Колани за отслабване - термоколани

Колани за отслабване - термоколани

Наистина ли правят чудеса в редуцирането на телесните мазнини?

Коланите за отслабване спадат към онази категория аксесоари, които ви обещават намаляване на телесните мазнини на точно определени места. Възможно ли е това и до каква степен тези пособия могат да ни помогнат? А безопасни ли са за нашето здраве?

"Имам мазнини по корема, да си взема ли термоколан?", "Ще стопи ли термоколанът мазнините ми?"

Да продължавам ли? Смятам, че не е нужно – с подобни въпроси сме се сблъсквали поне веднъж, а може би някой ще разпознае себе си чрез тях.

Да разгледаме принципа им на действие и да разберем наистина ли са толкова чудодейни тези колани за отслабване...

Какво представляват

Термоколаните (сауна коланите, коланите за отслабване, неопреновите колани и т.н.) са направени най-често от неопрен или друг изолиращ материал, който осигурява локално задържане на телесната топлина и влажна среда между кожата и материята. Това от своя страна увеличава потенето.

Носенето им има впечатляващ ефект – дори след кратка тренировка можете буквално да изстискате потта, а стрелката на кантара да сочи надолу.

Всъщност това не е реалното ви тегло и ефектите върху него може да не са толкова драматични, колкото изглежда на пръв поглед.

Коланите и подобните аксесоари са добре познати на спортисти, които трябва да влезнат в определена категория – чрез тях се изхвърля вода, която се набавя след като се възстанови нормалната хидратация.

Митове

Горят се повече калории

Въпреки впечатляващото количество пот, което отделяте докато носите колана, вие не горите значително повече калории. Тялото дори гори повече калории, когато е на студено, отколкото на топло. Не очаквайте чудеса.

Редуциране на мазнините в коремната област

Не може да намалите телесните мазнини от точно определено място – само от талията, ханша или бедрата, например. Това се получава, когато създадете условия за цялостното редуциране на телесните мазнини.

А факторите за това са: генетика, правилна комбинация от диета и упражнения. Носенето на нещо около талията няма да доведе до 2 размера по-малки дънки.

Реални факти

Сваляне на тегло

Да, с помощта на термоколаните може да свалите известно тегло, но:

  • Това тегло е чисто и просто загуба на вода. Загряването вследствие на термоматериала и обилното потене водят до дехидратация на организма. Някои хора свалят до литър и повече вода по време на тренировка, но това е временно.
  • Стойностите ще се възстановят, когато върнете нормалното и здравословно ниво на хидратация.

Този ефект се използва от спортисти, които трябва да влезнат в определени категории за кратък срок от време.

Дехидратацията може да бъде опасна и да причини нежелани въздействия на моторните функции.

Мотивация?

Съществува схващане, че термоколаните могат дори да увеличат мотивацията ви за трениране. Обяснението е, че увеличеното количество пот създава усещането, че се трудите здраво в залата.

Реалността е друга – носенето на колан може дори да ограничи ефективността на упражненията ви, защото повишаването на температурата докато тренирате стресира тялото.

Енергията и цялостната интензивност могат да се понижат. Кожата ви не може да диша, достъпът на кислород е ограничен, а това би довело до всичко друго, но не и комфорт.

В летните жеги комбинацията термоколан + термопанталони е докарала на мнозина ентусиасти не сваляне на мазнини, а топлинен удар. Бъдете внимателни!

Препоръки

Вместо да се чудите колан или неопренов костюм да закупите, по-добре обърнете внимание на различните условия за калориен дефицит.

Защото начинът за редуциране на телесните мазнини е чрез подходящ хранителен режим с калориен дефицит, съчетан с правилни тренировъчни стимули.

Стремежът за намаляване на теглото чрез дехидратация е опасен, особено ако загубените течности не бъдат възстановени.

Хареса ли ти?

Сподели с приятели в:

Вероника Налбатска
Вероника Налбатска

Рони е много яка. Буквално. Занимава се с любителски бодибилдинг от няколко години. Освен това много я бива в готвенето и рисуването. Отговаря за ежедневния диалог с аудиторията ни, както във форума, така и в социалните ни канали (линкове в края на тази страница), както и стриктно следи, дали клиентите ни стават по-добри. Как става това тя научи и чрез образователната програма на Precision Nutrition.

Вземи здравето си в свои ръце. Ето как:

Научи повече
back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 read-later1