Кухнята на Румъния – родината на качамака

Кулинарни тайни от северната ни съседка

Областите на днешна Румъния  са обитавани от даки и гети няколко века преди новата ера. Румънците приемат, че народът им е възникнал от естественото културно смесване на даките с римските колонисти от времето на римския император Траян, който пленява Дакия през 106 г. Подобно на други държави, румънската кухня се е формирала в продължение на много години, като нейните особености са се определяли не само от природните условия, но и от многовековната й история.

Кухнята на РумънияВизитка на страната е ястието от царевично брашно, наречено качамак. Плодовете и зеленчуците изобилстват на румънската трапеза. Зеленчуците, най-често мариновани, се поднасят към месните ястия, които обикновено са приготвени на скара с въглища или на грил.

Типично румънски белег е и присъствието на чесън на трапезата. Благодарение на развитото скотовъдство в страната, съществува и изобилие на сирене и кашкавал. Чорбата пък е намерила най-благоприятно поле за развитие в тази географска ширина. Боршът - кисела настойка от пшеница, е винаги желан.

Представяме ви няколко ястия, характерни за румънската кулинарна традиция:

Хареса ли ти?

Сподели с приятели в:

Вземи здравето си в свои ръце. Ето как:

Научи повече
back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 read-later1