Дневен план за навициСвали сега 

Глад за сладко и сладки храни - как да се справим с този "порок"?

Глад за сладко и сладки храни - как да се справим с този "порок"?

Нека не си кривим душата. Да хапваш шоколад, бонбони или други подобни сладки изкушения е голям кеф. Кеф е до такава степен, че това се е превърнало в един от най-често срещаните “пороци”, от който много хора искат да се отърват.

Да се отървеш от сладките храни обаче се оказва едва ли не мисия невъзможна за някои хора. По техни думи те са едва ли не пристрастени към този тип храни.

В тази статия  ще научите какви са причините да е така трудно човек да може да спре тези храни и какви хитринки може да приложите, за да се справите с този проблем.

Какво ще научиш?

Искаш ли да постигнеш мечтаната форма и трайно по-добро здраве?

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

За да се справим с този, а и не само с този проблем, е важно да разбираме причините за неговото съществуване.

Причината за глада за сладко обаче не е само една, а има няколко възможни такива и в следващите редове ще разгледаме 3-те по-важни от тях, а накрая ще научите и една много важна бонус хитринка, която може да приложите и във вашето ежедневие.

Защо гладуваш за сладко

Причина №1: Дефицит на енергия/калории

Нека започнем от това, че гладът за сладко и сладки храни понякога е причинен не заради желанието за техния сладък вкус, а заради наличие на дефицит на енергия в организма ни.

Ако системно не се храним добре и консумираме много по-малко калории и енергия от тази, която реално е необходима на организма ни, като защитна реакция мозъкът ни повишава желанието ни за храни, които са висококалорични.

А сладките храни са точно такива. Повечето от тях представляват чиста калорийна бомба и са тъпкани с въглехидрати и мазнини, които се усвояват и навлизат в кръвообращението ни много бързо.

Затова и мозъкът ни насочва към този тип храни. Тяхната сладост и техният вкус също имат принос, но от друга гледна точка, на която ще обърнем внимание след мъничко.

За момента обаче е важно да разбирате, че ако постоянно изпитвате глад за сладки изкушения, то има вероятност, съзнателно или не, да поддържате калориен дефицит.

Ако това наистина е така, то решението е просто. Просто започнете да се храните с повече храна и да приемате малко повече калории, стига разбира се да не поддържате този калориен дефицит умишлено, с цел отслабване например.

Причина №2: Дефицит на макро/микро хранителни вещества

Ако увеличаването на храната не дава резултат, може би не увеличавате правилната храната. Това е и втората вероятна причина за глада за сладки храни.

За да бъдем здрави и за да може организмът ни да функционира както трябва, на него са му необходими определени хранителни вещества в определени количества.

Много хора забравят това и не подбират храната си според нейния състав, а според това какъв вкус има тя или според това с какъв избор разполагат в дадения момент. А за съжаление тези неща невинаги са богати на важните за организма ни хранителни вещества.

Затова и една от основните цели на нашите услуги е да научим хората, с които работим, защо всъщност храната е важна за нас, какво съдържа тя и как да я подбираме така, че хем да ни доставя необходимите количества важни хранителни вещества, хем да ни е вкусно.

Ако не успяваме да си набавим достатъчно протеин или пък някой витамин или минерал, тялото ни се опитва да ни насочи към храна, която съдържа липсващата му съставка, но за съжаление тази система невинаги работи идеално и вместо да грабнем точната храна, от която имаме нужда, грабваме първото, което имаме под ръка, а в днешно време първото, което имаме под ръка обикновено е някое захарно изделие.

Затова и съветът ми тук е да се уверите, че храненето ви не страда от сериозни пропуски на хранителни вещества и успявате да си набавяте от всички важни такива и то в необходимите количества.

Включително обърнете внимание и на това колко вода пиете, тъй като жаждата за вода също понякога се бърка с глад за храна от някои хора.

Причина №3: Емоционално хранене

Друга много често срещана причина е така нареченото емоционално хранене.

Основната причина да се налага да се храним, е за да живеем и за да може тялото ни да функционира оптимално. Храната е просто инструмент, чрез който това да случи. Тя е просто енергия, сбор от хранителни вещества.

За много хора обаче храненето е нещо повече. То е удоволствие, то е наслада, то изживяване и емоция. То е нещо, което те кара да се чувстваш по-добре, по-спокоен и по-щастлив.

Всъщност, това не е случайно. Храната оказва влияние върху физиологията ни и организма ни, като например, подпомага секретирането на хормоните допамин и серотонин, които отговарят именно за това да се чувстваме щастливи, удовлетворени и възнаградени.

И макар привидно в това да няма нищо лошо, то за някои хора всъщност е голям проблем, при това без дори да го осъзнават.

В модерното ни общество, повечето от нас сме подложени на високи нива на стрес, имаме куп задачи за вършене, лични и служебни ангажименти, финансови затруднения и не на последно място по важност, вероятно всеки от нас страда от различни несигурности по отношение на виждането за собственото ни аз.

