Юджин Сендоу

Бащата на бодибилдинга

Знаете ли как се казва статуетката, която се дава за най-добър филм на годината? Да, "Оскар". А тази, която се дава на спечелилия "Мистър Олимпия"? Най-високото отличие в бодибилдинга не само носи името, но е и направено по подобие тялото на Юджин Сендоу. Силов атлет, автор на книги за трениране и тренировъчни системи, организатор на първото състезание по бодибилдинг – всичко това, и повече, е Юджин Сендоу.

Какво ще научиш?

Искаш ли да постигнеш мечтаната форма и трайно по-добро здраве?

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

Юджин СендоуС пълно основание можем да сравним Юджин Сендоу от началото на XX век с Арнолд Шварценегер в края му. Популяризирал спортуването и упражненията, което, заедно с магнетичната красота на тялото му, е вдъхновило милиони хора по света да се захванат с тренировки. Издавал книги и списания, измислил нови упражнения и уреди, отворил множество зали за трениране.

Той пръв започва да употребява думата "бодибилдинг" и организирана първото в света такова състезание. За това свидетелства и фактът, че днес най-добрите състезатели се надпреварват на сцената на "Мистър Олимпия" за статуетката с тялото и името на Юджин Сендоу - Бащата на бодибилдинга.

Както за произхода на името на филмовата награда има няколко версии, така и за Юджин Сендоу можете да срещнете различни начини на изписване – Юджийн, Евгени, Евгений или Ойген за собственото, както и Сандов, Сандоу, Сендоу за фамилното му име.

Кратка биография

Юджин Сендоу е роден на 2 април 1867 година в град Кьонигсберг, Източна Прусия (днешен Калининград в Русия) под името Фридрих Мюлер. Като дете се възхищава на римските и гръцките атлети, увековечени от множеството скулптори, и решава самият той да изгради подобна "перфектна физика".

За да не бъде потърсен за военна служба, и понеже много артисти излизали на арената с псевдоними, младият Фридрих решава да се прекръсти на Юджин Сендоу. Щастието му се усмихва, когато през града му преминава пътуващ цирк. Изпълнен с амбиции, Сендоу се включва в трупата на акробатите и така слага началото на славната си кариера.

Началото на една блестяща кариера

По време на престоя си в цирковата трупа Юджин не само се развива като първокласен акробат, но подобрява и своите артистични заложби, а гимнастическите изпълнения и подготовката му за тях оформят още повече неговата физика.

Циркът фалира, но това събитие изиграва важна роля в живота на Сендоу, защото той се запознава с Луис Атила, професионален силов атлет и треньор, чието око вижда в младия акробат не само надарен от природата юноша, но и една бъдеща звезда в силовите спортове. След съвсем кратък период тренировки под напътствието на Атила двамата тръгват от град на град и изнасят така популярните по онова време представления на силови атлети.

Треньорът и ученикът му се разделят през 1889 година – Атила остава в Лондон, а Юджин Сендоу започва да обикаля из Стария континент. Докато се къпе в Адриатическо море край Венеция, той е забелязан от известен американски художник и помолен да позира.

По това време в Лондон се подвизават двама силови атлети с прозвищата Самсон и Циклопа. Те не били много силни, но чудесно прикривали този факт по време на представленията си чрез многобройни трикове. Нещо повече – предлагат 500 британски паунда за всеки, който дръзне да излезе на сцената и докаже, че е не по-малко силен от тях.

Бившият треньор на Сендоу съзира великолепна възможност неговият ученик да се появи с гръм и трясък на сцената и не се поколебава да му пише. Юджин веднага заминава за Лондон и подновява тренировките под вещото ръководство на Атила. Няколко вечери по-късно скача на сцената по време на представлението на Самсон и Циклопа и ги надвива.

Последвала канонада от покани за гостувания. Англия била удивена не само от силата на младия атлет, но и от неговата физика. Юджин Сендоу усъвършенства артистичните си способности, придобити от работата му с цирка до такава висота, че можел да предугади всяка прищявка на публиката си. И знаел как да им я поднесе по подобаващ зрелищен начин.

