Дневен план за навициСвали сега 

Масаж и мануална терапия - открийте разликите! (част първа)

Научете повече за видовете масажни процедури и различните прилагани техники

Нуждаете се от масаж, а не знаете какво е подходящо за вашия случай? Всъщност си нямате и понятие какви видове масажи има? Ако решите, че е време да надникнете в света на масажните техники, прочетете следните редове.

Какво ще научиш?

Искаш ли да постигнеш мечтаната форма и трайно по-добро здраве?

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

Научете повече за масажните процедури

Каква е разликата между масажа и мануалната терапия?

В живота наричаме мануалната терапия най-общо масаж. Това обаче не е съвсем правилно.

Да, мануалната терапия е масаж, но терапевтичен, т.е. той цели да въздейства върху състояние - болка, схващане, претрениране, контузия.

Преди всичко мануалната терапия се практикува с лечебна цел, а ефектът на релакс е по-скоро вторичен, ако изобщо се прояви такъв. Ето защо под мануална терапия разбирайте още лечебни масажи, лечебни процедури.

Съществува група практики, които наричаме просто "масаж". Той цели по-социален ефект - отпускане, наслада, зареждане с енергия.

Социалните масажни практики не изискват да бъдат изпълнявани от дипломиран мануален терапевт. Последните по-долу ще наричаме масажни процедури.

Какви видове масажни процедури съществуват?

Масажните процедури могат да се разделят на източни, и западни - с доказана и по-малко доказана медицинска стойност, но аз избрах да ги подредя според собственото си чувство за популярност. Ето кои масажи срещам най-често в сфертите на различните СПА клубове и масажни салони.

Римски масаж

Изпълнява се в римска баня. Масажираният бива намазван със специални ароматни почистващи масла, след което започва процедурата. Най-често масажът е върху цялото тяло. Процедурата завършва с изтриване на маслото от кожата на масажирания с помощта на памучна или ленена кърпа.

Класически масаж (Шведски)

Това е масажна практика, създадена и развита в Европа. Представлява масаж върху специализирана масажна маса и се характеризира с дълги праволинейни движения с отворени длани. Често движенията по цялото тяло са насочени към сърцето.

Използват се масла, пудри, кремове и лосиони с цел подобряване плавността на плъзгащия ефект при намалено съпротивление с кожата.

Масажиращите движения, използвани при класическия масаж, са точно 6 вида: ефлюраж, петрисаж, фрикция, почукване, натиск, вибрация.

Акупресура

Това е вид масажна практика, която използва философията на акутерапията. Последната проповядва, че тялото е покрито със стотици енергийни центрове, които могат да бъдат задействани с цел отпускане, генериране на енергия или постигане на хармония със себе си.

Те са разположени в меридиани. Акупресурата използва специфични техники на натиск, последователни докосвания и леки приплъзвания по въпросните точки и меридиани.

Шиатсу

Става дума за традиционен японски масаж, изпълняван с възглавничките на пръстите и палците. За разлика от акупресурата, при този масаж вие сте облечени.

Целта на масажа е нормалилизане на Чи, Ин и Ян формите на енергия. Спецификата на движенията напомня за древната китайска техника Зи Я.

Масаж с камъни

Масажираният е легнал на специална масажна маса. Масажният терапевт използва затоплени или студени мраморни или базалтови, овални каменни форми.

Чрез тях той упражнява дълбоко тъканен натиск (мускулен масаж), без да причинява дискомфорт на масажирания.

Камъните могат да бъдат разполагани върху важни енергийни центрове като чакрите или телесните меридиани за по-дълбоко енергийно зареждане и комфорт. 

Още съдържание по темата
Бутилирана-вода-крие-ли-рискове-за-здравето
Бутилирана вода - крие ли рискове за здравето?
Как-да-отслабна-всичко-което-трябва-да-знаеш
Как да отслабна - всичко, което трябва да знаеш
5-капана-по-време-на-отслабване
5 капана по време на отслабване
Изграждането-на-нови-и-промяната-на-текущи-навици-не-е-лесен-процес
Изграждането на нови и промяната на текущи навици не е лесен процес
Направи първата стъпка към твоята цел.

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

top-arrow