Възрастта и личното тегло

Основи на взаимовръзките

Възрастта и личното тегло

Връзката между възраст и тегло е аксиоматична – приета е от всички. Всъщност освен милионите калкулатори, които ще срещнем в интернет, още в годините преди компютрите идеалното тегло се смяташе по такива формули, обвързващи възраст, пол, ръст и тегло. Но какви са основите на тази взаимовръзка и толкова непоклатима ли е тя?

Какво ще научиш?

Искаш ли да постигнеш мечтаната форма и трайно по-добро здраве?

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

При бебетата и малките деца нещата са сравнително безусловни. Във фазата на растеж отклоненията говорят за забавяне на растежа и метаболитни или други проблеми; ако там има някакъв спор, то той не е наша работа, а битка на високите ешелони специалисти, които да доказват или отхвърлят тезите си. По-интересно за нас е дали има връзка между тегло и възраст при вече порасналите хора и как се доказва.

Жените или мъжете сред нас наддават повече, когато остаряваме?

Изследванията на стареенето ясно доказват една съществена връзка: обезводняване на организма с възрастта, както и забавен синтез на белтъчини, изразен в атрофия на мускулите, и заменен от мастни натрупвания. Това безспорно би следвало да влияе на теглото. Но поставя и въпроси и бариери, като "как и колко". Например всеизвестно е, че поради високия тестостерон, както и поради други склонности в хормонален и диетологичен аспект мъжете натрупват значително повече мускули през активната възраст.

От друга страна мазнините са значително по-леки от мускулите и дори от водата, откъдето се очаква да получим следното "уравнение" – при мъжете е възможна загуба на тегло с възрастта. При жените, които по принцип поемат по-малко вода и имат по-малки мускули, същият процес може да се изрази в средно повишаване на личното тегло.

Разбира се, това е условно и зависи от доста по-точни изчисления и от индивидуалните случаи,но  човек, който качи 20 см обиколка на ханша, със сигурност ще тежи повече от преди. Мъжете, когато преминат в по-застоял живот, са склонни да си похапват и по този начин "паразитно" наддават във възрастта на тегло.  

От друга страна жените имат възможна загуба на сериозно тегло от друг аспект: остеопороза. В крайна сметка правилната сметка е някъде около бавно качване за мъжете, докато при жените е налице по-бързо качване, но и бързо обръщане на процеса при достигане на определено стабилно тегло на мускулната и мастната тъкан.

За илюстрация ще представя принципната таблица на buzzle за средно тегло на американските граждани с възрастта:

Възраст мъже (години) 20-29 30-39 40-49 50-59 60-69
Тегло мъже (килограми) 75,5 80 82   84 83,5
Възраст жени (години) 20-29 30-39 40-49 50-59 60-69
Тегло жени (килограми)   59,5   67 69   71,5   68,5

На какво се дължи промяната в теглото при стареене?

Казахме вече за метаболитните промени, хормоналния дисбаланс и "захабяването" на клетките. Към него можем да добавим и захабяване на стави и връзки, водещи до затруднено движение, както и остеопорозата  - честата гостенка при жените в напреднала възраст. Но има и друго, и то е естествената склонност към намаляване на движението и активността с годините.

Очевидният отговор трябва да бъде повишена активност. Диетата трябва да е налична, вече съобразена с новите условия и изискването на здравето. Експериментални диети с обещаван "максимален + краткосрочен резултат" не са препоръчителни. Трябват много протеини, предимно от леки меса, като риба и пиле, и бавни въглехидрати.

Двигателната активност е плод на свободен избор, фитнесът не е задължителен, и при някои случаи, като например остеопорозата, изобщо не е препоръчителен за човек, който не е сигурен какво прави, но може да се компенсира с упражнения със собствено тегло, бягане, аеробика или друга гимнастика. Натоварването трябва да имитира натоварването в по-млади години, но при облекчен режим.

Тук се отваря въпросът как постоянно трениращият да разбере, че е време да намали натоварването и че възрастта вече си казва думата. Никой не иска да я чува, нали?

Първият признак е трайно намалената мотивация при претоварване. Добре е да не се чака до следващи проявления, например спад в силата, защото това може да доведе до крайно нежелателни контузии. Може да се каже и че има възрастова бариера, която със сигурност идва с времето, и тя е около 70 години за мъжете и 55-60 за жените, когато неминуемо загубите на сила и издръжливост стават осезателни и не минават постепенно и неусетно.

Ниската възраст на прага при жените кореспондира с остеопорозата и ранната менопауза, като не бива да се забравя, че умерената двигателна активност може да помогне срещу някои от тези проблеми.

Тези промени намират отражение и при изчислението на индексите на телесната маса, като индексациите обаче са различни при различните формули.

Няма нищо трагично в промяната на личното тегло през възрастта. Напротив, то е нормално и очаквано. Важното за нас е, че е предвидимо и при достатъчно разумен подход можем да го управляваме успешно.

Използвани източници

Още съдържание по темата
Какво-не-ти-казва-кантарът
Какво (не) ти казва кантарът...

...или защо числото само по себе си не значи нищо

Как-да-спрем-кантара-в-посока-нагоре
Как да спрем кантара в посока нагоре?

Вземи нещата в ръце още от началото

Йо-йо-ефект-и-механизми-за-свръхкомпенсация
Йо-йо ефект и механизми за свръхкомпенсация

Как да постигнем контрол на теглото си след като сме отслабнали

Не-мога-да-кача-килограми-Какво-да-правя
Не мога да кача килограми. Какво да правя?

Практически съвети за справяне с проблема

Направи първата стъпка към твоята цел.

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

top-arrow