Дневен план за навициСвали сега 

Гуарана (Paullinia cupana)

Свежест за ума и тялото от горите на Амазонка

Историята на употребата на Гуарана от хората се губи векове назад в тъмната и екзотична култура на племената от Амазонка. Екстрактът от гуараната е открит преди петдесет години и днес е изключително популярен продукт, вместван широко в състава на различни енергийни и тонизиращи напитки и хранителни добавки.

Какво ще научиш?

Искаш ли да постигнеш мечтаната форма и трайно по-добро здраве?

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

ГуаранаКакво е Гуарана?

Гуарана (Paullinia cupana, Sapindaceae) e вечно зелено пълзящо растение, което се вие по дърветата в амазонската джунгла в Южна Америка. Зоната му на растеж се простира най-вече на териториите на Бразилия. Растението се отличава с огромните си листа и красивите си цветни букети. 

Големият международен интерес към растението се дължи на малките му червени плодове с размер на кафени зърна. Всяко плодче съдържа в себе си семе, което учудващо прилича на око, преди да се обели напълно, след което наподобява лешник. Всяко семе има в състава си до пет пъти повече кофеин в сравнение с кафено зърно със същия размер.

Историята на растението е неписана и се губи в мита от културата на племената Тупи и Гуарани, обитаващи джунглата на Амазонка. Легендата гласи, че едно от местните божества убило много обичано от племето си дете. Друго, по-добре настроено към отдавна изчезналото племе божество, посадило очите на мъртвото дете, като разположило едното в селото, а другото в джунглата. Така се появила дивата и култивираната форма на Гуараната.  

Какво трябва да знаем за активните съставки на Гуарана?

Семената и екстракта от Гуарана се съдържат много ксантити, сред които и умерено до големи количества кофеин, теобромин и теофилин. Като следствие от съдържанието на изброените вещества, на гуараната могат да се припишат всички физиологични и сумарни ефекти, характерни за кафето и кофеина.

Доказани ползи:

  • Доказан тонизиращ ефект над тялото и ума;
  • Подобрява менталните функции;
  • Подтиска чувството на умора;
  • Стимулира липолизата (разграждането на мазнини);
  • Увеличава обема на кръвоносните съдов;
  • Релаксира гладките мускули на бронхите в белия дроб;

Предположения, слабо проучени твърдения и научни прогнози:

  • Подобрява паметта. Изследванията в тази насока не са провеждани съорбазно медицинските научни стандарти, критерии и норми. Касае се за военни изследвания.
  • Повишаване на либидото: Няма данни за подобен ефект.

Има ли странични ефекти и противопоказания за прием на Гуарана?

Екстрактът от Гуарана е признат за генерално безопасен продукт в рамките на препоръчваната оптимална доза за дневен и еднократен прием на кофеин от 300 мг/24 часа. Екстрактът от Гуарана се стандартизира според количеството на ксантините в състава си и главно кофеиновата доза. Затова, като всеки съдържащ кофеин продукт, екстрактът от Гуарана е свързван с всички странични ефекти, характерни за свръх употребата на кофеина (кофеинизъм).

Не се препоръчва прием на Гуарана екстракт при бременни и/или кърмещи жени, както и при едновременен прием с антидепресанти и упойки.

Дозировка

Дозировката на кофеин в продуктите, съдържащи Гуарана, подлежи на сериозен контрол в ЕС, както и в САЩ. Дозата, обозначена като безопасна, варира в световен мащаб, затова като такава се посочва граница от 150 до 450 мг. кофеин/24 часа.

В кои спортни и здравословни добавки можем да срещнем екстракт от Гуарана?

За производителите на храни, напитки и добавки, екстрактът от семената на Гуарана е по-ценен източник на кофеин в сравнение с кафените зърна, макар формулата на кофеина в семената на двете растения да не се различава. Гуарана екстракти се влагат в билкови тоници, в термогенни и в комплексни фат бърнери, в спортни и в обикновени тонизиращи напитки

Използвани източници

  • healthlibrary.epnet.com
  • ncbi.nlm.nih.gov
Още съдържание по темата
Протеин-за-отслабване-какво-всъщност-означава-това
Протеин за отслабване - какво всъщност означава това
Млечен-протеин-какво-е-и-от-какво-се-прави
Млечен протеин – какво е и от какво се прави?
Лупин-протеин-какво-е-и-как-се-приема
Лупин протеин - какво е и как се приема?
Протеин-за-жени-има-ли-такъв
Протеин за жени – има ли такъв?
Направи първата стъпка към твоята цел.

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

top-arrow