Дневен план за навициСвали сега 

Георг Хакеншмидт

Руският лъв

Георг Хакеншмидт

 "Когато богинята на съдбата дарила на Георг Хакеншмидт неговата невероятна физика, тя била еднакво щедра и с ума му" – така А. Салдо започва биографията на известния като "Руския лъв" цирков атлет, борец, рекордьор във вдигането на тежести, но също така и владеещ няколко езика писател и философ. Една всестранно развита личност, която си е запазила името в световните спортни анали. Научете повече за живота и подвизите на знаменития Георг Хакеншмидт в настоящата статия.

Какво ще научиш?

Искаш ли да постигнеш мечтаната форма и трайно по-добро здраве?

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

Началото

Георг Хакеншмидт

Георг Хакеншмидт е естонец от немско-шведски произход, роден на 20 юли 1878 г. в Дорпат, бивша Лифляндска губерния. Природно надарен с невероятна сила, той още от дете започва да се занимава с физически упражнения, като се увлича по гимнастиката. Благодарение на нея придобива пъргавост и контрол върху тялото си - качества, които ще му носят ползи в бъдещата кариера.

Главна роля в развитието му на спортист играе известният по онова време доктор В.Ф. Краевски, голям привърженик на физическото възпитание и култа към тялото и съдържател на собствен гимнастически салон. Тяхното запознанство става след като през 1896 г. Георг Хакеншмидт, за да спечели облога със свои връстници, повдига коня на млекаря, минаващ по тяхната улица, слага го на раменете си и прави няколко показни обиколки.

Слухът за този подвиг достига до доктор Краевски, който по това време изобретява собствена система за качване на мускулна маса и я изпитва върху трениращите в залата му. Така 18-годишен Хакеншмидт влиза в залата на доктор Краевски, който още при запознанството им остава възхитен от бицепсите и силовите му възможности и казва: "Млади човече, ще направя от Вас най-силния човек в света, ако не бъдете мързелив и ми се доверите".

Георг Хакеншмидт

До този момент Георг кара колело, добър гимнастик е и вдига 96 кг с една ръка, но това не е достатъчно за Краевски и той го запознава със своя начин на трениране. Руският лъв започва да се занимава системно с физически упражнения, като особено внимание обръща на мускулатурата на гърба и краката. Доктор Краевски често обича да казва: "Бицепсите са нещо второстепенно. Да качиш маса на тях не представлява никаква трудност. Гръб и крака – това са осите на силата. И залог за победата".

За три месеца гръдната обиколка на Георг се увеличава с 10 см. С Краевски обръщат внимание и на хигиената и възстановяването – всяка тренировка завършва с вана с хладка вода и разходка, а всеки ден Хакеншмидт започва да яде по близо 3 кг месо и да тренира двуразово по 2-3 часа. Интересен факт: докато в храната Краевски позволява волности на Хакеншмидт, то при напитките му налага ограничение – да се пие само мляко. И Георг изпивал по поне 3 литра дневно.

Руският лъв се качва на сцената

Георг Хакеншмидт

Доктор Краевски решава да престави своя възпитаник на широката публика, но тъй като борбата и вдигането на тежести не са много известни по онова време в Петербург, то той измисля ефектен трик: хващайки поводите на два жребеца от царската конюшна, Хакеншмидт не само удържа конете на място, но ги пуска едва след като те капват от изтощение. Веднага след това повдига на широките си плещи петима от служителите в конюшнята и прави почетна обиколка с тях под бурните аплодисменти на присъстващите.

След тази случка вестниците започват да се надпреварват да пишат за него и го наричат Херкулес (прякорът му "Руският лъв" му е даден по-късно). Това се случва през 1898 г. и така започва победното му шевствие не само по подиумите в Русия, но и в целия свят.

Хакеншмидт – един от най-великите борци на света

Георг Хакеншмидт има около 3 000 борби между 1898 г. и 1908 г., като губи само от един противник, но, както ще разберете, нечестно. Отначалото борбите му не са спектакъл за публиката, защото прекалено бързо поваля всеки дръзнал да излезе срещу него, но по-късно става шоумен и подарява зрелище на зрителите, преди да победи следващия опонент. Често срещу него са излизат не само борци, но и боксьори, савате майстори, а дори и по няколко човека наведнъж. Сред най-известните му борби са:

