Анаболни стероиди, част III: гаражни производители и ъндърграунд препарати

Анаболни стероиди, част III: гаражни производители и ъндърграунд препарати

Суровини, йерархия на нелегални производители и опасностите, които дебнат крайния потребител

В първата част на поредицата се запознахме със същността на анаболните стероиди (АС) и как действат в тялото, както и какви са страничните ефекти. Преминахме и през основните митове и заблуди, които съпътстват темата, а днес ще разгледаме и друга важна част от нея – гаражните производители на ъндърграунд препарати и рисковете, които крият те.

Защо възникват гаражните производители на АС?

Както споменах в началото на поредицата ни, всички медицински изследвания и проучвания за действието на АС се отнасят за препарати, които са продавани легално или употребяванани от спортисти под сериозен контрол, или са използвани за конкретни изследвания.

За щастие или за съжаление, вече е почти невъзможно да влезеш в аптека и да си купиш легално произведен АС. Дори и предписани от лекар, препарати за медицински цели се налага да се търсят на много места и чрез контакти с познати лекари или фармацевти. Естествено тази ниша в пазара не остава празна. След като нещо е дефицит, а търсене има, то значи ще носи и добра печалба и тук се намесват всички полулегални или съвсем откровено измамни прозводители на АС.

Пътят от гаража до потребителя

Нека да видим какво се случва на този пазар - от производителя на суровината до този, които в съблекалнята си слага инжекцията или си пие поредната доза хапчета от схемата.

Легално производство и продажба на АС

Преди да се запознаем по-детайлно с гаражното производство, е редно да споменем кои са легалните производители на анаболни стероиди в световен мащаб.

В момента в света няколко компании произвеждат и продават легално АС. Естествено, те не предлагат широка гама препарати, а само такива, които имат употреба в медицината. Ето един списък на производителите, като със сигурност пропускам някои от тях:

 1. Abdi Ibrahim
 2. Galenika
 3. Aburaihan
 4. Jelfa
 5. Gedeon Rihter
 6. Organon
 7. Bayer Shcering Pharma
 8. Searle
 9. Zambon
 10. Pfizer
 11. Norma Hellas
 12. Nordic
 13. CaSel
 14. Biotika
 15. Мосхимфармпрепарать
 16. Alhavi Pharmaceutical
 17. B.M.Pharmaceutical
 18. Фармак
 19. ФармаДон
 20. Акрихин

Препаратите на тези прозиводители са с проверено качество. Това обаче не означава, че ако си купите техен препарат от някой сайт, продаващ АС( а такива има колкото си искате) или от някой дилър, то той непременно ще е истински.

Напротив, много голяма е вероятността да попаднете на фалшификат, който имитира официалния производител, дори и за някои леснодостъпни и не толкова скъпи препарати, като тестостерона на Галеника, примаболана на Баер, анаполона на Абди Ибрахим.

Но да се абстрахираме от това, да оставим официалните производители и да се потопим в реалността на ъндъграунд пазара.

Суровини за нелегалното производство на АС

Гореизброените компании не продават активно вещество, тоест суровина за производство. Те или произвеждат или в редки случаи купуват от по-голям концерн-доставчик на химически суровини. Тогава откъде идват активните вещества за толкова разнообразни АС на знайни и незнайни неофициални производители ?

От Китай, разбира се, и както всичко останало - и там има както за тези, които държат на качеството, така и за онези, които биха жертвали качеството за сметка на печалба и количество.

Йерархията на ъндърграунд пазара

Играчите на дребно

Ако отворите произволен сайт, който представя китайски производители на суровини и напишете в търсачката му името на някой АС, ще намерите поне 4-5, а може и 10 компании, които предлагат суровина. Компании с различни капитали и история и с учтиви служители с имена г-н Джон Лин, г-ца Джесика Ву и други подобни миксове от англоезично първо име и китайска фамилия. Ще можете лесно да си купите 1-2-3, а ако искате и 10 кг активно вещество. Какво ще е качеството е съвсем отделен въпрос. Остава ви да се оборудвате с някаква дори и примитивна таблетираща машина или с машина за пълнене на стъклени флакони и излизате на пазара на АС.

