Бадемов протеин – състав и ползи

Бадемов протеин – състав и ползи

Бадемов протеин е растителен протеин с висока хранителна стойност. Той има различни приложения – може да се приема както самостоятелно, така и в комбинация с други продукти под формата на смути.

Нека разберем как се прави и за кого е подходящ.

Какво е бадемов протеин

Бадемов протеин на прах е по-малко популярен растителен протеин, който тепърва ще се радва на повече търсене особено от хората, които се хранят на растителна основа или по някаква причина ограничават животинските източници на протеин.

Бадемовият протеин се прави от бадеми, чрез прост механичен процес на стриване. Не се използват химически разтворители, а ядките частично се обезмасляват.

Бадемов протеин – състав

Бадемовият протеин на прах е по-концентриран източник на протеин спрямо целите бадеми.

Има разлика между бадемово брашно и бадемов протеин на прах – при брашното се смилат целите бадеми, докато целта при бадемовият протеин на прах е да има по-високо белтъчно съдържание.

В 100 г бадемов протеин на прах има около 369 ккал, 11 г мазнини, 8.4 г въглехидрати, 50 г белтъчини и 18 г фибри.

Съдържанието на аминокиселини е:

  • 1.92 г изолевцин
  • 2.92 г левцин
  • 1.19 г треонин
  • 1.47 г лизин
  • 2.27 г валин
  • 0.97 г метионин и цистеини
  • 3.76  фенилаланин и тирозин

Бадемовият протеин има висока хранителна стойност и калоричност, което следва да бъде съобразено от хората на режим за редуциране на тегло.

Бадемов протеин – за кого е подходящ

Бадемов протеин е подходящ предимно за хората, които се хранят на растителна основа и предпочитат разнообразие в източниците на протеин.

Той е по-удачен избор спрямо соевият протеин например.

Важно е обаче да се има предвид, че бадемите са алерген по начало.

Разбира се, бадемов протеин може да намери приложение и при всеядните – той е чудесна добавка към смутита, дорпинасяйки за по-висока хранителна стойност, вкус и аромат.

Може да се слага в мюсли, десерти, мъфини и други.

Бадемов протеин – дневна доза

Бадемовият протеин на прах е хранителна добавка и като такава, той не замества разнообразното хранене.

Дневната доза следва да е съобразена с цялостното хранене на човек и тъй като по начало е добре да набавяме необходимите си хранителни вещества чрез храната, то на теория е достатъчно да се допълнят белтъчините с 1-2 дози протеинова пудра.

Следете етикета от производителя, за да видите хранителната стойност в 1 доза от продукта, който сте закупили, тъй като стойностите могат да варират.

Заключение

Бадемов протеин е още един вид растителен протеин, който може да бъде добавен към менюто на човек за допълване на дневните нужди от белтъчини или пък за вкус и аромат към различни печива, шейкове и смутита.

Бадемовият протеин е по-малко популярен, но има висока хранителна стойност и заслужава внимание.

Хареса ли ти?

Сподели с приятели в:

Вероника Налбатска
Вероника Налбатска

Рони е много яка. Буквално. Занимава се с любителски бодибилдинг от няколко години. Освен това много я бива в готвенето и рисуването. Отговаря за ежедневния диалог с аудиторията ни, както във форума, така и в социалните ни канали (линкове в края на тази страница), както и стриктно следи, дали клиентите ни стават по-добри. Как става това тя научи и чрез образователната програма на Precision Nutrition.

Вземи здравето си в свои ръце. Ето как:

Научи повече
back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 read-later1