Меламин

Обикновено не ни убива, но ни показва колко сме слаби

Преди седмица светът бе разтърсен от новината за починалите от млечни продукти четири бебета в Китай. Установено е, че китайските млечни продукти, които са консумирали бебетата, съдържат меламин и пряко са отговорни за смъртните случаи, също и за няколко десетки хиляди интоксикации, предимно на деца. Случаят се превръща от локална в световна истерия, след като освен сухото застрашено се оказа и прясното мляко, откриха се следи от химикала и в сладкиши, а световни гиганти, като Нестле и Фризланд се оказаха въвлечени в скандала.

Меламин

Скандалът

По един типично милитаристки начин скандалът дълго е държан в информационно затъмнение. В средата на Септември центърът за безопасност на храните в Хонконг е открил меламин в 8 от общо 30 продукта на китайския гигант "Санлу" и настоя концернът на прекрати продажбите и да си прибере обратно пласираните в Хонконг количества. Властите призоваха хората да не консумират продуктите на концерна.

Първият случай на смърт обаче не е от средата на Септември, а е бил диагностиран още през месец Май, но въпреки реакцията на пострадалите е бил държан в тайна, вероятно заради Олимпиадата и опасността от масова истерия. Вероятно е властите да са знаели за случая, факт е, че според изнесените данни те са реагирали адекватно и бързо са иззели наличните количества от пазара.

Още по-вероятно е от фирмата да са знаели или поне да са имали подозрения за заразяването. Въпреки големите иззети количества и унищожено опасно мляко, според различните източници има между 6500 и 53 000 бебета в Китай, консумирали меламин с млечните продукти. Посочва се цифра до 13 000 деца, хоспитализирани с проблема. Това означава, че голямо количество меламин е попаднало в млякото и дори само разликата в обема на продукцията би бил съмнителен.

Още по-съмнителен е фактът как въпросните продукти, стотици хиляди и от най-различен произход, са преминали покрай администрацията и системите й за контрол на качеството, считани за най-строги именно при детските храни. Каквато и да се окаже истината, който и да си приписва "заслугите" по откриване на отравянето,  ясно е че със сигурност е налице най-малкото сериозна безотговорност и пълен провал на административните системи по контрола на храните.

Кой е убиецът?

Химичната формула на меламина е 1, 3, 5-триамино-2, 4, 6-триазин. Както ще установим по-нататък, тази формула е ключова за проникването му в млякото. Веществото меламин всъщност няма място в млечната промишленост. В мебелната такава се използва за производство на смоли. Употребява се в козметиката. Негови производни вещества намират приложение в полимерната промишленост (пластмаси). Има приложение и в производството на пестициди.

Меламинът е масово употребяван продукт, отдавна в полезрението на мултинационалните корпорации. Още в зараждането им като световни фактори, в тридесетте години на миналия век, той е бил в полезрението на гиганти като Ciba и Henkel. Днес не е толкова широко разпространен, световното му производство е около 1 млн. тона годишно. Това всъщност не е кой знае колко, близо е до теглото на един единствен кораб - мегатанкер. Използван някога широко заради термичната, светлинната, електричната му устойчивост, днес той се подменя с нови материали и на практика никога не е постигал твърде широко приложение.

Меламинът се добива по няколко методи, включително и от урина под налягане 50 до 200 мегапаскала и температура 350 до 450 градуса по Целзий. Всичките му процеси на добив предполагат висока температура и огромно налягане, което елиминира хипотезата за случайно възникване или нежелана реакция. По настоящем най-големият производител и износител на този минерал е именно Китай.

Меламинът е прахообразен минерал с бял цвят и различна морфология - може да е по-груб, по-ситен, гладък и т.н., което го прави лесен за "скриване" в млечните продукти на прах. Меламинът обаче може да има и "естествен" произход. Формира се в организма на растения и животни като метаболит на някои пестициди. Като такъв той е познат на хранителната промишленост и се следи за наличието му в хранителните продукти.

Интересното е, че меламинът е безвреден и просто се изхвърля от организма. Вреден е в комбинация с цианидна киселина. С последната за съжаление той обаче може да има допир - например при т.нар. топло поцинковани съдове, технология, все още разрешена в Китай. Доколкото много от консервите и металните съдове за загряване могат да имат такова съдържание, опасността става доста голяма. В този случай меламинът ударно натоварва бъбреците, образувайки големи често над сантиметър - камъни, сходни със силикатните и фатални за малките деца.

Симптомите са като при треска, повръщане, бъбречни кризи, остри болки, уриниране на кръв, запушване на пикочните канали.

Игра със здравето на населението срещу пари?

За съжаление най-разпространената версия е доста грозна. Меламинът има много високо азотно съдържание - над 2/3 от масата му и на стандартните тестове за белтъчини, правени на млякото за бебета той симулира отлично съдържание на протеин, което всъщност не е вярно. Така с измама отровното мляко минава при тестовете за висококачествено. Към това следва да добавим и лесната достъпност на минерала и ниската му цена. При това всички тестове досега са считали меламина за безвреден, включително и проведените през 1945 г. опити с мишки, приемащи големи дози меламин. Ако не в политиката на корпорацията, то поне в политиката на субконтракторите й, доставчиците на суровини, лесно може да се намери умисъл за такова престъпление.

