Дневен план за навициСвали сега 

Бил Пърл

Културистът вегетарианец

Бил Пърл

Уилям (Бил) Арнолд Пърл е роден на 31 октомври 1930 г. в Принвил, Орегон. Първото си впечатление от културизма Бил получил на 8-годишна възраст, когато в града му пристигнал цирк. Били разлепени плакати, на които имало клоуни, слонове, лъвове и други, но Бил останал изумен от снимката на силача в цирка. За него визията и излъчването на силача били невероятни – огромни мускули, кожени накитници, дългите навити мустаци и най-вече голямата щанга, която държал над главата си с една ръка. От този момент малкият Бил искал да стане културист. Повечето му приятели мечтаели да станат полицаи, пожарникари или бейзболисти, но не и той.

Какво ще научиш?

Първи стъпки

Бил Пърл

Пърл започнал да вдига "тежести" още на 11-годишна възраст. Баща му имал ресторант, а малкият Бил използвал консервите с грах и царевица като дъмбели и чувал с картофи като щанга. По-късно Бил Пърл започнал тежка физическа работа през лятото, като копаене на диги, бъркане на бетон и други. Теглото му се увеличило, но не получавал желаните резултати.

Списанието

Един ден през 1944-та година най-добрият приятел на Бил, който бил добре запознат с неговите мечти, му показал брой от списанието "Сила и Здраве" – тогава Пърл открил за себе си тайната на големите мускули. В списанието било показано как културисти като Джон Гримек, Стив Станко, Кланси Рос и други вдигат красиви щанги и дъмбели.

Тежести

Пърл и двама негови приятели решили да закупят един от комплектите тежести на фирмата "Йорк". Те събрали пари и купили 50-килограмов комплект, като се разбрали да тренират в понеделник, сряда и петък в мазето на Бил. Приятелите му след известно време загубили интерес към тренировките и оставили комплекта на Бил. Той добавил към него пейка, още тежести и клещи за трениране на захвата. Физиката му се подобрила значително и според него тялото му не било по-лошо от тези, които виждал в списанието.

Големият град

Бил Пърл

След като завършил гимназия, Бил решил да посети брат си в Калифорния. Пътувал до там на стоп, но се спрял в Сакраменто за една вечер. Пърл решил да посети една от местните фитнес зали, където останал шокиран. Било понеделник и залата била претъпкана от културисти и щангисти. Никога до този момент той не бил виждал толкова мускулести и силни мъже на едно място.

Най-голямо впечатление му направила силата и физиката на световния шампион по вдигане на тежести Томи Коно, който в тази тренировка правел военни преси с два 50-килограмови дъмбела, след което клекове със 180 кг и лежанка за повторения със 145 кг. Коно тогава тежал около 67 кг и към края на тренировката си направил няколко пози пред всички, които останали дълго време в съзнанието на Бил.

Флотът

На следващата година Бил Пърл заедно с двамата си най-добри приятели решили да се запишат във флота. Пърл прекарал две години в база във Вашингтон, след което бил преместен в Сан Диего.

Треньорът

В Сан Диего Бил се запознал с Лео Стърн, който по-късно изиграл голяма роля в живота му. Лео бил ветеран културист и треньор на много шампиони от онова време. Един от учениците на Стърн е Кланси Рос, който бил един от идолите на Бил Пърл. Лео взел Бил под крилото си и го научил не само как да тренира, но и как да управлява зала, а също и да си поставя реалистични цели.

Дебют

През 1952 г. под наставленията на Лео Бил взел участие в първия си конкурс по културизъм. Той заел трето място на конкурса "Мистър Сан Диего". След този конкурс Бил почти заживял в залата на Лео Стърн, с изключение на периодите, когато бил на кораб.

Кариера

Бил Пърл

1953-та година била ключова в кариерата на Бил Пърл. Само за една година Бил спечелил четири конкурса по културизъм: "Мистър Южна Калифорния"; "Мистър Калифорния"; "Мистър Америка" и "Мистър Вселена" за аматьори.

След победите му заваляли предложения за снимки в списания, за участие в реклами, позиране в галерии и още много други. Един продуцент искал Бил да стане новият "Супермен", предложил му да се появява на различни събития с наметало и костюм, но Пърл отказал, защото флотът надали щял да одобри такива изяви.

