Дневен план за навициСвали сега 

Джордж Зотман

Най-силният мъж в САЩ

Джордж Зотман

Джордж Зотман е с германско потекло, но е роден във Филаделфия, САЩ през 1867 г. Започва да се интересува от вдигане на тежести и развитие на мускулатурата на тялото си още на 15-16 години. На тази възраст той бил доста по-силен от останалите си връстници, с големи кости, висок и с добра структура. Скоро след като започва да тренира сериозно с тежки дъмбели и щанги, той увеличава силата и мускулатурата си драстично. На 17 години вече му се носи славата на най-силното момче в града.

Какво ще научиш?

Искаш ли да постигнеш мечтаната форма и трайно по-добро здраве?

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

Силови постижения и кариера

Джордж Зотман

Джордж поставя невиждани дотогава рекорди на клек, вдигане с впряг, мъртва тяга и преса с една ръка. Някои от рекордите му на преса с една ръка са доста впечатляващи дори днес. През 90-те години на XIX-ти век и в началото на XX-ти век Зотман е смятан за най-силният мъж в САЩ.

Зотман не обичал да обсъжда своите силови рекорди. Той винаги се е възхищавал на силата на великия канадски силач Луис Сир. Интересен силов номер, който е показвал, е разтварянето встрани над глава, докато седи на стол на два 45-килограмови дъмбела.

Един от най-любимите му силови номера, който не бил повторен през годините от друг силач, бил обръщането и изтласкването на 80-килограмов дъмбел с дебела дръжка, докато седи на стол.

Джордж Зотман

Зотман поставя рекорд във вдигането на тежести с впряг от 1 тон и половина по време на силов двубой с великия силач Уорън Линкълн Травис. След това постижение Травис става голям почитател на Джордж, след което се включва към агитката силачи, която смята Зотман за най-добрия в САЩ.

Зотман имал доста силни крака и бил отличен колоездач, като поставя няколко рекорда по онези времена. Любимото му упражнение било да тича по стълби с два тежки дъмбела в ръце. Залата му била в сграда на третия етаж и той често тичал по стълбите между етажите с двата дъмбела или се изкачвал по пожарната стълба с тях.

Залата му била доста добре оборудвана. По онова време щангите с нагласяща се тежест били неизвестни, затова той имал цяла колекция от щанги, дъмбели и гладки дискове от различни килограми и размери, с които тренирал за силовите си номера.

Бент преса

Джордж никога не е претендирал, че е добър изпълнител на бент преса - неговото изпълнение не било точно преса с извиване и приклякване, а по скоро леко навеждане и изтласкване с една ръка. Той поставя рекорд на бент преса със 120 килограма, като обръща тежестта до рамото си само с едната си ръка.

Съмнително е, че дори великият Артур Саксон е можел да направи бент преса по същия начин. Бент пресърите през онези времена често хващали от единия край щангата и с помощта на другата си ръка вдигали тежеста на рамото си, а ако тежестта била по-лека, я обръщали с две ръце и я поставяли на едното рамо.

Мерки

Джордж Зотман

Джордж Зотман имал огромна ширина на раменете. От рамо до рамо мерките му показвали точно 61 см. Много малко мъже по-това време имали по-широки рамене. Освен това имал комплект 48-сантиметрови мишници и най-феноменалното от всичко – 38-сантиметрови предмишници.

Личните му мерки са взети от Алан Калверт, докато е бил в най-добрата си форма. Интересното е, че дори на 57-годишна възраст и след като е спрял да тренира от години, мерките му не били много по-различни:

  • Ръст: 180 см;
  • Тегло: 99 кг;
  • Китка: 19,5 см;
  • Стегната предмишница: 41 см;
  • Стегната мишница: 48 см;
  • Раменна обиколка: 147,5 см;
  • Гръдна обиколка: 120 см;
  • Талия: 86 см;
  • Бедро: 68,5 см;
  • Прасец: 45,5 см.

Джордж Зотман

Малко мъже в онези времена имали предмишници, равняващи се на неговите. Зотман бил известен със здравия си захват: обичал да тренира по различен начин захвата и предмишниците си. Експериментирил с различни упражнения за бицепс и предмишница и накрая след много тренировки и проби решил да измисли ново упражнение, наречено "Зотман" сгъване.

Сгъването е показано за пръв път в една от "библиите" за вдигане на тежести - "Супер Сила" от Алан Калверт. Оригиналното упражнение е малко по-различно от това, което познаваме днес. То е било доста популярно сред бодибилдърите и тежкоатлетите от миналото.

Късни години

След като Джордж приключва професионалната си кариера на силач, той спира да тренира с тежести и продължава да тренира само с медицинска топка. През годините е бил съдия на много силови състезания.

На шампионат по вдигане на тежести във Филаделфия в края на 20-те години на миналия век един от състезателите, известен със силния си захват хванал два гладки 25-килограмови диска и ги пренесъл до един от съдиите, като го попитал: "Можеш ли така?" Старият съдия хванал двата диска и ги подържал за малко, след което за учудване на всички вдигнал двата диска до нивото на раменете си и ги задържал.

Старият съдия бил не друг, а именно Джордж Зотман - един от най-великите силачи в Америка.   

Още съдържание по темата
Брус-Рандал-част-II
Брус Рандал (част II)

Голямата промяна

В-памет-на-Джо-Уидър
В памет на Джо Уидър

Почина създателят на първата фитнес империя

Силните-жени-от-миналото-I-част
Силните жени от миналото (I част)

Циркови артистки и впечатляващи със своята сила атлетки от 19-ти и началото на 20-ти век

Силните-жени-от-миналото-II-част
Силните жени от миналото (II част)

Циркови артистки и впечатляващи със своята сила атлетки от 19-ти и началотo на 20-ти век

Направи първата стъпка към твоята цел.

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

top-arrow