Всички улики сочат натам. През 2007 година многократно е рапортувано в други държави за китайска храна за животни, тествана с "високо белтъчно съдържание", но съдържаща меламин. Освен това Китай не е прочут с голямо зачитане на човешките свободи - пресен случай са тибетските монаси, но по-възрастните ни читатели вероятно помнят и предизвикалият световното възмущение закон за контрол на раждаемостта в Китай, според който всяко семейство има право на едно дете, а в случай че се роди второ, то трябва да бъде умъртвено със смъртоносна инжекция. Този закон се прилагаше доста време, въпреки реакцията на почти целия свят.

Много арести са направени досега, включително на 12 доставчици на мляко до "Санлу", шест продавачи на меламин и няколко други лица, иззети са неколкостотин килограма съмнителна субстанция, за над 200 от която е доказано, че е меламин. При това, както се предполага, използваната субстанция не е била рафиниран меламин, който би бил по-скъп, а суровина, съдържаща и други съставки, включително и опасната киселина.

Компанията "Фонтера", партньор на пострадалата "Санлу", подозира основно промишлен саботаж. "Фонтера" акцентира върху прозрачния производствен процес и сериозния вътрешен контрол върху качеството, който не допуска при нормални условия заразеното мляко нито да влезе, нито да напусне предприятието на път към пазара. Към това се добавят многобройните тестове на административните органи. Според говорителите на компанията е невъзможно това да се е случило случайно, поради недоглеждане или поради политика на компанията. При това печалбата от този процес би била минимална, а рискът - доста голям, особено по време на Олимпийски игри. Според компанията в случая има добре замаскиран умисъл, който въвлича не само компаниите, но и китайският политически режим и доверието в китайската индустрия по света въобще.

Невидима заплаха за целия свят?

По тиражирани и в пресата сигнали продукти на Нестле и Фрийзланд бяха изтеглени от пазара, макар че в последствие се доказа, че не се отровни. Успокоителните данни обаче бяха примесени с обезкуражаващи. Остатъци от меламин бяха открити в продуктите на фирми, ползващи мляко на прах като суровина - сладоледи и сладкиши, имаше съмнения и за шоколади, популярност добиха и случаите с храни за домашни любимци, "обогатени" с меламин. Макар и дозата на "Санлу" от над 2 грама за килограм все още да не е достигната, съмнението и истерията остават.

На този фон съмненията за брашно в протеина и други евтини измами остават напълно реални. Действително е съмнително китайският промишлен гигант да играе игри на дребно със съдържанието на млякото при условие, че е видно, че продукцията му почти не се проверява и има огромен пазар. По-вероятно е малки фирми, запознати със системите на контрол на качеството да ги мамят, за да се класират в търгове, в които иначе трудно биха успели. Но тяхната дейност не е известна. Те направиха световно известна, при това по един недвусмислен начин фирмата производител, за която добро решение оттук нататък би било поне да си смени името.

Възможно ли е обаче всичко да не свършва дотук? Стероидите в креатина, брашното в протеина, меланина в сухото мляко... Може ли да са само черешката върху тортата? За съжаление отговорът е "да". Не става дума само за меламина. Става дума за евтини и уж безобидни търговски измами, които всеки ден плащаме с парите си, а понякога можем да платим със здравето и живота си. Доста храни имат неясен произход, а добрите производители имат доста хитри идеи за увеличаване на грамажа и подобряване на общият търговски вид. Ако все пак клиентът бъде подлъган да купи и нищо не му се случи, значи измамата е позволена.

Фитнес индустрията -на сянка или под прицел?

Определено не на сянка. Тестовете за белтъчно съдържание в САЩ и Китай, а и по целият свят са доста сходни и са подлъгани от внесените от меламина промени в азотния баланс. При това меламинът, както казахме, може да има различна прахообразна структура и нюанси. Много лесно в ролята на сухо мляко може да се окаже някой буркан с гейнър например. При това опасността е по-голяма поради факта, че фитнес продуктите са по-скъпи и се ползват в по-концентрирани разтвори.

Все пак успокоително е, че производството на този минерал е малко и докато в млякото една лъжичка на литър "вдига" драстично белтъчното съдържание, във фитнеса смисъл има от по-големи дози, които лесно ще бъдат разкрити.

Изводите остават ясни. Макар и да нямаме виновник, двете основни версии за меламина, измама при тестовете и атака срещу конкурент, говорят за посегателство върху населението с цел печалба. Случаят показва колко беззащитен е обикновеният човек срещу посегателство спрямо собственият му организъм.

Колкото и пропагандно да звучи, капиталистическият строй се пропуква. Той полага неистови усилия да замаскира язвите, постоянно се правят не съвсем прозрачни и дори измамни операции, предизвикват се войни и конфликти, налагат се правила със сила, действа се в полза на частното срещу общото благо, но това само отлага деня на смъртта. Докато при устойчив подем всичко е нормално, изглежда, че при криза или при възможност нещата не са се променили. На хората се гледа като на ресурс, който може да бъде "похарчен". В името на парите.

Не парите обаче, а именно хората градят устойчивия обществен строй. Живеем в бурно време и въпреки пацифизма, на който сме учени, промените изглежда предстоят. От нас зависи в каква насока ще бъдат те.

Използвани източници
  • wikipedia.org
  • dariknews.bg
  • standartnews.com
  • actualno.com

Хареса ли ти?

Сподели с приятели в:

Вземи здравето си в свои ръце. Ето как:

Научи повече
back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 read-later1