Да минем на “зелено”

Защо е важно да се храним с повече зелени храни

Да минем на “зелено”

Не, днес няма да си говорим за органични продукти, устойчива мода или как да пестим повече вода. Не че и тези теми не са важни, напротив. Но за да стигнем дотам, е добре първо да се погрижим за себе си - да бъдем зелени в буквалния, а не преносния смисъл. С други думи - ще си говорим за храните, които са зелени на цвят и защо трябва да ги добавим към ежедневието си.

Какво ще научиш?

Искаш ли да постигнеш мечтаната форма и трайно по-добро здраве?

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

Нова категория храни - зеленолистните

Но преди това нека първо разграничим основните категории храни - зеленчуци, плодове, зърнени, ядки и семена, месо и риба, млечни и яйца. Пропуснах ли нещо? Мисля, че да. Зеленолистните.

Новата категория храни, тази, за която ще си говорим често за в бъдеще, и затова реших, че е редно да я изнесем в отделна, самостоятелна категория. В нея ще влязат всички зеленчуци, билки и подправки, които са зелени на цвят и стават за ядене, като спанак, рукола, маруля, магданоз, мента, зелен лук и т.н.

А сега да видим и защо тези храни трябва да бъдат част от ежедневието ни, независимо дали искаме да отслабнем, да се оформим или просто да бъдем здрави.

Ползи от зеленолистните храни

Зеленолистните са изключително богати на хлорофил. През последните години са проведени редица изследвания с екстракт от хлорофил и е установено, че той е най-мощният антиоксидант или фитонутриент, познат на човечеството. Затова не е случайно, че сред най-полезните суперхрани са зелените.

Фитонутриентът хлорофил придава зеления цвят на растенията, а освен това притежава и силно изявено детоксикиращо и регенериращо въздействие върху черния дроб, спомага за заздравяване стените на храносмилателния тракт, помага при кожни проблеми и има противоракови свойства.

Всички зеленолистни зеленчуци са алкални и се грижат за поддържането на алкално-киселинния баланс в тялото, като ни помагат да бъдем здрави. Тревите съдържат и много вода, която пък се грижи да бъдем добре хидратирани и допринася за красива кожа и коса.

Листните зеленчуци са особено богати и на всички важни за организма витамини и минерали, с изключение на B12 (виж таблицата долу). Сред тях са калций, магнезий, фосфор, калий, манган, селен, както и витамините А, С, Е, К, фолиева киселина и много други.

Например, в 100 г магданоз се съдържат:

  • 133 мг витамин С или 222% от дневните ви нужди,
  • 8425 IU витамин А – 168% от дневните ви нужди,
  • 1640 мкг витамин К или 2050% от дневните ви нужди!
В повечето зеленолистни присъстват всички 8 незаменими аминокиселини, затова те се водят завършен протеин.

Зеленолистните са нискокалорични! На практика в тях почти няма калории и са подходящи за всеки, по всяко време, независимо дали иска да отслабне, да е здрав или и двете. В 100 г спанак има едва 23 калории, а в 100 г маруля са само 15. Така една зелена салата от 200-300 г се превръща в най-нискокалоричното хранене за деня, при това в тези 200 г салата има всички необходими за организма ценни вещества.

Всички зеленолистни са с най-ниския възможен гликемичен товар за организма. Параметърът гликемичен товар показва ефекта от храната върху нивата на кръвната захар. Специалната разработка на Nutrition Data e ГЛ (откъдето е взета цифрата), базирана на оптималния гликемичен товар, който може да поеме здрав човек, и го фиксира на 100. Тоест комбинацията от всички хранения за деня не трябва да надвишава 100. В случая почти всички зеленолистни имат индекс 1. За сравнение 100 г бял хляб има гликемичен товар 50.

За да ви убедя колко са полезни за здравето и каква концентрация от ценни вещества има в листните зеленчуци, ще направя сравнение между едно най-обикновено зеленолистно, каквото е спанакът, и царицата на плодовете – ябълката. Сравнението е на базата на 100 г суров спанак и 100 г сурова ябълка по данни от nutritiondata.self.com. Виж го тук:

Да минем на зелено

Зеленолистните са завършен протеин. Това не го очаквахте, нали? Истината е, че в повечето зеленолистни присъстват всички 8 незаменими аминокиселини, затова те се водят завършен протеин, за разлика от всички останали зеленчуци, където има само 7 от необходимите 8 аминокиселини.

Зеленолистните имат положителен IF рейтинг. IF рейтингът измерва фактора възпаление. Храните с положителен фактор, като спанака например, който е +258, се смятат за противовъзпалителни, а храните с отрицателен фактор, като ябълката, която е -18, се приемат за възпалителни. Тоест тези с отрицателен фактор могат да предизвикат възпаление в човешкия организъм.

Колкото по-голяма е цифрата, толкова с по-голямо внимание трябва да се подхожда към съответния продукт и винаги да се балансира с продукт с положителен фактор. Например 100 г бял хляб имат IF рейтинг -310, тоест силно възпалителен. А всички зеленолистни са с положителен IF рейтинг и действат противовъзпалително.

Възможни нежелани ефекти от консумацията на зеленолистни храни

Внимание! Всички зеленолистни са изключително богати на витамин К, който има способността да разрежда кръвта, затова ако приемате медикаменти за разреждане на кръвта – избягвайте ги. Също така избягвайте да ги ядете в суров вид, ако имате проблеми със стомашно-чревния тракт като гастрит, язва, колит и други подобни. Суровите храни са твърди и могат да раздразнят допълнително тракта.

Още съдържание по темата
Люта-крем-супа-със-зеленчуци-джинджифил-и-кокос
Люта крем супа със зеленчуци, джинджифил и кокос
Мини-пици-от-патладжан
Мини пици от патладжан
Хрупкава-салата
Хрупкава салата
Запеканка-с-микс-зелении
Запеканка с микс зелении

Ето как лесно да консумираш повече зеленолистни зеленчуци!

Направи първата стъпка към твоята цел.

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

top-arrow