Дневен план за навициСвали сега 

Магията на флирта

Разумен процес ли е флиртуването?

Той гледа ли ме? Тя на мен ли се усмихва? Флиртуването е забавно и вълнуващо, но малцина от нас знаят, че то е и съществена част от нашата еволюция. Това чувствено взаимодействие между мъжа и жената (и не само!) е всъщност критичен компонент от човешкия живот, който откакто свят светува, е улеснявал установяването на връзка между половете. Но кога става прекалено? И кога не е достатъчно?

Какво ще научиш?

Искаш ли да постигнеш мечтаната форма и трайно по-добро здраве?

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

ФлиртВъпреки че ни се иска да вярваме, че флиртуването е разумен процес, не е така – според проучвания 55% от сигналите, които получаваме, идват чрез езика на тялото; 38% - чрез тона, скоростта и интонацията на гласа и само 7% чрез онова, което всъщност казваме. Част от човешката природа е да бъдем привличани и да проявяваме интерес към другия пол, а в някои случаи и към своя собствен. Всички онези внезапни и безобидни флиртове обаче изглежда обслужват една по-сериозна функция. С развитието на човечеството се е развило и изкуството да флиртуваме, въпреки че има определени аспекти на това изкуство, които са останали непроменени. Целта на флирта, независимо дали е преднамерен или не, винаги е била да се привлече вниманието. Подобно на цветната опашка на пауна или на разкошната грива на лъва, хората се подготвят, за да привлекат вниманието на потенциалния си партньор.

Флиртуването, като повечето форми на комуникация, се управлява от редица неписани социално приети правила. Най-важното правило, което трябва да се запомни, е че изкусният успява. Едва ли искате да подходите толкова недодялано, че директно да попитате: "Харесваш ми, а ти харесваш ли ме?" Едва ли искате обаче и да останете незабелязани... Всъщност при флирта всичко, за което става въпрос, е тръпката от гонитбата и преследването - едва ли някой обича да печели играта без поне малко предизвикателство. Хората се впускат да флиртуват по много различни причини. Една от приоритетните е просто да поласкаят някого - правят се комплименти, разменят се усмивки и други подобни безобидни закачки, които могат да помогнат на социалните взаимоотношения. От друга страна, има форма на флирт с определената цел да бъде привлечен потенциален партньор, понякога наричана преднамерено флиртуване. При тази форма е наистина важно да се подбират внимателно факторите къде и кога.

Учи ли се флиртът или всеки от нас си го може и доколко го може? Истината е, че както всяко друго нещо и флиртуването си има тънкости, които могат да бъдат усвоени при добро желание и малко старание. Колкото и да е невероятно, американски психолози са разработили специални тестове, чиито резултати са оповестени публично с цел именно да бъдем информирани как да флиртуваме по-добре. И ако искате да примамите съседката, колегата или някой, в когото сте тайно влюбени, ако си задавате въпроса "Как да флиртувам по-добре", "Как да привлека погледа му", ето няколко практически съвета за успешното флиртуване:

Две златни правила за успешно флиртуване

 • Правило 1 – усмивка
 • Правило 2 – контакт с очи

И преди всичко - бъдете достъпни!

Мястото

Подходящото място за флиртуване е гаранция за сигурен успех. Най-честия избор е барът или кафенето. Храната и пиенето "разчупват" обстановката и хората са готови да общуват по-свободно. Ако все пак трябва да сте в офиса, изберете мястото за почивка или за кафе. Всеки има различен стил на флиртуване, което прави индивидуалния подход уникален. Има тип на флиртуване, което ще ви позволи да се доближите до потенциалния партньор, но има и флиртуване, което може да ви превърне в персона-нон-грата. На работа например е важно да задържате флирта на ежедневно, приятелско ниво. Границата между флирта и сексуалния тормоз може да се окаже не толкова голяма, което би било сериозна обида, особено в работна среда.