През 1954-та година службата на Бил приключила. Той имал спестени 2800 долара от покупката на военни бонове със заплатата си от флота. Имал малко екипировка и огромното желание да отвори фитнес зала. Бил не искал да бъде конкурент на Лео Стърн, затова решил да се премести в Сакраменто и да отвори зала. Направил го, а не след дълго отворил още осем нови зали. По-късно Бил осъзнал, че няма възможност да ръководи толкова голям проект, след което продал залите в Сакраменто и отворил нова зала в Лос Анджелис.

Лични мерки (1953 г.)

Бил Пърл

 • Ръст: 175 см;
 • Тегло: 91 кг;
 • Врат: 44,5 см;
 • Мишница: 44,5 см;
 • Предмишница: 35,5 см;
 • Гръдна обиколка: 122 см;
 • Талия: 82,5 см;
 • Бедро: 64 см;
 • Прасец: 41,2 см;
 • Китка: 19,8 см;
 • Глезен: 24 см.

Вегетарианство

На 35-годишна възраст Бил станал вегетарианец. По време на служебен медицински преглед в службата му един от докторите му казал, че има завишени нива на пикочната киселина, високо кръвно налягане, също така завишено ниво на триглицериди в кръвта. Бил останал учуден и си направил нови изследвания при друг лекар, но резултатът бил същият. Лекарят посъветвал Пърл да промени хранителните си навици и да премахне червеното месо от диетата си. Тогава Бил започнал да се храни като лакто-ово вегетарианец. Той се хранел предимно с растителни продукти, но си набавял белтъчини от яйца и млечни продукти.

Диета

Бил Пърл

Диетата на Пърл включвала комплексни въглехидрати, плодове, зеленчуци, сурови ядки, яйца (предимно белтъците) и нискомаслени млечни продукти. Яйчено-млечната протеинова пудра била задължителна в хранителния режим на Бил, както и витамините В комплекс, 1000 мг витамин С и витамин Е.

Стероиди

Бил Пърл никога не е отричал, че е използвал анаболни стероиди в своята кариера. Той заявявал, че е ползвал такива през 1958-ма година в продължение на 3 месеца, също така отново и през 1961-ва година преди конкурса "Мистър Вселена". Бил споделил, че имал бърз прогрес с използването на забранения медикамент, но не харесал начина, по който се чувствал психически и емоционално, след което се е отказал от използването на такива субстанции.

"Мистър Вселена"

1971-ва година била знаменита за кариерата му. Бил спечелил последния си конкурс "Мистър Вселена", след което се оттеглил от професионалния културизъм на 41 години. Той победил шампиони като Рег Парк, Серджо Олива, Франк Зейн и други.

Бил Пърл спечелил общо четири пъти конкурса "Мистър Вселена" за професионалисти: през 1956 г., 1961 г., 1967 г. и 1971 г.

Пенсиониране

Бил Пърл

След като се оттеглил от голямата сцена, Бил и жена му Джуди, която също се е занимавала с културизъм, се посветили на писането на книги и треньорското дело. Бил издал няколко книги, които станали "бестселъри" в Желязната Игра.

Книгата "Бъдете Силни: Тренировки с тежести за мъже и жени" е продавана в над 350 000 копия в Съединените Щати, също така е преведена на още четири езика, включително и на китайски. Книгата му "Ключът към вътрешната Вселена" до ден-днешен се смята за задължително четиво за всеки културист и е продавана в над 60-хиляден тираж. Пърл също така имал рубрики и в няколко мускулести списания през годините.

Настояще

Бил и жена му до днес живеят във Финикс, Орегон, където имат ранчо, фитнес зала и собствен магазин за хранителни добавки, витамини и минерали и фитнес екипировка.

Бил Пърл постигнал велика кариера в културизма, не само като атлет, но и като треньор. Той ще остане в историята като един от най-знаменитите културисти в света, вдъхновител и икона за милиони трениращи.

Още съдържание по темата
Брус-Рандал-част-II
Брус Рандал (част II)

Голямата промяна

В-памет-на-Джо-Уидър
В памет на Джо Уидър

Почина създателят на първата фитнес империя

Силните-жени-от-миналото-I-част
Силните жени от миналото (I част)

Циркови артистки и впечатляващи със своята сила атлетки от 19-ти и началото на 20-ти век

Силните-жени-от-миналото-II-част
Силните жени от миналото (II част)

Циркови артистки и впечатляващи със своята сила атлетки от 19-ти и началотo на 20-ти век

Направи първата стъпка към твоята цел.

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

top-arrow