Дневен план за навициСвали сега 

Розмарин (Rosmarinus officinalis)

"Морската роса" с незабравим аромат

Розмарин (Rosmarinus officinalis)

Розмаринът е билка, която е позната покрай специфичния си и запомнящ се аромат, но тя също така има и редица здравословни ползи заради съдържащите се в нея ценни вещества.

Уханието на розмарин е смесица между борови и пикантни нотки, носи усещане за гора и море. Запомнящият се вкус (борово-ментов) се асоциира с вкусна и хубава храна.

Билката е достъпна през цялата година и представлява многогодишно тревисто растение от семейство Lamiaceae, към което принадлежи и ментата. Листата наподобяват игличките на боровите дървета – дълги, тесни и със заострен връх. Имат тъмно зелен цвят по външната страна и сребристо-бял по вътрешната. Дълги са между 2 и 4 см, а широчината им варира от 2 до 5 мм.

Цъфналият розмарин е красива гледка, като цветовете са различни на цвят – розови, лилави, сини, бели.

Какво ще научиш?

Искаш ли да постигнеш мечтаната форма и трайно по-добро здраве?

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

Произход

Споменахме усещания за море и това не е случайно – родината на розмарина е Средиземноморието, а в днешни дни се среща в райони с умерен климат в Америка и Европа.

Името произлиза от латинското наименование “rosmarinus” (“ros” – роса, „marinus” – море) и в буквален превод означава „морска роса“.

Съществува интересна легенда, в която се разказва, че розмаринът се увил около гръцката богиня на любовта и красотата Афродита, която се родила от морската пяна.

Среща се и връзката на билката с Богородица – Дева Мария била покрила със синьото си наметало цъфтящ бял храст розмарин. Цветчетата посинели и храстът станал известен като Розата на Мария („Rose of Mary”).

Розмаринът е ценена подправка и билка в природната медицина от хилядолетия, а част от причините за това е било вярването, че стимулира и подобрява паметта. По този начин се използвала в древна Гърция – учениците закичали клонка розмарин в косата си, когато учели за изпит.

Там имала и друго, религиозно приложение – хвърлена клонка розмарин в гроба на починалия се смятала за символ на възпоменание.

През 14-ти век се извлича за пръв път масло от розмарин с приложение в козметиката. През 16-ти и 17-ти век билката започва да се предпочита в помощ на храносмилането.

Хранителен състав

Хранително съдържание на 100 г пресен розмарин

Калории

131

Протеин

3 г

Мазнини

6 г

Въглехидрати

21 г

Вода

67.8 г

Холестерол

0 мг

Гликемично зареждане

4 (ниско)

 

Розмаринът е добър източник на витамин А (в 100 г пресен розмарин има 2924 IU, в 100 г сушен – 3128 IU). Съдържа още витамин C, калций, желязо, магнезий и др.

В чаена лъжица сушен розмарин (1 г) има 3 калории, 0 г мазнини, 1 г въглехидрати и 0 г протеин. Съдържание на витамини и минерали – 31.3 IU витамин А, 0.6 мг витамин C, 12.8 мг калций, 0.3 мг желязо, 2.2 мг магнезий.

Здравословни ползи

Розмаринът съдържа вещества, които са в помощ на имунната система и подобряват циркулацията на кръвта, а противовъзпалителните съединения могат да бъдат в полза при намаляването на астматичните пристъпи.

Розмаринът подобрява концентрацията, като увеличава кръвния поток към главата и мозъка.

Нужни са по-сериозни изследвания спрямо ефекта на билката върху храносмилането.

Здравословни рискове

Билката не е позната като алергенна храна, нито пък съдържа измерими количества оксалати или пурини.

Безопасна е, когато се приема в нормални дози, а и като цяло е трудно да се прекали с нея, тъй като наистина е с изключително силен вкус и аромат.

Да се избягва от бременни жени – както под формата на билка, така и под формата на масло.

Как да изберем и съхраним

Ако имате възможност, избирайте пресен розмарин пред сушен, защото има много по-наситен и добър вкус. Листенцата на пресния розмарин трябва да са тъмно зелени и без жълти или по-тъмни петна.

Сушеният розмарин е по-широко достъпен в магазинната мрежа, докато пресният се среща в по-големи хранителни вериги или специализирани магазини за билки и подправки. За предпочитане е да се насочите към органично отгледани билки, за да сте сигурни във възможно по-доброто съдържание на каротеноиди.

Пресният розмарин се съхранява в хладилник в леко влажна хартиена кърпа или в опаковката, в която сте го закупили.

Сушеният розмарин се съхранява в добре затворен съд на тъмно, хладно и сухо място. Годността е до 6 месеца.

Можете да си отглеждате розмарин в саксия.

Идеи за употреба

Цели стръкчета розмарин могат да се добавят в супи, месни ястия и други. Подобно на дафиновия лист, стръкчето се отстранява преди сервиране.

В много рецепти се използват само листенцата, които са лесни за отделяне от клонката. С тях можете да си направите и билков чай.

Розмаринът си подхожда в рецепти, в които основно се готви с пилешко и агнешко, както и с домати, картофи, тиквички.

Добавете свеж розмарин към омлетите си, за да постигнете нов вкус и аромат.

Поставете свеж розмарин в сосиера със зехтин – можете да използвате като сос за вкусен домашен хляб.

Използвани източници

  • Whfoods.com
  • medicalnewstoday.com
Рони е много яка. Буквално. Занимава се с любителски бодибилдинг от няколко години. Освен това много я бива в готвенето и рисуването. Отговаря за ежедневния диалог с аудиторията ни, както във форума, така и в социалните ни канали (линкове в края на тази страница), както и стриктно следи, дали клиентите ни стават по-добри. Как става това тя научи и чрез образователната програма на Precision Nutrition.
Още съдържание по темата
Джинджифил-Ginger
Джинджифил (Ginger)

По-добре в добавка, отколкото в гозба!

Трибулус-терестрис-българска-панацея-ли-е-билката-бабини-зъби
Трибулус терестрис - българска панацея ли е билката бабини зъби?
Пуерария-мирифика-Pueraria-mirifica
Пуерария мирифика (Pueraria mirifica)

Билка с мощен естрогенов ефект

Карамфил-Eugenia-caryophyllus
Карамфил (Eugenia caryophyllus)

Ароматната подправка от Островите на подправките

Направи първата стъпка към твоята цел.

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

top-arrow