Българи в чужбина: Бояна Атанасова

Поглед отблизо към здравословния живот в Единбург

Българи в чужбина: Бояна Атанасова

В днешното интервю с наши читатели, живеещи или пребивавали в чужбина и запознати с местните условия за спорт и целесъобразен начин на живот ще ви запознаем с Бояна, която пожела да ни разкаже какви са възможностите за спорт в Единбург, Шотландия.

Какво ще научиш?

Искаш ли да постигнеш мечтаната форма и трайно по-добро здраве?

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

Представете се на читателите?

Казвам се Бояна, на 25 години. Родена съм в Кюстендил, но завърших средното и висшето си образование в София. През август 2011 г. се преместих се да живея в Шотландия, където завърших магистратура. В последните 4 години работата ми е пряко свързана с повечето големи социални мрежи, в които прекарвам немалка част от деня си. Обичам да пътувам, имам куче и приятел, с който делим еднакво име и фамилия. 

Какво ви отведе в чужбина?

Българи в чужбина: Бояна Атанасова

Желанието за по-качествено образование и по-интересна кариера. За съжаление професионалните ми амбиции не биха имали никакъв шанс в България. Когато си постоянно изнервен заради околната среда, хората и беззаконието, които те заобикалят, също е време да се замислиш какво правиш в тази страна и няма ли по-подходящо място за теб. Мечтая и за голямо семейство, което в България едва ли бих могла да си позволя.

От колко време сте там и лесно ли се адаптирахте?

Както казах - от лятото на 2011 година. Адаптацията не е проблем, когато си отворен да приемеш различията на мястото и хората, които живеят в него. Помага и когато не си сам - и до днес с приятеля ми заедно преодоляваме малките трудности, които се появяват в процеса ни на адаптация. Животът и разбиранията на британците за света, Вселената и всичко останало са много различни от нашите, балкански и родни...

Спортувахте ли преди това, какво?

Като ученичка тренирах волейбол, а в продължение на 8 години репетирах и народни танци в различни ансамбли. Впоследствие се отказах от всичко подобно и едва половин година преди да се преместим в Шотландия отново започнах да посещавам репетиции по народни танци. За първи път започнах да ходя на фитнес тук в Единбург - нещо, което все още ми доставя страхотно удоволствие.

Бързо ли свикнахте към условията за спорт там? Какво ви направи най-голямо впечатление?

Българи в чужбина: Бояна Атанасова

Условията за спорт тук са прекрасни. Има много паркове и площадки за деца, фитнес зали на страхотни цени, открити и закрити безплатни футболни игрища с различна настилка, плажна ивица, хълмове с перфектни условия за тичане, алеи, пешеходни зони и туристически алеи.

Спортуването е много популярно и хора на всякаква възраст го практикуват. В Единбург има и плавателен канал, където почитателите на гребането също могат да тренират на воля. Много хора предпочитат да ходят на работа с колело, защото навсякъде има обособени велоалеи в най-лявата част на платното, но в тази насока има какво още да се желае - въпросните алеи са позволени за автобуси и таксита, така че колоезденето не е от най-безопасните алтернативи.

Семействата тук почти винаги имат 3 и повече деца, които често са насърчавани да спортуват и да карат колело или тротинетки до училище. Тук няма значение дали си млад или стар, дебел, слаб, добре екипиран или не - щом имаш желание да спортуваш, всеки се съобразява с теб и не ти пречи да правиш това, което ти харесва.

Спортува ли активно местното население? Какви условия има?

Българи в чужбина: Бояна Атанасова

Както споделих в предишния ми отговор - спортът е част от ежедневието на много шотландци от всякаква възраст. Условията за безплатен спорт са страхотни, а срещу много приемливи месечни или годишни такси получаваш достъп до прекрасна спортна база - фитнеси, басейни, сауни, футболни и ръгби игрища, тенис кортове и т.н.

Обръща ли се внимание на здравословното хранене от страна на жителите? А на държавата?

Здравословното хранене е модерно и тук, но не бих казала, че е популярно сред шотландците. Шотландия е една от държавите с най-много дебели и затлъстяващи хора на глава от населението. В Единбург пък има по един магазин за пържена риба и картофи на всеки 800 души.

И ето тук идва парадоксът - адски много хора спортуват, но и една много голяма група е обездвижена, храни се само с полуготови ястия, не използва алтернативни средства за транспорт и не би си купила свежи плодове или зеленчуци, които тук са в изобилие целогодишно.

Местните и държавните власти се опитват да промотират по различни начини активния начин на живот, но за някои хора той просто не е достатъчно привлекателен. Цените на алкохола и замразените храни също са много ниски, което ги прави предпочитани от мнозина.

Да направим месечен план - колко струва и какво време отнема да спортуваме активно и да се храним добре в (дадената страна)?

Бих казала, че активното спортуване не е обвързано с конкретна цена - можеш да го правиш напълно безплатно, тъй като условията са налице. Хранителните добавки и качествените храни са на същите цени като в България, т.е. за тукашните стандарти са съвсем приемливи. С тази разлика, че тук изборът е огромен.

Българи в чужбина: Бояна Атанасова

Месечната такса за фитнес зала, в която има всички най-нови уреди, както и 40 безплатни фитнес класа с инструктор, струва 18 паунда. В повечето случаи тези фитнес зали са отворени 24 часа в денонощието.

Храната е евтина и много вкусна - със 160 паунда на месец можеш да се храниш качествено, здравословно и вкусно! Само за информация - 6.18 паунда на час е минималната заплата. Вход за басейн е 4.40 паунда (без ограничение колко време ще стоиш). Футболните игрища - тревни и с изкуствено покритие, са безплатни в големите паркове. На някои места има и публични мини фитнес зали.

По какъв начин се запознахте с нашето издание и как ви се струва в сравнение с локалните сайтове там, където живеете сега?

Попадала съм на линкове към съдържание на сайта ви, споделени в Twitter. BB-Team често излиза и в топ резултатите на Google, когато съм търсела съвети за конкретни упражнения и ефективни начини за трениране на определени мускулни групи. Локалните сайтове имат сходно съдържание, но понякога просто е по-лесно да прочетеш на български това, което те интересува.

Ако и вие желаете да споделите с нас своите впечатления и опит в едно кратко интервю, вижте как може да стане това. Пишете ни, като поясните за кой град и страна желаете да разкажете.

Още съдържание по темата
Тренировките-са-прекалено-лесни
Тренировките са прекалено лесни!

Тренировъчната ми програма не ме натоварва достатъчно!

Изграждането-на-нови-и-промяната-на-текущи-навици-не-е-лесен-процес
Изграждането на нови и промяната на текущи навици не е лесен процес
Мама-във-форма-Не-пренебрегвай-себе-си-след-раждането
Мама във форма: Не пренебрегвай себе си след раждането

Защо е важно майката да се грижи за здравето и формата си след раждането

Татко-във-форма-Не-пренебрегвай-себе-си-след-появата-на-детето
Татко във форма: Не пренебрегвай себе си след появата на детето

Защо да се грижим и за себе си след появата на детето

Направи първата стъпка към твоята цел.

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

top-arrow