 • В Австралия пускат срещу него два гиганта-индуси: Бутан Сингх и Гуанд Брахм, но след 9 минути борба Руският лъв ги залепил за тепиха.
 • Антоние Пиери губи 2 пъти от Хакеншмидт, и затова започва да търси атлет, който да победи Руския лъв. Спира се на Ахмед Мадрали – двуметров гигант, тежащ 120 кг, наричан с право ‘страшният турчин’. За двубоя с него Георг се готви, като всяка сутрин след обилна закуска качва своя спаринг партньор (тежащ колкото ‘страшния турчин’) на плещите си, взема и торба цимент и така, с около 400 кг отгоре, прави продължителна разходка. Същото нещо повтаря и след като обядва. Така в края на януари 1904 г. се състои схватката за 1 000 лири стерлинги в лондонската зала "Олимпия". Щастливците, успели да си купят билет за борбата не могат да се насладят на вълнуващ двубой – още в 44 секунда на схватката Мадрали се предал, след като е вдигнат от тепиха и хвърлен с такава сила, че счупва ключица и ръка, изпитвайки невероятна болка. След 2 години се състои реванш, който е спечелен отново от Руския лъв, но този път след цели 4 минути борба.
 • Първият му турнир е продължилият 40 дни в Москва, който той печели безапелационно.

Георг Хакеншмидт

Хакеншмидт губи само от един човек: след 2 часа и 3 минути борба с американеца Гоч, през които Георг е атакуван с непозволени, но толерирани от рефера прийоми, и дори ударен с юмрук по носа, Руският лъв решава да прекрати двубоя и дава победата на американеца. Начинът, по който бил воден боя е добре известният ни днес от телевизията кеч, но ударите били истински. Едва ли някой може да си представи какво ли е представлявал този двучасов двубой! При насрочения реванш Георг има проблеми с коляното си. Гоч излъгал, че също има контузия на врата, но не било така. Отново побеждава, но всички единодушно са съгласни, че без тежката си контузия Руският лъв е щял да схруска американския мошеник.

След борбите с Гоч Хакеншмидт слага края на своята кариера. Оттегля се в Англия със своята съпруга французойка, където се отдава на философията и изучаването на чужди езици. Има издадени няколко философски книги, както и известната сред спортните среди "Начинът на живот", която е от няколко части – биографична и такава с тренировки и диети, защото той е и един от първите, които започнали да обръщат внимание на храненето за по-големи спортни постижения. Умира на преклонна възраст на 19 февруари 1968 г.

Антропометрични мерки и силови постижения

 • Ръст: 176 см;
 • Тегло: 93 кг;
 • Гръдна обиколка: 125 см;
 • Врат: 50 см;
 • Бицепси: 47 см;
 • Бедро: 68 см;
 • Талия: 85 см;
 • Прави мъртва тяга с една ръка, вдигайки камък с прикрепени на него тежести с общо тегло 300 кг;
 • Вратът му е толкова силен, че прави 2 повторения пулоувър и последващо повдигане на щангата нагоре от борцов мост с 142 кг;
 • През 1899 г прави раменна преса от стоеж със 126 кг;
 • Той популяризира Хакен клека (който, както той твърди в своята книга "Начинът на живот",  идва не от името му, а от "hackle") като можел да направи 50 повторения с 50 кг;
 • Може да държи на кръст 40-килограмови дъмбели достатъчно дълго време;
 • Сгъва за бицепс с 90 кг щанга;
 • Той е голям привърженик на тренировките със собствено тегло и едно от  основните му упражнения било прескачането на маса от място. Георг можел да прави 100 поредни прескока. Нещо повече – на 85-годишна възраст той още можел да прескочи 50 пъти облегалката на стол!

Георг Хакеншмидт

Интересен факт е, че някои от силовите си номера Хакеншмидт изпълнява преди двубоите си, за да привлече повече публика на борбите си. Други пък са световни рекорди, които поставя пред присъствието на съответните съдийски комисии. И то въпреки факта, че основната част от тренировките му не е ориентирана към силовите номера, а за подготовката му като борец.

Шампионът Георг Хакеншмидт

Нека завършим кратката биография на този невероятен атлет с думите му: "През цялата ми кариера никога не съм се тревожел дали съм Шампион или не. Единствената титла, с която бих желал да съм известен, е името ми – Георг Хакеншмидт".

Още съдържание по темата
Брус-Рандал-част-II
Брус Рандал (част II)

Голямата промяна

В-памет-на-Джо-Уидър
В памет на Джо Уидър

Почина създателят на първата фитнес империя

Силните-жени-от-миналото-I-част
Силните жени от миналото (I част)

Циркови артистки и впечатляващи със своята сила атлетки от 19-ти и началото на 20-ти век

Силните-жени-от-миналото-II-част
Силните жени от миналото (II част)

Циркови артистки и впечатляващи със своята сила атлетки от 19-ти и началотo на 20-ти век

Направи първата стъпка към твоята цел.

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

top-arrow