Мускулната памет

Съществува ли наистина и какво представлява?

Мускулната памет

Организмът е изключително сложна система, в която всички органи са взаимосвързани. Важно явление, резултат от връзката между мускулната и нервната система, е мускулната памет. Къде се намира тя и как може да ни помогне в тренировките?

Какво ще научиш?

Искаш ли да постигнеш мечтаната форма и трайно по-добро здраве?

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

Случвало ли ви се е да прекъснете тренировките за по-дълъг период от време, а след това като ги възобновите, да забележите сравнително бързо възстановяване и достигане до предишните си постижения?

Чували ли сте репликата: "Спокойно, мускулите имат памет – бързо ще върнеш формата си"?

Какво е "мускулна памет"?

Мускулната памет е изключително важна, особено що се отнася до света на физическите упражнения.

На първо място е важно да уточним, че мускулната система е изумителна, но сами по себе си мускулите не притежават свойството памет.

Виновниците за това явление са мозъкът и нервната система.

Мозъчната кора се разделя на отделни зони – сетивни, асоциативни и двигателни (или още моторни). Всяка зона има своята функция – сетивните преработват информацията, асоциативните я обединяват, а двигателните участват в регулирането на движенията. Двигателните зони са изградени от неврони, разположени в колони.

Мускулът се съкращава, когато една част от невроните в колонката предават импулси към двигателните нервни влакна на мускула. Друга част неврони приемат импулси от мускулните и сухожилните рецептори, които дават информация за амплитудата и скоростта на съкращението, и за развитото напрежение в мускула. 

Мускулната памет описва идеята, че мускулатурата се съкращава по зададен образец. Тези образци са запаметени на нива, които работят без нашия съзнателен контрол.

Докато караме кола или колело, докато свирим на пиано или просто ходим, ние се учим да извършваме контролирани действия. Те се осъществяват с малкото или дори без участието на тази част от мозъка, която контролира съзнателните, волеви мускулни контракции – моторният кортекс.

Когато даден модел на поведение се заучи в моторния кортекс, той се прехвърля в базалните ганглии, разположени дълбоко в мозъка. Те отговарят за движението и координацията на тялото.

Така в сензорните и асоциативните зони на мозъчната кора се получава модел на бъдещото движение, след което се задейства и двигателната зона. Движението се сравнява по образеца, докато се получи достатъчно добро съвпадение.

Всичко това се извършва без нашето внимание и ни помага да извършваме няколко координирани действия едновременно.

Нагледно процесът може да се обясни с бебетата. Те не се раждат с мускулна памет за пълзене. Поради причината, че мускулите им не знаят движението при лазене, обикновено те се затрудняват първите няколко пъти – некоординирани са, често падат. Повтаряйки действието отново и отново, мускулите го запаметяват - в мозъчната кора се създава образец и пълзенето става естествено.

Всеки от вас може да се замисли за случаите, когато е опитвал ново и непознато движение – в началото е трудно, несръчно, може дори да възникне болка. С времето всичко става по-лесно, до съвършенство.

Мускулната памет и физическото натоварване

Чрез различни тренировки ние въздействаме на мускулната си система. Мускулите се адаптират към тях чрез увеличаване на силата, обема или издръжливостта си според вида на физическото натоварване и желаната цел.

Нека разгледаме случая, в който работите за мускулна хипертрофия чрез натоварване с тежести.

За да преодолеят съпротивлението, с което им действа тежестта, мускулите се съкращават, като генерират сила. Тежестта бива повдигната, а в мускулите се създава напрежение, което от своя страна води до увреждане на мускулните влакна.

Изчерпват се енергийните запаси, а мускулите изпадат в стресова ситурация. За да се справят с нея, минават на възстановителен режим – възстановяват се източниците на енергия (аденозинтрифосфат АТФ, креатинфосфат КФ и гликоген) и състоянието на мускулните влакна.

