Дневен план за навициСвали сега 

Главоболие при вдигане на тежести

Как да спрем главоболието, причинено от физическо напрежение

Главоболие при вдигане на тежести

Милиони хора по света споделят един и същ неприятен проблем – главоболие. Една от напастите на съвременния свят, главоболието се превръща във все по-сериозен проблем за спортуващите – силни и обезпокоителни, болките в главата и врата са причината много спортисти да намалят интензивността на тренировките или направо да се откажат.

Какво ще научиш?

Въпреки че главоболието е често, то рядко се причинява или съпровожда от сериозен медицински проблем.

За радост мнозинството от случаите на главоболие не изискват и приемане на медикаменти, както и  подлагане на физиотерапевтични или други процедури.

Като главоболие се описва всяка болка в главата или горната част на врата.

Това е една от най-честите локализации на болка в човешкото тяло. Почти всеки от нас в някакъв момент е страдал от някакъв вид главоболие.

Според различните класификации съществуват много видове главоболие, но най-често срещаните са мигрена, тензионно (обусловено от повишено налягане) и т.нар. клъстерно главоболие (характеризира се с епизодична силна режеща болка, съсредоточена в определена област, напр. едното око, челюст и др.).

Трениращите и спортистите, занимаващи се с вдигане на тежести и по-интензивни тренировки могат да страдат от всеки един вид главоболие.

Изследванията сочат, че те са предразположени към няколко болкови синдрома – главоболие при тренировка и главоболие от напрежение. 

Главоболие при тренировка

Обичайно настъпва по време на и скоро след продължителни и изтощаващи упражнения, включващи гребане, плуване или вдигане на тежести.

Такива занимания изискват голямо количество енергия, което може да провокира главоболието.

Съществуват две категории главоболие при тренировка – първично и вторично. Първичното засяга най-вече мъже на възраст 20-30 години и обикновено е безобидно.

За разлика от него вторичното главоболие винаги поставя по-тревожни въпроси и изисква задължителна консултация с медик.

Трениращи на възраст около 40 години е по-вероятно да развият вторично главоболие и по тази причина не трябва да подминават с лекота подобни оплаквания.

Главоболие от напрежение

Главоболието от напрежение се свързва със занимания като вдигане на тежести, бягане, та даже и изтощителни сексуални подвизи.

Такова главоболие става особено силно скоро след напрегната, изнурителна физическа активност.

Установени са генетични връзки между този тип главоболие и друго често наблюдавано състояние – мигрената.

Поради тази причина хората, които страдат от главоболие от напрежение, е вероятно да развият и мигрена.

Независимо че това главоболие най-вероятно не се дължи на нещо обезпокояващо, добре би било да се направи лекарски преглед.

Симптоми

Болката при първично главоболие се описва като туптяща, пулсираща от двете страни на главата, настъпваща по време или след енергична тренировка. Такава болка може да продължи от пет минути до 48 часа.

При вторично главоболие освен тези симптоми могат да са налице гадене и повръщане, двойно виждане, вратна ригидност (скованост), понякога дори кратковременна загуба на съзнание. Продължителността на болката варира от поне един ден до повече от 3-4 дни.

Причини за възникването на главоболие

Повишена нужда от кръв

По време на тренировки се повишава нуждата от кръв за врата и главата. Тази повишена нужда предизвиква оток на кръвоносните съдове, който е отговорен за болката.

За най-вероятен кандидат за причинител на първично главоболие се смята разширяването на кръвоносните съдове в черепа, което настъпва при тежка тренировка.

Колкото до вторичното главоболие, то може да се дължи на тумори, циркулаторни проблеми, кръвоизливи в мозъка, а също така и на възпаление на кухините около носа (синузит).

Кръвна захар

Ако тренирате твърде дълго време след прием на храна, е твърде възможно да получите главоболие по време на тренировката.

Това може да се случи например при сутрешна тренировка, като последното хранене е било в 18 часа предишния ден.

Друг пример е тренировка в късния следобед преди вечеря, при положение че не сте се хранили от 5 или 6 часа.

Тук не трябва да забравяме – всички сме уникални и телата ни реагират по строго индивидуален начин - опознайте как работи тялото ви и какви са нуждите му.

Дехидратация

Дехидратацията може да е причината за главоболието при тренировки. Ако не сте достатъчно хидратирани преди, по време и след тренировката, тялото не може да оползотвори правилно енергията си.

Прищипване на нерв

Тренировките могат да причинят увреда на нервите, която не е задължително да забележите веднага.

Внезапно главоболие може да бъде признак, че сте разтегнали и прищипали нещо.

Как да спрем главоболието?

  • Пийте вода – пробвайте да пиете 200 мл вода преди тренировка, още толкова по време (разбира се, и повече, при нужда) и 200 мл след тренировка.
  • Хранете сепогрижете се да хапнете достатъчно преди тренировка (задължително закусете, ако тренирате сутрин). Ако предпочитате, може да пиете една енергийна напитка по време на тренировката. Друга добра идея е да се нахраните в рамките на един час след физическата активност.
  • Разгрейтевинаги разгрявайте подходящо преди каквито и да било упражнения, но задължително преди енергични, изтощителни тренировки.
  • Избягвайте упражнения, които изискват продължително прегърбване.
  • Плавно начало и плавен край - изградете тренировъчния си режим като постепенно увеличавате интензивността на натоварванията. По този начин позволявате на тялото си да се нагоди към изискванията на тренировката.
  • Обикновено главоболието и при тренировки, и от напрежение отговарят добре на терапия с нестероидни противовъзпалителни средства. Самолечението не се препоръчва. При всяко новопоявило се главоболие трябва да бъде извършен преглед от специалист.

Задължително потърсете помощ при промяна в главоболието, увеличаване на честотата на болковите епизоди, скованост във врата, замаяност, замъглено зрение, повишена температура и загуба на тегло, повръщане!

Тренировките си струват – не се отказвайте! Намерете решението, което работи за вас и не оставяйте главоболието да ви попречи да сте здрави и в страхотна форма!

Използвани източници

  • headaches.org
  • webmd.com
  • mayoclinic.com
Още съдържание по темата
На-ръба-или-как-да-се-движим-за-да-не-ни-боли
На ръба (или как да се движим, за да не ни боли)

Техниките са много, принципите обаче са само няколко

Синдром-на-кубиталния-тунел
Синдром на кубиталния тунел

Наричан още "телефонен лакът"

Тренировки-за-стягане-след-раждане-със-секцио
Тренировки за стягане след раждане със секцио

Кога е безопасно да започнем да тренираме и по какъв начин?

Тузлата-място-с-история-и-дух
Тузлата - място с история и дух

За лиманолечението, калолечението, спокойствието и още нещо

Направи първата стъпка към твоята цел.

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

top-arrow