"Завладяването" на Америка

Това продължава до 1893 година, когато бива забелязван отново от американец, но този път това е известен импресарио, който го представя на публиката отвъд Океана. Свикнал с големи тълпи в Европа, Юджин Сендоу се озовава в Ню Йорк като изпълнител на силови номера между скечовете на посредствени комици.

Това не му харесва и той решава да се върне на Стария континент, но тогава отново благосклонната към него съдба му подала ръка – младият Флоренц Зигфилд забелязва, че по време на номерата на Сендоу жените от публиката се изправят и като в транс проследяват всяко движение на мускулестото му тяло. Както и Атила по-рано, Зигфилд се оказва успешен менажер и проправя пътя на Юджин Сендоу към славата.

Първата им спирка е изложението в Чикаго. Тамошната публика била свикнала на безвкусни евтини трикове от самозвани "силни" мъже, които се обличали в леопардови кожи от главата до петите, за да прикриват дебелите си безформени тела.

Затова не било учудващо възхищението на публиката, когато зад завесата се появил Юджин Сендоу в пълния си блясък – изваяно мускулесто тяло, скривано само от малка препаска през слабините. В края на изложението Сендоу става безспорна звезда. Славата му растяла пропорционално на богатството на неговия менажер.

Двамата основават своя собствена трупа, наречена The Trocadero Vaudevilles, и тръгват на турне из Северна Америка. С отличния си нюх за шоубизнес Зигфилд кара своя възпитаник да се появява колкото се може по-често пред публиката и пресата, като измисля нови и нови номера. Така например, в Сан Франциско Юджин Сендоу се бори с лъв, след което прави стриптийз шоу само за дами, а в ресторантите често чупи столове и изкривява лъжици, за което не само не получава упреци, а дори е окуражаван от посетителите и собствениците.

Трите години непрекъснати турнета и показност довеждат до нервен колапс. Сендоу само веднъж успял да се върне за няколко дни до Европа и... да се ожени за красавицата от Манчестър Бланш Брукс. Точно при нея се завръщал след влошаването на здравето си, но не му отнело много време отново да стъпи на крака - готов и жаден за нови подвизи.

Институтът за Физическа Култура на Сендоу

Това е и времето, когато Сендоу започва да обръща повече внимание на тренировките и храненето. Не само на своите, но и на другите – скоро той отваря своя първи Институт за Физическа Култура – място, където обикновените хора може да ходят, за да преобразят своите тела чрез системите и под ръководството на Юджин Сендоу.

Тези зали се оказват много печеливши и светът започва да гледа с друго око на упражненията. Окуражени от получените резултати на трениращите, все повече и повече хора започват да посещават салоните за трениране и така се поставя началото на бума от зали за трениране, които започват да никнат една след друга в различни точки на света. Юджин не само показва на широката публика как да тренира и осигурява по-достъпни места за това, но прави редовното правене на упражнения модно.

Юджин Сендоу не се спира само с откриването на нови зали - през 1898 година започва да издава свое списание, което бързо придобива нечувана популярност. Освен това той издава и две книги: през 1897 година излиза "Сила и как да я придобием" и седем години по-късно - "Боди билдинг". Именно заглавието на втората дава наименованието на този вид спорт, което ползваме и днес.

Книгите и списанията му са като евангелие за привържениците на здравословния начин на живот и мускулестото тяло, но Юджин Сендоу не се задоволява само с това, а изобретява и много уреди за трениране.

Първото му успешно попадение са уредите за стена, които били направени от метални дръжки и гумени ленти. След тях изобретява и дъмбелите с пружини за едновременно трениране и на хвата: разрязва надлъжно обикновената дръжка на две еднакви части и ги съединява посредством пружини.

Чрез своите уреди Сендоу направил още по-достъпни упражненията – вече всеки можел да тренира дори в собствения си дом. Той е родоначалник и на придобилите популярност курсове по пощата, като пръв започва да пише програми и изпраща на своите клиенти.

Освен с шоуспектаклите, които изнася, и снимките му от кориците и страниците на  неговите книги и списания, Сендоу омагьосва хората и от големия екран – снима се в няколко филма, като дори Томас Едисон лично застава зад камерата.

Но може би най-голямата му иновация е представлението, което организира през 1901 година в Лондон. Той участва в жури заедно с известния скулптор сър Чарлс Лоуес и създателят на Шерлок Холмс – сър Артър Конан Дойл. Срещу тях не застава подсъдим, защото... те са съдии на първото в света бодибилдинг състезание!