Това е една съвсем не толкова хипотетична и рядко случваща се ситуация. Каква суровина слагате в препарата, който продавате най-вероятно не знаете и вие самият. Какъв разтворител използвате за инжекционните АС или какви ексципиенти за оралните, каква е хигиената при производството, какви са точните дози във всяка таблетка или флакон - това не ви интересува особено, интересува ви печалбата.

А тя съвсем не е малка.

Купувате килограм активно вещество за 1500-2000 евро, от него получавате минимум 1000 опаковки с по 100 10 милиграмови таблетки (като съвсем не е задължително да слагате точно по 10 мг активно вещество, може и по 7-8) и ги продавате минимум по 40 лв. Печалбата ви на всеки един вложен лев е 1000 лева, като това е най-смекченият вариант. Не е нужно да си измисляте даже и търговски имена или марка, просто взимате тези на някои от най-популярните неофициални производители (а може и на съвсем официална компания, стига да знаете как изглежда точно опаковката), имитирате им дизайна и опаковки и ето, вие сте част от играчите на дребно в света на забранените субстанции.

Такива играчи на дребно има от различен калибър и значимост. Някои остават на това ниво и разчитат по-скоро на мрежа и приятели познати да разпространяват тяхната продукция, други си правят собствени сайтове за продажба на АС, имитират няколко марки едновременно, пускат си сами позитивни и негативни коментари и отзиви, та даже и запитвания за доставки до чужбина и всичко изглежда наред и достоверно.

Като пример мога да споделя, че с малко проучване и търсене съм стигал от сайт за продажба на АС до сайт предлагащ масажи, които са собственост на един и същи човек. За по-голяма печалба, след време или пък още в самото начало, минимализирате разходите, като замествате скъпоструваща суровина с по-евтина и с по-ниско качествена такава или като я замествате с друго активно вещество със сходно действие и в пъти по-ниска цена. Така например вместо оксандролон за 1500 евро купувате и слагате станазолол за 500 евро / кг или вместо метандростенолон за 600 евро, слагате метилтестостерон за 200 евро.

Е, страничните ефекти от тази замяна вас не ви засягат естествено, както не ви засягат и ефектите от ниската хигиена и качество.

Регионални производители

Следващото ниво е заето от регионалните производители. Те обикновено, но не задължително, поддържат по-високо качество, търсят производители на суровина, които дават някаква гаранция и следят тя да се спазва. Не пестят от разтворители и ексциппиенти или поне не толкова, колкото долната категория, имат по-голям капацитет и ресурс на прозиводството, по-качествени и сигурни опаковки.

Някои пускат нови марки, други продължават имитациите на популярните компании. При първите има сериозен риск от имитации на техните продукти от нелегалните прозизводители от по-ниския клас. При вторите често има откровено смехотворни форми в предлагания асортимент от препарати - орални с депо действие (нещо, което не е невъзможно, но много трудноизпълнимо без много познания по фармакология и фармакокинетика, както и условия за постигането му) или непостижими реални дози за инжекционните. Тези производители рядко афишират своята националност, а се представят като европейски или американски компании, но най-често са пакистанци, индийци, китайци, руснаци, румънци, българи. Специално в България имаме доста известни в чужбина производители, които се славят поне в първите няколко партиди със сравнително добро качество и много висока цена.

По-сериозните компании в ъндърграунд производството

Още по-нагоре в производството на АС са големите имена на ъндърграунда. Това са сериозни компании със сравнително сериозни капитали. Те или имат собствени производствени мощности за синтез на активни вещества, или много добри контакти и име сред производителите на такива в Китай.

Първите обикновено са в страни от бившия соцлагер - Русия, Молдова, Украйна, Румъния, България. Другите са собственост на американци, живеещи в Европа или Азия или на европейци, но регистрациите им са само в азиатски държави, основно в Тайланд. Те се рекламират и обявяват като производители на ветеринарна продукция и / или официални фармцевтични компании (въпреки че никой от продуктите им не отговаря на изискванията на никоя фармакопея). Рядко си позволяват продукция с ниско качество или ако го правят, то е за сметка на количеството активно вещество.

