Шиатцу (Шиацу) масаж

Двете терапевтични школи на японската Шиацу традиция

За седем десетилетия от създаването си, Шиацу се превръща от локална холистична медицинска школа за мануална терапия в мултинационална верига от системи, които продължават да се развиват и днес. Научете какво прокламират различните Шиацу системи и кое е общото помежду им, а след това - идете на масаж!

Шиацу масажШиацу терапията е завършена методика за релаксиращ и лечебен масаж, която датира от ранното средновековие. Тя се извършва най-вече с пръсти, длани и палци по специална система от точки и меридиани, за да бъде възстановен енергийният баланс в тялото на лекувания. Освен с оздравителен характер, масажната терапия се прилага и с цел превенция и профилактика на здравето.

История и възникване на Шиацу

Шиацу е сравнително млада мануална терапия, произлизаща от Япония, която в буквален превод значи "натиск с пръсти". Смята се, че корените на масажното изкуство Шиацу водят до масажни терапии, навлизащи в Япония от Китай през средните векове. По онова време масажните техники били полумистични дисциплини, практикувни най-вече от жени и слепци.

Думата "Шиацу" се използва за пръв път през 1915 година в книга за масажи, написана от Тенпаку Тамаи. Двадесет и пет години по-късно Такуджиро Намикоши основава първия колеж по Шиацу терапия в Токио. Неговата система е съобразена с научната физиология и анатомията на западната медицина, за разлика от други школи, практикуващи Шиацу съобразно акупунктурната традиция в традиционната китайска медицина. В Япония системата на Намикоши се ползва с официален статут, а самият той е смятан от мнозина за откривателя на съвременното Шиацу.

Един от студентите на Намикоши - Шизуто Масунага, който по онова време е професор по физиология в университета в Токио, се отделя от училището му и основава своя школа. Неговата лечебна система е базирана на традиционната китайска медицина и днес е известна като Дзен Шиацу. На по-късен етап разделението между традиционната школа и модернистите се задълбочава по културни причини, а от тях произлизат частично смесени системи.

Школи и стандартизация в Шиацу

В Япония официално призната за лечебна терапия е единствено школата на Намикоши. За да получи правоспособност да практикува Шиацу като пълноправен лицензиран терапевт, човек трябва да учи задълбочено три години в университет или колеж. В международен мащаб в САЩ, Канада, ЕС (а съответно и у нас) шиацу терапевтът е прието да бъде наричан "Shiatsupractоr". Това е лицензирана и защитена от закона търговска марка, която служи като международен знак за качество на терапията и гарантира, че притежателят на лиценз за шиацу терапевт е преминал през нужното обучение.

Извън официалната стандартизация, освен школата на Намикоши съществуват още:

  • Дзен (Масунага) Шиацу, основната школа, следваща китайската традиционна медицина, откъдето произтичат останалите школи.
  • Меридиално Шиацу - основано на традиционната китайска медицина
  • Тао Шиацу - основано на традиционната китайска медицина, включващо будистка философия и ритуали.
  • Охашиацу - стил на Дзен Шиацу
  • Квантово Шиацу - основано на традиционната китайска медицина
  • Шиацу в движение - основано на традиционната китайска медицина, използващо техники в движение, с които създателите смятат, че се повлияват хронични заболявания.
  • Азе Шиацу, Макробиотично шиацу, Дзен-Докосващо Шиацу и др.

Есенцията на Шиацу

Според Намикоши, в масажа Шиацу се използват пръсти, длани и палци, за да се въздейства върху специфични точки, свързани с централната и периферната нервна система. Освен с изброените вече техники, тук се включват още натиск лакти, колене и дори стъпала. От своя страна традиционалистът Масунага смята, че основата в Шиацу са енергийните меридиани в тялото, затова Шиацу масажа следва да включва цялото тяло, да фокусира вниманието на практикуващия върху енергийния баланс на тялото и да осигури свръхествествена енергийна връзка. Терапевтът в Дзен Шиацу извършва не само масаж на тъканите, но и енергийна диагностика и подкрепа, докато диагностицира и лекува пациента си. И при двете школи има комбинирана диагностика и терапия в ръцете на терапевта, които проверяват сетивно тялото на масажирания за нередности като твърде стегнати или разхлабени участъци, нетипични тъканни образувания, фасциални размествания и др.

При Дзен Шиацу диагностиката започва с цялостен оглед, проверка на миризмата, тълкуване на звуците, чувствителността на натиск на определени точки, пулса. Следва проверка на езика и разговор върху здравното състояние на пациента. Терапевтът преглежда гърба и коремната област на лекувания за следи от енергиен дисбаланс във вътрешните органи. Оценката е субективна и относителна, според опита на практикуващия. За Дзен Шиацу терапията диагнозата е най-важната част от лечението на даден проблем, затова лекуваният бива преглеждан отново и отново в течение на курса.

Ефективност на Шиацу

Има множество записани случаи за хора, чието здраве е било положително повлияно след Шиацу терапия (и двете школи). Действителните доказателства за ефективност обаче отхвърлят определени твърдения на традиционалистите, например лечението на злокачествени образувания. По всеобщо мнение на учените, провели изследванията, Шиацу терапията има релаксиращо въздействие върху тялото и ума, в това число редуцира стреса и показва добър ефект върху проблеми с мускулен, ставен и неврологичен характер (Намикоши). На територията на ЕС е прието, че Шиацу масажите имат рехабилитативен, превантивен и профилактичен характер. Твърденията, че чрез тях може да се постигне "лечение" на заболявания обаче подадат в графа "извън закона", какъвто е случаят и с много други форми на холистична терапия.

Използвани източници
  • health.moonlightchest.com
  • shiatsudo.com

Хареса ли ти?

Сподели с приятели в:

Вземи здравето си в свои ръце. Ето как:

Научи повече
back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 read-later1