Тема на разговор

Намерете адекватна тема за разговор. Най-лесно е ако сте в университета, в час  – темата е ясна. Лесно е също, ако сте на работното място. По-деликатни ситуации са тези в асансьора, бара или на улицата, на опашката. Тук трябва да извикате на помощ фантазията си. Със сигурност няма да останете незабелязани, ако започнете направо с комплимент от рода на: "Тази риза много ти отива!" или "Прекрасен избор на парфюм!"

Научете се да поддържате разговор

По-лесно е да се усмихвате и да хвърляте погледи, отколкото да поддържате разговор. Но флиртът ви ще бъде "професионален", само ако можете да разговаряте. Започнете с конфигурацията "въпрос, коментар, комплимент". Например: мъж в кафето или бара ви предлага питие. Задайте му отворен въпрос – т.е., такъв, който изисква отговор, а не само "да" или "не", след което му направете комплимент. Имайте предвид, че личните проблеми са убийци – както за разговора, така и за флирта, така че ги оставете в къщи. Негативността и хленченето са сред най-грубите грешки при флирт. Ако няма какво хубаво да кажете, измислете нещо хубаво и го кажете. Използвайте за начало на изреченията си израза: "Аз мисля, че...", вместо "Чувствам, че...". Не задълбавайте обаче в спорни теми като политика, например. Нито пък превръщайте разговора в прекалено интимен – едва ли някой ще се зарадва да го засипете с очакванията си от потенциална връзка. Запомнете – флирт-разговорът трябва да е непретенциозен, остроумен и забавен.

Войната на половете

Знайте какво искате – само флирт или сексуален флирт. Полезно е дамите да имат предвид, че мъжете често могат да интерпретират усмивката като покана за нещо повече. Или обратното – дори и дълго флиртуване да не им подскаже желанията или намеренията ви. Бъдете максимално ясни, за да няма недоразумения.

Имайте самочувствие

За разлика от мъжете, които обикновено имат по-високо самочувствие за външния си вид, жените често се притесняват, че не изглеждат добре. Забравете всякакви предразсъдъци и флиртът ви ще е по-успешен! Имайте повече самочувствие!

Контакт с очите

Първата стъпка за започване на флирт е да се установи контакт с очите. Някои използват техниката "втренчен поглед и усмивка", докато други предпочитат кратки погледи и отместване на очите. Оксфордският наръчник по флиртуване препоръчва да уловите погледа за повече от една секунда, за да покажете, че сте заинтересувани. Не прекалявайте обаче с продължителността на погледа, защото това може да накара обекта ви да се почувства неловко. Независимо кой подход избирате, играта е започнала! Когато му/й говорите, освен с доближено тяло, скъсете дистанцията и със силен поглед към него/нея. На моменти примигвайте по-усилено или сведете поглед в загадъчна усмивка.

Пространството между вас

Сега трябва да приближите обекта (и мъжете и жените могат да се приближат, това е все пак 21 век!). Обърнете внимание и на стойката си. Насочете тялото си към партньора и ако наистина сте настроени флиртаджийски, започнете да имитирате това, което "говори" неговото или нейното тяло. Имитацията е най-добрия начин да поласкаете някого. Имайте предвид обаче, че мъжете често бъркат "приятелския" флирт със сексуален флирт. Така че (освен ако всъщност не търсите секс) използвайте докосванията пестеливо и поддържайте определена лична дистанция между себе си и обекта на флирта.

Езикът на тялото

Във флирта много по-важно от думите са делата, т. е. езикът на тялото. Данните от проучване сочат, че 55% от това как ви възприемат зависи от външния ви вид и езика на тялото, 38% от това как говорите и едва 7% от това, което всъщност говорите. Ако не наблюдавате внимателно, може да ви се стори, че езикът на тялото изпраща понякога смесени сигнали. Жената използва специфични сигнали, за да разкрие, че е заинтересувана от определен мъж. Тя ще се смее, ще си усуква косата, ще докосва бързо ръката на мъжа, ще се усмихва и ще гледа право в очите. Мъжете, от своя страна, отвръщат на интереса, като заемат спокойна поза, поддържат директен контакт с очите и се накланят близо до потенциалната избраница. Но по-важно от езика на тялото е започването на добър разговор. Бъдете изобретателни, забавни и интелигентни. Най-важното - бъдете себе си. Интригуващ разговор ще разкрие много повече за вас, отколкото прикритите сигнали. Ако човекът е заинтересуван, разговорът ще бъде жив и същевременно спокоен и ще задържа вниманието на потенциалния партньор.