Тяхната продукция е и тази, която най-често се имитира масово от производителите от най-ниското ниво. Стига се до там, че такива компании сменят визията си и начините за проверка от потребителя на продукта, а дълго време след това на пазара продължават да се продават продукти с изглед като старите и нови дати на производство. Крайни куриози са такива случаи, като компанията British Dragon, световноизвестен производител, регистриран в Тайланд, който след ареста на собствениците му в САЩ, се появи отново на пазара, този път като нова комапния със собственик, който има голям дял в друга такава, със съвсем различни визия и лого, с вървящи в интернет реклами клипове, а по онлайн магазините за АС продължава да се предлага продукция, която би трябвало отдавна да е забравена, защото е с визията и логото на старата компания British Dragon.

Нелегални производители от бутиков тип

Четвъртата категория производители са много малко, но са такива, които предлагат препарати с най-високо качество. Това са нелегални производители от бутиков тип - обслужват национални отбори, богати клубове, световноизвестни състезатели или просто изключително богати любители. Качеството е фармацевтично, суровината е проверена и произведена нерядко от официален производител на лекарства или пък е синтезирана в лаборатория при много строги контрол и надзор. Опаковката обикновено е анонимна, в много редки случаи е нещо по желание и изискване на клиента. Дори дозите и разфасовките в различните препарати могат да бъдат строго индивидуални според целите и нуждите на използващия ги. Такива препарати обаче не могат да бъда купени в интернет, нито да се стигне до производителя без сериозни препоръки. Разбира се, цената им е непосилна за 99% от взимащите АС.

Опасности от употребата на ъндърграунд препарати

Какви са опасностите, които съпътстват упротребата на препарати, произведени по горните схеми (изключвайки последната от тях)?

На първо място - инфекциите. Ниската или липсващата производствена хигиена винаги води до замърсяване с бактерии на разтворителя за инжекционните препарати. BB-Team държи да подчеретае, че понякога такива замърсявания, и то съвсем нерядко, водят до сериозни абцеси на мястото на инжектиране.

На второ място са страничните замърсявания със странични продукти при производството на самата суровина или при приготвянето на самия препарат – тежки метали, твърди частици, технологични флуиди. Причиняват тоскични натрупвания в организма, локални възпалителни реакции и дори некрози.

На трето място са подменените активни вещества. Много често срещана практика, която за съжаление води до неочаквани странични ефекти и не води да очаквания основен ефект от приема.

На четвърто място са некачествените или напълно неподходящи ексципиенти за таблетните форми и разтворители за инжекционните. Освен, че могат да намалят силно резорбцията на активното вещество, могат да предизвикат съвсем неочаквани странични реакции в организма, като започнем от гадене или локално възпаление и стигнем до алергичен шок или некрози.

Описаните опасности от приема на ъндърграунд препаратите може и да ви се струват малки и слабовероятни да се случат точно на вас, но всъщност те съвсем не са редки, а последиците освен изключително неприятни, са и със сериозно негативно влияние върху тренировъчния процес и най-вече - върху здравето.

Екипът на BB-Team се надява, че с този материал успяхме да разкрием негативната страна на масово продаваните анаболни стероиди, а именно – гаражните такива и идващи от ъндърграунд пазарите. Опасностите, които крият такива препарати са големи и изключително сериозни.

Въпреки че екипът ни не подкрепя употребата на АС, ние съзнаваме, че няма как да спрем на вече решилите се да го направят по една или друга причина. Добре е обаче да бъдете информирани с избора си, да се запознаете напълно с действието на стероидите като цяло и специално да обърнете внимание на голямата възможност да попаднете на некачествен продукт, който да доведе до опасни последици.

В четвъртата част от поредицата ни ще разгледаме дизайнерските стероиди и как влияят стероидите върху женския организъм.

Хареса ли ти?

Сподели с приятели в:

Вземи здравето си в свои ръце. Ето как:

Научи повече
back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 read-later1