Не всички успяваме да се справим с всичко това и при някои сборът от тези неща води нещастие и редица отрицателни емоции като гняв, скука, тъга и други.

По този начин от едната ни страна стоят всички неща, които ни правят нещастни, а от другата стои храната, която ни кара да се чувстваме добре и щастливи.

Много често се случва да използваме храната като средство за справяне с ежедневните стресори и негативни емоции. Колкото повече стрес и негативни емоции изникват, толкова по-често и в по-големи количества консумираме храна.

И консумираме не коя да е храна, а такава, която обикновено е и много вкусна и много калорична. Захарните изделия и сладките храни например са идеални за тази цел.

Всъщност, самите производители на тези храни знаят това и имат за приоритет да измислят такава комбинация от въглехидрати, мазнини и други “подправки”, която да предизвика най-силна положителна реакция в мозъка на потребителя. Затова и при отрицателни емоции в нашето ежедневие, тези храни ни привличат най-много.

В този случай, решението, което ще се с прави с проблема, не само в краткосрочен, но и в дългосрочен план, е да открием отрицателните емоциите и ситуациите, които ни карат да ги чувстваме и да намерим алтернативен, различен от храната начин да се справяме с тях.

Трябва да направим така, че причината да се храним да бъде само истинското чувство за глад, физиологичната нужда от енергия и хранителни вещества, а не различни отрицателни емоции.

Бонус съвет: промяна в дома

Ако предположим, че сте запълнили “дупките” откъм набавянето на достатъчно енергия, хранителни вещества и не се храните на емоционална основа, има още едно нещо, което може да е от огромна полза, но много хора пропускат да направят.

Нещо, което оказва влияние върху усещането ни за глад е и самото присъствие на храна около нас. И колкото по-вкусна е тази храна, толкова повече ни привлича и стимулира сигнали за глад в мозъка ми.

Ако погледнем нещата от еволюционна гледна точка, от една страна има логика да не се чувстваме гладни, ако около нас няма храна, но пък също така има логика да се чувстваме гладни, за да търсим храна с цел оцеляване.

В модерното общество обаче не е въпрос до оцеляване, а до това, че често сме подложени на редица психологически фактори и стресори, за които споменах по-горе, които в комбинация с храна около нас, ни карат несъзнателно да преяждаме.

Сложете например купичка ядки до някой, без да му казвате и да го карате да и обръща внимание и наблюдавайте как в рамките на няколко часа ще бъде ометена, дори и човекът да не се чувства гладен. Ще се случи напълно несъзнателно. 

В тази връзка, много хора държат на склад различни сладки изкушения в техния дом и не осъзнават, че подсъзнателно това ги подтиква да ги консумират и усилва желанието им за тях.

Затова и съветът ми е, ако сте от тези хора, да се отървете от тези храни и да не държите такива в дома си.

И, не, държането им в някое шкафче, където няма да ги виждате, не се брои, тъй като подсъзнателно ще знаете, че са там. В идеалния случай няма да има абсолютно никаква такава храна около вас.

Първите дни може да ви е странно и некомфортно, но след няколко дни ще видите, че ще се сещате далеч по-малко за тях и няма да изпитвате такава силна привързаност.

Същото важи и за работното място и другите места, където прекарвате част от ежедневието си, макар че върху някои от тях за съжаление нямаме особен контрол.

Има някои компании например, чиято политика включва това навсякъде из офиса да има подобни изкушения, при това напълно безплатно, което според нас е изключително лоша идея.

В такъв случаи, един вариант е да опитате да говорите с вашия началник и дори да се организирате да направите това заедно с други хора, които подкрепят тази идея, но ако това не даде резултат... просто трябва да разчитате на волята си или да опитате да приложите някои други хитринки, които могат да са от полза.

И все пак, не забравяйте, че не е необходимо да изключвате сладките храни напълно от менюто си. Просто трябва да ги консумирате под контрол и с мярка.

Ако попаднеш на проучване за нещо, свързано с хранене и тренировки, твърде вероятно е Тишо вече да го познава подробно. Той е изследователят в екипа. Обожава да се рови и да намира най-новото, най-интересното и най-най-онова, което може да приложим в работата с клиентите ни, както и в писането на статии.
Още съдържание по темата
Не-се-хранете-докато-гледате-телевизия
Не се хранете, докато гледате телевизия…

...особено, ако се опитвате да свалите тегло

От-кое-пълнеем-най-много-въглехидрати-протеин-или-мазнини
От кое пълнеем най-много - въглехидрати, протеин или мазнини?

Черната овца не е тази, която си мислите.

Преработените-храни-и-преработката-им-от-организма
Преработените храни и преработката им от организма

За тялото има значение!

Зеленчукови-соленки-с-овче-сирене-и-овесени-ядки
Зеленчукови соленки с овче сирене и овесени ядки

Следобедна закуска или леко междинно хранене

Направи първата стъпка към твоята цел.

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

top-arrow