Phellodendron amurense (Фелодендрон амуренсе)

Phellodendron amurense (Фелодендрон амуренсе)

Кадифеното амурско дърво - с един куршум два заека - намаляване на теглото и облекчаване на артрита

Представяме ви една от 50-те фундаментални билки в китайската алтернативна медицина – Phellodendron amurense. Наричано е още кадифено амурско дърво. Освен с ароматните си плодове и красивите жълти листа през есента, дървото е известно с помощта си при разрешаването на редица здравословни проблеми.

Какво е Phellodendron amurense?

Phellodendron amurense представлява голямо широколистно дърво, произхождащо от Китай, Корея и Япония. Расте и се разпространява изключително бързо.

Често се е използвало от традиционната китайска медицина за лечение на стомашно неразположение и болки, диария, повлиява различни възпалителни процеси.

Все по-често напоследък се проучват противовъзпалителният и противотуморният му потенциал.

Какво съдържа eкстрактът от Phellodendron amurense?

За медицински цели се използват алкохолен или воден екстракт от изсушената кора на дървото.

Основният носител на билогическата активност на Phellodendron amurense е берберинът, който има противотуморен, противовъзпалителен и противодиабетен ефект.

Фелодендрин, протоберберин, палматин, магнофлорин са други съставки, за които се смята, че допринасят за действието на екстракта от Phellodendron amurense.

Любопитен факт е, че освен за повлияване на страдания, кората от Phellodendron amurense се използва като изходен материал за производството на корк, а ароматните плодове на дървото – за бои, сапуни и лубриканти.

Доказани ползи при хора:

Намаляване на теглото:

 • Потискане на апетита: здрави жени на възраст от 20 г. до 50 г. с наднормено тегло, които се хранят по-обилно по време на стрес, са включени в рандомизирано двойно-сляпо проучване, в което получават екстракт от Phellodendron amurense за 6 седмици. Контролната група не получава билката. В края на проучването жените, неприемащи Phellodendron amurense, показват значително повишаване на теглото, за разлика от другите, при които не се наблюдава промяна на теглото. Освен това е измерено понижение на сутрешните нива на кортизола, смятан за основния хормон на стреса. Тези резултати предполагат възможно приложение на Phellodendron amurense при свързано със стрес наднормено тегло.
 • При друго подобно изпитване се измерва освен промяната в теглото и нивото на триглицеридите и холестерола при хора с нормално и наднормено тегло, сравнена с контролна група, получаваща плацебо. Отчетена е изразена редукция на теглото до 5% за 8 седмици при наднормено тегло. И за двете групи се наблюдава изразено намаляване на липидите, както и на нивото на кръвната захар на гладно у тези с наднормено тегло.

Противовъзпалителен ефект:

 • У пациенти с първичен остеоартрит на колянната става е проследен противовъзпалителният ефект на екстракт от Phellodendron amurense за 8 седмици. Резултатите показват намаление на маркерите на възпаление и намаляване на симптомите на остеоартрита.

Доказани ползи при лабораторни животни:

Противовъзпалителен ефект:

 • Наблюдавано е действието на екстракт от Phellodendron amurense върху човешки ставни хрущяли, засегнати от остеоартрит – екстрактът възпрепятства разрушаването както на хрущялните клетки (хондроцитите), така и на колагена и протеогликаните в хрушяла, което  води до забавяне пргоресията на остеоартрита.
 • У мишки с моноартрит се установява прекъсване на биохимичната верига на въпалението от берберин, основната съставка на екстракта на Phellodendron amurense.
 • Повлияването и на острите, както и на хроничните фази на възпалението, от Phellodendron amurense се доказва и от наблюдения вурху животински модели. При тези опити ефектът на алкохолния екстракт на Phellodendron amurense е близък до този на известните като много ефективни противовъзпалителни лекарства кортикостероиди.

Антидиабетен ефект:

 • Опити, проследяващи антидиабетното действие у мишки на берберина и екстракта от Phellodendron показват повлияване на симптомите и намаляване нивото на кръвната захар.
 • Други изследвания установяват механизма на този ефект – от една страна се блокира процесът на образуване на глюкоза в черния дроб (глюконеогенеза), предпазват се структурите, произвеждащи инсулин (Лангерхансенови острови).
 • Допринасящо за понижаване на кръвната захар, е стимулирането на независими от инсулин биохимични пътища за усвояване на глюкозата.

Повлияване обмяната на веществата:

 • При опити върху мишки е установен хепатопротективен ефект на екстракта и регулация на синтеза на холестерол от черния дроб.

Противотуморен ефект:

 • Изхождайки от хипотезата, че туморните заболявания са резултат от генни мутации, е наблюдаван ефектът на билката върху различни гени, отговорни за туморогенезата. При тези опити се установява, че е възможно екстрактът от да се използва и за лечение на тумори.

Странични ефекти и противопоказания:

Приемът през устата на екстракти от Phellodendron amurense се понася добре, но не са налични достатъчно убедителни данни за безопасността му, особено по време на бременност и кърмене.

Какви дози са препоръчителни и как се приема?

Подходящата доза се установява след обширно изследване на ефектите и зависи от фактори като възраст и здравословно състояние.

Въпреки че няма достатъчно убедителни доказателства за определяне на оптимална доза, обикновено се препоръчва прием на 250-500 мг два пъти на ден по време на хранене.

В кои спортни и здравословни добавки можем да го срещнем?

Екстрактът от билката влиза в съдържанието на някои азотни буустъри, на нелекарствени средства за намаляване на стреса и апетита, както и на такива с противовъзпалитено действие.

В статията са използвани източници - виж списъка.

Хареса ли ти?

Сподели с приятели в:

Препоръчани продукти
back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 read-later1