Никога не преценявайте само по един жест. Не правете заключения, а търсете поведенческите прояви като цяло. Повечето експерти по езика на тялото приемат правилото на "Четирите знака" – а именно да се търсят поне 4 знака на тялото, които "казват" едно и също нещо, преди да се доверим напълно.

Тайни сексуални сигнали на тялото

Как да разберем дали нашето тяло изпраща верните сигнали – и още по-важно: как да разберем сигналите, които ни изпращат другите хора? Оставете вашето тяло да "говори" и да "флиртува" и се научете да разпознавате тайните сексуални сигнали, с които някой флиртува с вас:

 • 1. Триъгълник на флирта

Когато гледаме някого, който не ни е близък (например по време на бизнес среща), нашите очи извършват зигзагообразни движения на нивото на очите в посока от едното към другото око. Между приятели погледът се снижава под нивото на очите и се движи под формата на триъгълник – от едното към другото око и надолу към носа и устата. Когато започваме да флиртуваме, триъгълникът на движение на погледа се уголемява – оглеждаме оценяващо тялото на обекта на флирта. Колкото по-интензивен става флиртът, толкова повече задържаме погледа си върху очите и върху устните на нашия обект. Ако някой гледа устните ви през цялото време, докато говорите, това е много секси, тъй като не може да не си помислите – "Дали той/тя си представя какво би било усещането да ме целуне?", което обикновено е точно това, което той/тя си мисли.

 • 2. Огледални действия

Това е, което отличава добрия флирт от страхотния флирт: нищо няма да ви обвърже по-ефективно и по-бързо от това да повтаряте огледално действията на обекта на вашите желания. Това означава, че просто трябва да правите това, което прави той/тя – ако се наведе, за да ви каже нещо интимно, вие се наведете към него/нея също; ако се облегне назад, за да отпие от питието си, вие също отпийте от своето; ако той/тя подпре брадичката си между двете си ръце, вие направете същото. Обяснението на ефекта от огледалното поведение е, че харесваме хора, които приличат на нас. Ако някой прави същото като нас, ние усещаме, че този човек е на същото ниво и в същото настроение като нас. Има някои съществени неща, които трябва да отбележим: първо - повтаряйте само позитивните сигнали на тялото; второ – хванете настроението, а не просто имитирайте този, с когото флиртувате, както правят маймунките в зоопарка. Общо правило е да се изчака около 50 секунди, преди да се повтори нечий жест.

 • 3. Движение на веждите

Когато за първи път видим някой, към когото изпитваме влечение, ние повдигаме вежди. Ако от другата страна също ни харесат, съответният човек също повдига вежди. Никога не сте забелязали това? Не е чудно, тъй като продължава около 5 секунди. Ние не съзнаваме тези си действия, но повдигането на веждите е жест, който се наблюдава при всички култури по целия свят. Всъщност някои експерти смятат, че това е най-бързият невербален знак за приятелско отношение при среща в света. Трикът е да наблюдаваме за този жест при срещата си с някой, когото харесваме. Още по-добре - покажете му/й на подсъзнателно ниво, че сте заинтересуван от него/нея, като повдигнете веждите си за секунда съзнателно, когато хванете погледа му/й, за по-пълен ефект.

