Дневен план за навициСвали сега 

Бруно Самартино

"Живата легенда"

Бруно Самартино

Бруно Леополдо Франческо Самартино е роден на 6 октомври 1935-та година в малкото градче Пизоферато, Италия. Бруно бил най-малкият от 7 братя и сестри в семейството. Самартино имал тежко детство в Италия през Втората световна война, когато се наложило цялото семейство да се укрива в планините до края на войната.

Какво ще научиш?

Искаш ли да постигнеш мечтаната форма и трайно по-добро здраве?

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

След войната

Докато се криели от немските окупатори, майка му Емилия се промъквала до града за малко храна и дори веднъж била простреляна в рамото. През този период четирима от братята и сестрите му умряли от недохранване в планините.

В края на войната през 1945-та година Бруно и семейството му слизат от планините, но продължават тежкия си живот и гладуването в продължение на няколко години - градовете били бомбардирани, нямало храна, както и работа. На 15-годишна възраст Самартино тежал само 36 килограма.

САЩ

Бруно Самартино

През 1951 г. Самартино и семейството му пристигат в Америка и се установяват в Питсбърг, Пенсилвания, където баща му вече е живял няколко години. По съветите на доктор Бруно започва да се занимава с вдигане на тежести и още на следващата година участва в състезание.

Първо взима участие в клас до 56 кг, а до края на следващата година вече се състезава в почти всички класове – до 60 кг, до 68 кг, до 75 кг и най-накрая в тежка категория. На 19 и 20-годишна възраст Самартино тренира три пъти в седмицата с тежести и два пъти борба. През 1957 г. той вече тежи 100 кг при ръст от 186 см.

Вдигане на тежести

Бруно Самартино

Като тежкоатлет Бруно печели всички трибойски състезания, в които е взел участие. Той печели и доста състезания по олимпийско вдигане на тежести - щатски, на три щата, местни и други. Самартино също така е участвал (и е печелил) в няколко състезания по културизъм.

През 1960 г. Бруно Самартино поставя световен рекорд по трибой на повдигането от лег с 256 кг, другите му постижения са 283 кг клек и 306 кг мъртва тяга.

Най-добрите му постижения на олимпийските движения са: преса над глава със 166 кг, изхвърляне със 125 кг и обръщане с изтласкване със 172 кг. Тези лични и световни рекорди поставя още преди да навърши 22-рия си рожден ден (по това време работел като чирак дърводелец).

Дебют

Бруно Самартино

На 22-годишна възраст Бруно започва да се занимава професионално с борба - кеч. Първата година била доста трудна за него - все още бил неизвестен и не можел да участва в турнири за по-голяма сума пари в САЩ. След това се отказва и взема участие в канадския шампионат в тежка категория, където печели. Държи титлата две години, след което се отказва от нея, като печели световния шампионат през 1963 г., побеждавайки Бъди Роджърс. Самартино държи титлата цели 8 години - от 1963-та до 71-ва, като през този период той се бори на много места по света като: Южна Америка, Африка, Индия, Япония, Австралия, Нова Гвинея, Тасмания, Европа и Китай.

Двубой

Едно от най-големите преживявания в живота на Бруно е битката му срещу Хайстак Калхун, който тогава тежал 275 кг. Самартино успял да го вдигне над глава и да го просне на ринга. Тежкоатлетът Пол Андерсън също пробвал да вдигне Хайстак, но така и не успял, което дало на Бруно голяма увереност в собствената му сила и способности.

Постижения

Бруно Самартино

Някои от неговите рекорди в кеча са:

  • 133 последователни продажби в "Медисън Скуеър Гардън";
  • 75 последователни главни турнира в "Бостън Гардън";
  • Той държи рекорда за 21 директни продажби в Австралия, също и пред най-голямата публика от 90 хиляди души в Япония;
  • Поставя вечен рекорд на турнир пред 125 хиляди души в Индия;
  • Той е единственият професионален борец, който има продажба на коридата в Каракас пред 50 хиляди души.

Личен живот и късни години

Самартино се отказва от кеча през 1987 г., като оставя зад себе си почти 30-годишна кариера в борбата. Въпреки травмите и контузиите той продължава да тренира с тежести и до ден-днешен.

Бруно е женен от 1959-та година за жена си Керъл, заедно с която имат трима сина: Дейвид и близнаците Дани и Дарил. Самартино и жена му живеят в Рос Тауншип, Алегени близо до Пенсилвания от 1965-та година насам.

Още съдържание по темата
Брус-Рандал-част-II
Брус Рандал (част II)

Голямата промяна

В-памет-на-Джо-Уидър
В памет на Джо Уидър

Почина създателят на първата фитнес империя

Силните-жени-от-миналото-I-част
Силните жени от миналото (I част)

Циркови артистки и впечатляващи със своята сила атлетки от 19-ти и началото на 20-ти век

Силните-жени-от-миналото-II-част
Силните жени от миналото (II част)

Циркови артистки и впечатляващи със своята сила атлетки от 19-ти и началотo на 20-ти век

Направи първата стъпка към твоята цел.

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

top-arrow