Дневен план за навициСвали сега 

Мак Батчелор

Големия Мак

Мак Батчелор

Йън "Мак" Батчелор е роден в Абърдийн, Шотландия през 1910 г. Той пристига в САЩ на пет години заедно със своето семейство и впоследствие става една от най-колоритните личности в Желязната Игра. Големият Мак е признат като първият официален шампион по канадска борба преди повече от 50 години.

Какво ще научиш?

Искаш ли да постигнеш мечтаната форма и трайно по-добро здраве?

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

Интересни факти

Мак Батчелор

В най-добрите си години Мак е бил силач от световна класа. От 1931-ва до 1956-та година той доминирал в света на канадската борба и никога не е бил побеждаван. Батчелор бил доста силен и на мъртва тяга, но демонстрирал различни силови номера със своите ръце, китки и пръсти, които може би няма да бъдат повторени някога.

През годините Мак бил представян в различни телевизионни шоута и филмови продукции. Той бил даровит и като артист, музикант, писател и любовник и дори като треньор на животни. Мак бил доста добър приятел с Джон Гримек. Джон често го посещавал когато бил Лос Анджелис, но през останалото време те често водели писмена кореспонденция.

Професия

Мак Батчелор

По професия Мак Батчелор бил барман в Лос Анджелис. Неговата слава като канадски борец се простирала из цялата страна. Клиенти, атлети и силачи пристигали отвсякъде, за да предизвикат Големия Мак на двубой. Докато бил на работа през деня, често имал от 6 до 10 опонента, които искали да премерят силата си с него. Понякога бил буден и през нощта за двубой и винаги печелел.

На 27 април 1952 година "Ню Йорк Дейли Нюз" в неделното си списание представили Мак в статия със заглавие "Десетте титли в бара".

Джон Маккалъм

Мак Батчелор

През 1956 година известният в Желязната Игра Джон Маккалъм, автор в списанието "Сила и Здраве" посетил Големия Мак в заведението, в което работел, за да види дали всички тези истории са верни. Мак се пресегнал под бара и извадил четири бирени капачки. Той нагласил капачките между всеки пръст на дясната си ръка, след което ги смачкал. След това взел коркова тапа от бутилка за вино, хванал я с показалеца на едната си ръка, поставил палеца си отгоре и я прекършил на две половинки. После Мак взел една бирена капачка, поставил я между палеца и показалеца си и я смачкал, докато двата му пръста били напълно изправени. Накрая поставил ръката си на бара с дланта нагоре, след което помолил Маккалъм да задържи един от пръстите му. Джон поставил двете си ръце върху средния пръст на Мак и се облегнал на него. Мак направил бързо обръщане и двете ръце на Маккалъм излетяли от бара. След това Джон пробвал същия номер и с друг пръст, но резултатът бил същият.

Пропорции

Мак Батчелор

Качеството на човешката сила, която Мак излъчвал, може да се оцени по неговите гигантски размери.

Големия Мак бил с ръст 185 см, теглото през годините му варирало, но било от 135 до 150 кг.

Мерките му били:

 • Врат – 51 см;
 • Мишница – 49,5 см;
 • Гръдна обиколка – 134 см;
 • Прасец – 48,5 см;
 • Китка – 21,6 см.

Това са студени мерки.

Тренировки

Мак Батчелор

Батчелор тренирал в малка, но много добре оборудвана домашна зала. Неговата тренировъчна програма се състояла от два дни силови тренировки. През останалите дни тренирал изцяло захвата и предмишниците си.

Загрявката на Мак била невероятна, той започвал всяка тренировка с 20 клека на скорост със 160 кг без колан или наколенки, в тренировките си често правел клекове в серии с над 180 кг.

Големия Мак бил способен на стриктно "Зотман" сгъване с два 40-килограмови дъмбела, също така на стриктно бицепсово сгъване с щанга, тежаща 90 кг. Той дърпал и над 225 кг на мъртва тяга с изправени крака.  

Силови подвизи

Мак Батчелор

Мак Батчелор

 • През 1948-ма година в двора на "Тихоокеанската телефонна компания " в Лос Анджелис Мак поставил на рамото си телефонен стълб, дълъг 12 метра и тежащ между 320-360 кг. Той го пренесъл на разстояние от 90 метра, след което го изпуснал.
 • Във филмово студио същата година Батчелор вдига малък кон, тежащ около 340 килограма на гърба си, изминава няколко метра с него, след което пренася животното по стоманена стълба, висока близо 5 метра.
 • Няколко пъти през годините Мак демонстрира класическия силачески номер, вдигане на гръб с 1360 кг.
 • В силата на захвата Големия Мак е ненадминат. Той можел да хване два гладки диска, тежащи 40 килограма в двете си ръце и да измине около 10-12 метра с тях. Също така можел да вдигне и да задържи за малко стоманен диск, тежащ над 70 килограма.
 • Докато тежал 136 килограма, Мак можел да виси на дебело въже с едната си ръка, като се държал на него само с четири пръста.
 • Друг интересен номер, който показвал, бил наречен "гъсеница": хващал дълга бутилка от вино за горната и част, след което вдигал бутилката нагоре, а пръстите му постепенно отивали надолу. Интересното в случая било, че бутилката била пълна с оловни сачми.
 • Той можел да задържи бирена бутилка паралелно на бар плота, хваната с два пръста само за гърлото.
 • Един от невероятните силови подвизи на Батчелор бил смачкването на 63 бирени капачки между пръсти за запълването на бирена бутилка.
 • Можел да огъне почти всякакъв стандартен тип пирони или болтове в "U" форма.
 • Можел да вдигне по всякакъв начин чук, тежащ 6 килограма с дължина на дръжката 76 см, като го държи само за края му.
 • Можел също така да закачи на средния си пръст 40-килограмов диск и да направи сгъване за бицепс с него.

Йън "Големия Мак" Батчелор - един от пионерите на съвременната канадска борба, умира на 10 август 1986 г.   

Още съдържание по темата
Брус-Рандал-част-II
Брус Рандал (част II)

Голямата промяна

В-памет-на-Джо-Уидър
В памет на Джо Уидър

Почина създателят на първата фитнес империя

Силните-жени-от-миналото-I-част
Силните жени от миналото (I част)

Циркови артистки и впечатляващи със своята сила атлетки от 19-ти и началото на 20-ти век

Силните-жени-от-миналото-II-част
Силните жени от миналото (II част)

Циркови артистки и впечатляващи със своята сила атлетки от 19-ти и началотo на 20-ти век

Направи първата стъпка към твоята цел.

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

top-arrow