Дневен план за навициСвали сега 

Маурис Джоунс

"Канадския Херкулес"

Маурис Джоунс

През 1939 г. в Англия Маурис Джоунс публично е обявен от световноизвестния силач от Шотландия Уилям Банкиер, че физически превъзхожда безсмъртния Юджин Сендоу и великия Георг Хакеншмидт.

Какво ще научиш?

Искаш ли да постигнеш мечтаната форма и трайно по-добро здраве?

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

Началото

В началото на 30-те години на миналия век Маурис Джоунс, едва 17-годишен, започва да тренира с тежести. В различни интервюта споделя, че е бил доста слабо и болнаво дете. Когато започва да тренира, тежал само 68 кг при ръст 176 см. През първите 5 години тренировки Маурис не е пропускал нито една, а когато нямал възможност да тренира с тежести, използвал упражнения със собствено тегло.

Сила и физика

Маурис Джоунс

Джоунс е един от първите истински бодибилдъри в света на желязната игра. Неговата физика може да се сравнява с физиката на Джон Гримек и Сам Лопринци, едни невероятни екземпляри от миналото. Неговите пропорции и сила са били на едно от първите места до Втората световна война, заради което заслужено получава титлата "Канадския Херкулес".

Макар че тренировките на Маурис били изцяло насочени за подобряване на външния му вид, той бил и доста силен. С лекота правел бент преси с 50 кг дъмбел за 10 повторения в серия. Джоунс никога не е включвал щангистките движения в своята програма, защото смятал, че тези движения отнемат цялата красота на една физика.

Тренировки

Маурис Джоунс

Докато  бил по-млад, Джоунс тренирал три пъти в седмицата по около 2 часа, а след това намалил времетраенето на тренировките си до 1 час. Обикновено започвал тренировката си с лека загрявка – гимнастика, усукване встрани, махане с ръце и други подобни, след това правел коремни преси на римско столче.

Една от тренировките му започвала със суперсерия военна преса и бицепсово сгъване, три пъти с една минута почивка между тях. След това започвал друга суперсерия с гребане с щанга и лежанка, пак три пъти. Накрая преминавал към клекове, една серия от 12 повторения със 180 кг, и понякога намалявал тежеста, но за сметка на това увеличавал повторенията.

Един от основните принципи на Маурис в неговите тренировки била стриктната форма на изпълнение при всяко упражнение. Като се има предвид неговата безупречна форма, е било просто невероятно как Джоунс изпълнявал 12 повторения преса зад врат с 90 кг и сгъвал за бицепс 12 пъти дъмбел, тежащ 32 кг, и това през 30-те години на миналия век, когато повечето трениращи дори не са си помисляли за някакви специални медикаменти или добавки.

Джоунс обичал да тича из природата и да се катери и често практикувал тези дейности в свободните си дни.

Клекът

Маурис Джоунс

Никога не е имало човек, който да е развил невероятна физика и сила, без да е правил тежки клекове. Маурис Джоунс не е изключение, той е правил доста тежки клекове. Неговият брат Кен Джоунс, който също е имал отлична физика, го е наблюдавал докато изпълнява 15 повторения със 188 кг в работна серия.

Един ден след тежка тренировка, след като е направил 15 повторения със 188 кг, Маурис прави още 10 повторения с 204 кг.

Маурис стигнал до сериозни килограми при клека, но всичко започнало когато професионалният борец Хенри "Мило" Щейнборн поставя рекорд от 227 кг заден клек. Джоунс научава за това и си поставя за цел да надмине този рекорд. След известно време тежки тренировки той чупи рекорда с 238 кг.

Работни тежести

Ето някои от тежестите, които е използвал "Канадския Херкулес", докато е тренирал:

 • Мъртва тяга с изправени крака стъпил върху блокчета – 15 повторения със 193 кг;
 • Военна преса – 12 повторения с 98 кг;
 • Бицепсово сгъване – 12 повторения с 62 кг;
 • Обратно бицепсово сгъване – 12 повторения с 55 кг;
 • Коремни преси с щанга зад врат, тежаща 55 кг.

Това са само няколко от работните му тежести, но от тях може да придобиете представа за неговата сила.

Лични рекорди

Някои от личните му рекорди:

 • Военна преса – 118 кг;
 • Бицепсово сгъване – 80 кг;
 • Обратно бицепсово сгъване – 66 кг;
 • Без особени техника и тренировки е могъл да обърне и изтласка 150 кг.

Мерки

Теглото на Маурис варира през годините от 88 кг до 107 кг. Това са мерките му, когато е тежал 95 кг и е бил в най-добрата си форма:

 • Врат – 46 см;
 • Гръден кош – 126 см;
 • Талия – 81 см;
 • Ханш – 100 см;
 • Бедро – 67 см;
 • Прасец – 44,5 см;
 • Мишница – 46 см;
 • Предмишница – 37 см;
 • Китка – 19 см;
 • Глезен – 24 см.

Маурис Джоунс е един от пионерите на бодибилдинга, сравнително непознат в наши дни, но определено може да бъде идол на всеки съвременен трениращ, който иска да тренира не само за сила и за по-добра визия, но и за здраве.

Още съдържание по темата
Брус-Рандал-част-II
Брус Рандал (част II)

Голямата промяна

В-памет-на-Джо-Уидър
В памет на Джо Уидър

Почина създателят на първата фитнес империя

Силните-жени-от-миналото-I-част
Силните жени от миналото (I част)

Циркови артистки и впечатляващи със своята сила атлетки от 19-ти и началото на 20-ти век

Силните-жени-от-миналото-II-част
Силните жени от миналото (II част)

Циркови артистки и впечатляващи със своята сила атлетки от 19-ти и началотo на 20-ти век

Направи първата стъпка към твоята цел.

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

top-arrow