиста.

А как стоят нещата при тренировъчните принципи?

Стремя се да тренирам комфортно. Така че да не се претоварвам, в следствие на което да претренирам, но и да не тренирам, колкото да загубя и малкото си свободно време. Тренирането ми доставя удоволствие, треската след тренировка е някак приятна и примамлива. Доколкото знам, има изследвания, които доказват, че човек се пристрастява към спорта, както към другите видове пороци. Тренирам между 3 и 6 пъти седмично, в периода за сваляне правя кръгови тренировки с машини, а в периода за маса наблягам на свободните тежести. Винаги преди тренировка загрявам, а когато имам времева възможност след тренировката, задължително правя аеробика. Не мога да кажа, че тренирам оптимално, за мен е важно да изпитвам удоволствие от тренировката. Спортът е за здраве, както физическо така и психическо.

Употребяваш ли хранителни добавки и какво е мнението ти за тяхната употреба по принцип? До каква степен играят роля за успеха на спортуващия?

В студентските си години нямах финансова възможност за никакви хранителни добавки и не съм употребявал. За щастие вече имам сериозна работа и успявам да си позволя по нещо, макар и основно. Гледам да си осигурявам поне най- важната добавка, която е протеин, взимал съм и фат бърнери, за да изляза от застоя на отслабване, л-карнитин и важните за всеки човек витамини. По важност за спортуващия бих наредил хранителните добавки на четвърто място. Преди тях са храненето, възстановяването и тренирането. Разбира се, ако целим сериозни резултати, ще ни трябват сериозни неща, сериозно хранене сериозно възстановяване, част от което са добавките и сериозно трениране. Винаги съм повтарял, че съм се родил 3,5 кг, а съм станал 95 и то без никакви добавки само на база хранене и възстановяване напред във времето. Природата е доказала, че човешкото тяло може да търпи огромно развитие и без да я подпомагаме с хранителни добавки.

Не може да не засегнем пороците. Имаш ли такива и ако да, то какви са те?

Основният ми порок е, че по време на диетата страшно много ми липсват сладките неща. Друг порок ми е, че като седна с приятели на заведение, се изкушавам да си хапна и пиина това, което и те. Никога не съм пушил, никога не съм употребявал акохол, то вече и въздухът (особенно в родния ми град) е вреден.

Какво е мнението ти за фитнес индустрията и здравословния начин на живот у нас? Възприема ли се положително, има ли развитие или всичко е твърде в началото, за да може да се направи оценка.

Тази индустрия в страната ни се развива от десетина години. Ние спрямо други страни, както във всяко нещо и тук, сме с 20-30 години назад. Въпреки това аз съм оптимист, например когато аз прохождах в спорта, в родния ми град имаше един магазин за добавки, а сега са няколко, което създава конкуренция между тях. Имаше едно-две специализирани фитнес издания,  а сега са няколко, имаше един интернет портал, а сега много повече. В началото индустрията разчиташе на различни нискокачествени родно произведени добавки, а днес сме свидетели как се внасят над 30 чуждестранни фирми, всяка от които със своите предимства. Същото забелязвам и по хранителните магазини, вече не е трудно (както преди години) човек да се снабди с нискомаслено сирене, мляко, извара, пилешко или каквато и да е качествена храна. От време на време сме свидетели на организирането на различни фитнес конкурси, които се надявам да станат все повече с идеята да се популяризира спорта сред обикновенните хора. Не мога да кажа, че за последните години индустрията не се развива, но ние обикновенните потребители винаги бихме искали повече и повече.

Фитнесът е твоето свободно време или то е ангажирано с други хобита?

Имам две хобита - едното е работата ми, а другото е фитнесът. Той ми отнема различно време през различните сезони от годината, но определено никога не съм го забравял. Единствено работата и спането ми отнемат повече време от спорта.

Представи си, че водим този разговор след 5 години. Кой от дадените отговори би бил драстично различен?

Нямам високи и непостижими цели в спортен план, затова се надявам никой отговор да не се е променил с течение на времето. Харесва ми да спортувам и да се храня правилно, както го правя сега.

По какъв начин се запозна с нашето издание, какво ти допадна, какво би могло да се подобри?

С вашето издание се запознах, търсейки информация за спорта из интернет. Тогава през 2000 година (ако не греша) попаднах на една от версиите на сайта и това много ми помогна в теоретичен план. Фитнесът, колкото пракатичен спорт, е толкова и теоретичен, човек трябва да знае какво прави във всеки един момент. Тогава влязох във форума, за да задавам въпроси и ме впечатли как хората, които си бяха доста малко за времето, ми помагаха с най-различни съвети по всеки един въпрос, поставен от мен.

Аз съм един от първите потребители на сайта, с което винаги съм се гордял. Сайтът и неговите приложения през тези години претърпяха невероятно развитие, на което бях свидетел и се надявам колективът да намери възможност някой ден да ни покаже това развитие под формата на материал.

Би ли искал да споделиш или пожелаеш нещо на (другите) наши читатели?

Пожелавам им само и единствено да са щастливи.

Основател и идеолог на BB-Team. Имайки предвид, че прави това, откакто е на 13 години, разбираме, че буквално израства в така наречената фитнес индустрия. Занимавал се е с почти всички разновидности на тежестите - фитнес, бодибилдинг, кросфит, функционални и нефункционални тренирания (последното е шега). Активно търси практичното в необятната сфера на здравословното хранене и трениране, като подкрепя наученото и чрез обучения от Precision Nutrition (Канада), NSCA (САЩ), CPPS Academy (САЩ) и други.
Още съдържание по темата
Как-да-предотвратим-болките-в-гърба
Как да предотвратим болките в гърба?
Основната-причина-популярните-диети-да-не-работят-за-теб
Основната причина популярните диети да не работят за теб
Тренировките-са-прекалено-лесни
Тренировките са прекалено лесни!

Тренировъчната ми програма не ме натоварва достатъчно!

Изграждането-на-нови-и-промяната-на-текущи-навици-не-е-лесен-процес
Изграждането на нови и промяната на текущи навици не е лесен процес
Направи първата стъпка към твоята цел.

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

top-arrow