 • 4. Посочване

Наблюдавайте движенията на ръцете и краката на обекта на вашите чуства – хората имат склонност да насочват тялото си към хората, от които се интересуват. Ако смятаме някого за привлекателен, ние често несъзнателно насочваме към него нашите длани, ръце, пръсти, крака, ходила. Това също е незъзнателен индикатор да покажем нашето внимание към дадения човек. Също несъзнателно, това се схваща от другия човек. Така че, ако сте хвърлили око на някой "обект", стоящ в ъгъла, насочете тялото си в неговата/нейната посока. Дори и да нямате визуален контакт, той/тя ще разбере, че се интересувате от него/нея.

 • 5. Мигане

Когато харесваме това, което виждаме, зениците ни се разширяват и започваме да мигаме по-често. Ако искате да повишите шанса си, опитайте се да накарате отсрещния човек да мига по-често, като вие мигате по-често. Ако човека ви харесва, той/тя несъзнателно ще се опита да настигне честотата на вашето мигане, за да остане в синхрон с вас, което ще накара и двама ви да се почуствате още по-привлечени един от друг.

Правила за безопасност при среща

Ако си правите среща по интернет, използвате други хора или дори агенция за запознанства, трябва да вземете следните мерки:

 • Направете срещата си на кафе или на обяд, а не на вечеря. Така няма да губите време, ако видите, че нищо няма да излезе, а и ще сте в по-голяма безопасност през деня. Бъдете учтиви, но не подвеждайте човека, с когото не желаете повече да се срещате, за да избегнете нежеланото преследване от негова/нейна страна. Ако не харесвате човека, с който се срещате, просто кажете: "Ти си чудесен човек, но не си това, което търся."
 • Останете на място, което е добре осветено и с много хора наоколо. Добра идея е да се срещнете на място, където ви познават, така че човекът, с който сте на среща, да може да бъде идентифициран. Говорете със сервитьора, така че да стане ясно, че са ви видели заедно.
 • Не канете непознат в дома си и не ходете в дома на непознат, докато не опознаете достатъчно добре човека.
 • Доверете се на инстинкта си и внимателно слушайте историята на миналите връзки на човека, с който се срещате. Така може да разберете дали търси връзка или просто секс.

И накрая ето няколко препоръки, които могат да гарантират, че флиртът ще даде положителен резултат:

 • Не използвайте дразнещи или груби изрази, за да започнете разговор. Като начало на разговор може да използвате коментар за времето или просто да направите комплимент. Ако не се чувствате уверени, опитайте със "Здравей, казвам се..." Това е лесно и звучи приятелски.
 • Не бъдете твърде самоуверени. Опитвайте се да избягвате твърде много физически контакт. Представите на хората за личното им пространство варират много.
 • Опитайте се да се уверите, че човекът, към когото смятате да се насочите, е възможно да бъде заинтересуван от вас. Ако през първите 10 минути усетите, че разговорът върви към края, приключете.
 • Избягвайте да флиртувате с хора, които имат сериозна връзка или са женени. Това неизбежно води до проблеми.
 • Не бъркайте приятелското отношение с флирт. Някои хора са комуникативни и отворени по природа, така че не смесвайте сигналите.
 • Отпуснете се! Ако изглеждате притеснени и изнервени, с нищо няма да помогнете на разговора да потръгне. Флиртуването е инстинктивен и естествен процес, който трябва да бъде вълнуващ и да носи радост. С правилната комбинация от увереност и комуникация ще станете майстор на изкуството на флирта за кратко време!

А сега... просто си набележете обект и приложете знанията, придобити от статията. Вие сте на ход!

Използвани източници

 • tiabg.com
 • az-jenata.com
 • restaurants.pop.bg
 • BBC on-line
Още съдържание по темата
В-търсене-на-правилната-мотивация
В търсене на правилната мотивация

За добрите намерения и пътищата, по които ни водят

Всеки-край-е-и-едно-ново-начало
Всеки край е и едно ново начало

За края на света се оказа рано. Затова пък е дошло времето да спрем с оправданията.

Вярвам-значи-мога
Вярвам, значи мога

Битката за здраво и хармонично тяло е преди всичко битка със самите нас

Ти-избираш
Ти избираш...

...как ще запълниш свободното си време!

Направи първата стъпка към твоята цел.

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

top-arrow