Ядете ли салата два пъти на ден?

Ядете ли салата два пъти на ден?

Още веднъж за ползите от храненето със сурови зеленчуци и салати

Мисля, че на всички ни е ясно, че салатата и суровите зеленчуци като цяло е редно да бъдат включени към всяко едно балансирано меню. Проблемът е, че нещата често свършват дотук.

Да, знаем, че е добре да ядем салати всеки ден. Да, още по-добре е това да се случва 2 пъти на ден. Но, истината е, че нямаме време, желание или пък просто ни мързи да си приготвяме такава всеки ден, камо ли 2 пъти дневно. И това е напълно разбираемо.

В крайна сметка приготвянето на една зелена салата (да, точно така, зелена! Вижте статия "Да минем на зелено")) отнема 10 минути, а може да стигне и до 30, ако се налага да киснете, миете, подсушавате и режете маруля, например.

Готови салати, които ви чакат... в хладилника?

Това, което установих през последните години е, че времето за нарязване на 1 маруля е почти толкова, за колкото да се нарежат и 3, а когато имам нарязана маруля в хладилника, шансът да пропусна салатата към основното си хранене граничи с нулата.

За да си улесня живота още повече, започнах постепенно да добавям и други заготовки към марулята, като нарязани краставици, тиквички, моркови, зелен лук и като цяло всичко, което може да бъде съхранявано в нарязан вид.

А напоследък подминах нивото на заготовките и започнах директно да съхранявам цели салати в завършен вид. Но преди да стигнем до тях, нека видим какви са плюсовете и минусите на заготовките в ежедневието…

Плюсове:

 • разполагате с голям избор от зеленчуци във вид, готов за директна консумация;
 • приготвянето на салата преди ядене отнема от 1 до 5 минути, според това дали трябва да я сглобите или само да я изсипете в купа;
 • консумирате повече зеленчуци и салати от преди;
 • измитите и добре подсушени зеленчуци издържат по-дълго време в хладилник*.

Минуси:

 • Има частична загуба на ценни вещества, въпреки че теориите по темата са на двата полюса. Според някои от тях при намокряне (измиване) и нарязване на някои зеленчуци (най-вече зеленолистни) се активира процес на покълване в краищата и съдържанието на някои антиоксиданти се увеличава, но на други, като витамин С и бета-каротин, се намалява. Затова често се срещат препоръки салатата да се нареже минимум 30 минути преди консумация. От друга страна прекалено дългото съхраняване води до загуба на ценни вещества, особено ако не са съхранени правилно. За да избегнете второто, спазвайте триковете, описани по-долу.
 • Има риск от загуба на цвят, вкус и текстура на зеленчуците. Това е валидно основно при настъргване на зеленчуците и може отново да се избегне, ако спазвате препоръките по-долу. Това също така не е валидно, ако зеленчукът ще се ферментира или маринова.

Трикове:

 • използвайте керамичен нож, за да не окислявате зеленчуците или накъсвайте на ръка;
 • поддържайте перфектна хигиена в кухнята и лична такава, за да избегнете замърсяване на зеленчуците;
 • режете или накъсвайте на по-едри парчета и не използвайте ръчно ренде;
 • винаги измивайте и подсушавайте зеленчуците добре, за да не се развалят. Подходящи за целта са т.нар. сушилни или центрофуги за зеленчуци;
 • съхранявайте винаги в добре затворени стъклени съдове или буркани в хладилник.

*Въпреки че за някои може това твърдение да прозвучи странно, то е доказан факт. Измитите, подсушени и съхранени в стъклен съд в хладилник зеленчуци издържат с няколко дни повече, отколкото тези в целофанова опаковка. Пробвайте!
** Горните твърдения са валидни само за домашно измити и нарязани зеленчуци и не се отнасят до готовите нарязани в пакети.

Хареса ли ти?

Сподели с приятели в:

Вземи здравето си в свои ръце. Ето как:

Научи повече
back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 read-later1