Дневен план за навициСвали сега 

Кимион

Задължителна част от мексиканската и индийската кухня

Кимион

Кимионът, подправка с богата история, е съществен елемент от индийската, близкоизточната и мексиканската кухня. Той е традиционна съставка на кърито и чилито.

Какво ще научиш?

Искаш ли да постигнеш мечтаната форма и трайно по-добро здраве?

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

Кимионът е познат от древни, библейски времена. Семената му и маслото, приготвяно от тях, са се използвали като добавка към ястия, лекарство, козметично средство или културен символ.

Счита се, че произхожда от районите около югоизточното Средиземноморие и Египет, където е използван при мумификациите на фараоните. Бил е високо ценен и в древногръцката и древноримската кухня заради характерния си остър вкус и аромат. В днешно време се употребява и култивира по целия свят.

Кимионът (Cuminum cyminum) е едногодишно тревисто растение от семейството на морковите (Сенникоцветни). Достига на височина 20-50 см, с тънък главен корен. Растението пониква за период от две до четири седмици. Цъфтежът започва месец и половина-два след засяването на семената. Плодовете могат да се оберат един месец след това.

В естествено състояние при кимиона съществува структурно многообразие – има форми с различен брой цветове, различна грапавина на семенната обвивка, дължина на прицветниците. Отглеждат се много разновидности, които се различават по оцветяването на плодовете, аромата, вкуса и съдържанието на есенциални масла.

Хранителни стойности

Семена от кимион, 100 г продукт
Вода 8,1 г
Калории 375
Калории от мазнини 186
Белтъци 17,8 г
Мазнини 22,3 г
Въглехидрати 44,2 г
Фибри 10,5 г
Захар 2,3 г
Фитостероли 68 мг
Гликемичен индекс -
Гликемичен товар (ГЛ) 12

Здравословни ползи

Кимионът е добър източник на витамин B1. В по-оскъдни количества се срещат витамини А, С, Е и К, както и няколко витамина от B-групата. Също така той е много богат на желязо и манган. В него се съдържат и калций, магнезий, фосфор, калий, натрий, цинк, мед и селен.

Обичайно в кулинарията се прилагат количества от порядъка на една чаена лъжичка (2 г) от подправката. Именно затова при такива обстоятелства не трябва да се разчита на тях като надежден източник на витамини и минерали. Както се казва в "Мечо Пух", "Колкото повече, толкова повече".

В семената на кимиона преобладават омега-6 мастни киселини в сравнение със слабо представените омега-3 (около десетократно повече).

Есенциалните масла, които се извличат от семената на растението, съдържат монотерпени (бета-пинен, р-цимол, гама-терпинен) и алдехиди (куминов алдехид), които допринасят за характерните му вкус, аромат и здравословни свойства.

Информацията за проведени научни изследвания, доказващи пряк здравословен ефект върху хора, е оскъдна. За сметка на това към момента са направени многобройни проучвания върху животни (гризачи), при които доказано се постигат:

  • хипогликемичен ефект;

  • намаляване на нивата на липиди в клетките;

  • намаляване на загубите от калций в костите;

  • забавяне на прогресията на зрителни увреждания от диабет;

  • контрацептивен ефект.

Резултатите от множество тестове в лабораторна среда показват сигурни антибактериални, противогъбични и антиоксидантни свойства на кимионовите съставки (в естествено състояние или разтвор).

Здравословни рискове

Кимионът е относително безопасна подправка. Въпреки това е необходимо повишено внимание при употребата и от бременни и кърмачки. Предоперативно не бива да се приема поради потенциален риск от хипогликемия. По същата причина следва да се избягва от диабетици, тъй като може да взаимодейства с противодиабетни медикаменти.

Алергиите не са изключени.

Как да изберем и съхраним подправката

По възможност взимайте цели семена от нея вместо смлян вариант. По този начин ще се запазят вкусовите качества. Препоръчително е да се търсят органично отгледани семена с цел да се намали опасността от замърсяване на продукта. Той трябва да се съхранява в здраво запечатан съд на хладно, сухо и тъмно място.

Идеи за консумация

Още съдържание по темата
Научи-се-да-готвиш-хитрини-в-кухнята-част-I
Научи се да готвиш: хитрини в кухнята, част I

Онези малки „тайни“, които улесняват работния процес

Карамфил-Eugenia-caryophyllus
Карамфил (Eugenia caryophyllus)

Ароматната подправка от Островите на подправките

Научи-се-да-готвиш-малките-хитрини-в-кухнята-част-II
Научи се да готвиш: малките хитрини в кухнята, част II

Яйца, авокадо, банан (+ рецепта)

Розмарин-Rosmarinus-officinalis
Розмарин (Rosmarinus officinalis)

"Морската роса" с незабравим аромат

Направи първата стъпка към твоята цел.

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

top-arrow