Следващата фаза на възстановителния режим е повишаване нивата на енергоизточниците и увеличение в актиновите (тънки) и миозиновите (дебели) нишки в миофибрилите. Мускулът увеличава силата и обема си, за да бъде подготвен за ново физическо натоварване.

Мускулите се адаптират към тренировките чрез растеж. Стресът, който се оказва по време на физическото натоварване е стимулът за това. 

Заради тази адаптация и мускулната памет трябва да се стараете във всяка тренировка да има някаква промяна, за да може мускулите да се стресират и процесите на свръхвъзстановяване (растеж) да не бъдат прекъснати.

Предимствата на мускулната памет

1. Не може да се загуби веднъж създаден модел на движение.

Когато заучавате дадено движение и го повтаряте отново и отново, невротрансмитерни химикали стимулират отговорните за действието мозъчни клетки да образуват дендрити – разклонения на нервната клетка, чрез които тя приема и предава информация от другите клетки към определената цел. Чрез достатъчно повторения се създава невронна мрежа. Образуването и свързването на невроните в тази мрежа иска повече време, но веднъж създадена, тя не може да се загуби.

Тоест, дори и да искате, не можете да забравите движението.

За пример може да се даде карането на колело – не е нужно да се учи наново, дори и да не сте го практикували с години.

Ето защо е много важно при заучаването на ново движение то да бъде с добра техника. Ако го заучите с неправилна, ще ви бъде много по-трудно да изтриете вече зададения образец в мозъка.

2. Помага на мускулите да върнат предишното си състояние след тренировъчна пауза.

Ако възобновите тренировките си след прекъсване, мускулната памет ще ви помогне да възвърнете по-лесно големината и силата на мускулите си. Дори и да се наблюдава атрофиране, мускулатурата връща предишните си размери много по-лесно от обикновено. Това е така, защото моторната памет има две фази: кратка (податлива на загуба) и дълга (по-стабилна), при която настъпват продължителни промени в мускулната тъкан.  Разбира се, колкото по-дълъг е бил процесът на прекъсване на физическата активност, толкова по-дълъг ще бъде и възстановителният.

3. Прави тренировката ви по-ефективна. 

Голямо предимство при развитието на мускулна памет е, че след това ще можете да извършвате движението, без да полагате съзнателни усилия за него. Така ще влагате по-малко внимание и мислене в самия процес на движение и ще можете да тренирате с максимум ефикасност.

Важно е да не позволявате на мускулната памет да ви направи мързеливи.

С течение на времето мускулите ви привикват към даденото натоварване и вие влагате все по-малко енергия.

Когато мускулът достигне до точката, в която запаметява до такава степен тренировката, че тя спре да бъде предизвикателна – време е да осигурите условия на стрес (различен протокол, добавяне на тежести, увеличение на продължителността на тренировката или скоростта на движение и др.).

Използвани източници

  • "Body mechanics" by Joseph E. Muscolino
  • "Стратегия за мускулно развитие", Иван Дълбоков, 2005 г.
  • Buildingpersonalstrength.com
Рони е много яка. Буквално. Занимава се с любителски бодибилдинг от няколко години. Освен това много я бива в готвенето и рисуването. Отговаря за ежедневния диалог с аудиторията ни, както във форума, така и в социалните ни канали (линкове в края на тази страница), както и стриктно следи, дали клиентите ни стават по-добри. Как става това тя научи и чрез образователната програма на Precision Nutrition.
Още съдържание по темата
Трикове-за-справяне-с-пролетната-умора
Трикове за справяне с пролетната умора

А доколко реална е тя?

Генетичен-потенциал-Колко-мускули-и-сила-можем-да-качим
Генетичен потенциал | Колко мускули и сила можем да качим?
Да-качвам-мускули-или-да-свалям-мазнини-Бълк-или-кът
Да качвам (мускули) или да свалям (мазнини) | Бълк или кът?
Как-стомахът-и-червата-влияят-върху-емоциите-ни-и-обратното
Как стомахът и червата влияят върху емоциите ни (и обратното)
Направи първата стъпка към твоята цел.

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

top-arrow