Шоуто е с награден фонд 1 000 лири, което е огромна за времето си сума, а интересът е нечувано голям и много хора остават пред вратите. Това е и първото културистично шоу, в което мненията на публиката и журито съвпаднали. Нещо, на което не много често сме свидетели днес.

Признание за Сендоу било и назначаването му за инструктор по физическа култура на краля на Англия. Знаейки, че слабите и болнави деца не могат да учат наравно със своите здрави връстници и започва да пропагандира въвеждане на часове по физическо възпитание в училищата. Също така препоръчва почивки и за работещите, в които да могат да се занимават с физически упражнения.

Другата страна на успеха

След всичките тези неща за човека Юджин Сендоу нека споменем и няколко думи за неговата "тъмна" страна. Той не само е притежавал незабравима физика, но е бил и невероятно красив мъж. Това привличало като магнит не само представителките на нежния пол. Напълно нормално е при това внимание да не може да устои на непрекъснатите изкушения.

Освен това той непрекъснато отсъствал от дома си, обикаляйки света и пропагандирайки физическата култура. Всичко това водело до чести крамоли в семейството му и дори се говори, че това е причината му гробът му да остане без никакъв знак, когато Юджин Сендоу почива през 1925 година.

Ето някои от подвизите му:

 • Върху гърдите му слагали платформа, на която качвали 3 коня или роял и оркестър от 8 човека.
 • Той правел салто назад, държейки във всяка ръка по 24-килограмова пудовка и се приземявал точно на същото място, от което скачал.
 • Опирайки се с петите на един стол, и с врата си на друг, Сендоу държал от 3 до 5 човека върху гърдите си и 22-килограмова гира в изпънатата си ръка.
 • Можел да държи няколко секунди 27-килограмови гири с протегнати напред ръце, но не за дръжката, а за кръглата част.
 • Често карал някой среден на ръст мъж от публиката да излезе и стъпи в дланта му, след което Сендоу го повдигал, без да сгъва ръката си.
 • Вдигал с една ръка от земята до над главата си наричаните от него "човешки гири": щанга с два огромни коша, в които имало свит по един човек. Максималното общо тегло, което успял да  вдигне по този начин, било 118 кг. Този му световен рекорд бил подобрен след години от Руския лъв Георг Хакеншмидт.
 • През 1895 година смаял публиката, повдигайки щанга от 115 кг над главата с дясната си ръка, прехвърлил я в лявата си ръка, легнал по гръб и после се изправил – всичко това без да изпуска щангата или да сгъва ръката.
 • Често излиза да се бори не с хора, а с... лъвове.

Мерките на Юджин Сендоу:

 • Ръст - 170 см
 • Тегло - 88 кг
 • Гръден кош (с поемане на въздух) - 122 см
 • Бицепс - 43 см
 • Бедро - 63 см
 • Прасци – 40 см

Съветите на Юджин Сендоу

Ето няколко негови цитата, които век по-късно все още важат с пълна сила:

 • "Тялото, както и малкото дете, се нуждае от възпитание, и такова възпитание могат да му дадат упражненията, с помощта на които се развиват не само мускулите, но се подобрява и здравето."
 • "Не форсирайте увеличаването на тежестите и броя на повторенията."
 • "Тренирайте в удобно за вас време от денонощието. В най-добрия случай нека е не по-рано от 2 часа след хранене."

Използвани източници

 • "Sandow the Magnificent - Eugen Sandow and the Beginnings of Bodybuilding" by David Chapman
Още съдържание по темата
Брус-Рандал-част-II
Брус Рандал (част II)

Голямата промяна

В-памет-на-Джо-Уидър
В памет на Джо Уидър

Почина създателят на първата фитнес империя

Силните-жени-от-миналото-I-част
Силните жени от миналото (I част)

Циркови артистки и впечатляващи със своята сила атлетки от 19-ти и началото на 20-ти век

Силните-жени-от-миналото-II-част
Силните жени от миналото (II част)

Циркови артистки и впечатляващи със своята сила атлетки от 19-ти и началотo на 20-ти век

Направи първата стъпка към твоята цел.

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

top-arrow