Хитозан - бариерата пред мазнините

Отслабва ли се наистина с него?

Чували ли сте за хитозан? Това е вещество, използвано за спиране усвояването на мазнините. Това го нарежда към добавките от групата на мастните блокери. Може да ви бъде от голяма полза, ако притежавате страхотен апетит, а се опитвате да ограничите мазнините в храната си.

Хитозан - бариерата пред мазнинитеКакво е хитозан?

Хитозанът е полизахарид, изграден от около 5 000 единици глюкозамин и ацетилглюкозамин.

За разлика от повечето полизахариди, които имат сумарен неутрален или отрицателен заряд, хитозанът е зареден положително.

Как се произвежда/изолира?

Веществото хитозан се получава при промишлена обработка - деацетилиране на хитина.

Хитинът е вещество, което се получава при метаболизма на въглехидратите в някои безгръбначни животни, като миди, омари, скариди и др. и се открива във външния им скелет или черупката им.

Основно физиологично въздействие на хитозана

Нашият организъм не може да разгражда хитозана и поради това той се определя като хранителна влакнина.

Твърди се, че хитозанът е способен да се свърже с молекулите на мазнините, когато те навлязат в стомашно-чревния тракт. Така той блокира тяхното усвояване и спомага за изхвърлянето им от организма.

Поради това, че е положително зареден, хитозанът има и свойството да привлича мазнините и затова придобива популярност сред спортистите.

Някои изследвания сочат, че 1 грам хитозан блокира усвояването на 12 грама мазнини, но по-вероятно е той да свързва не повече от 5-6 грама мазнини.

Въпреки това е добре да знаете, че няма нито едно изследване, което по статистически достоверен начин да доказва, че хитозанът може самостоятелно ефективно да помогне в намаляването на теглото.

Какви са оптималните дози?

Ако сте решили да го използвате, то дневната ви доза не трябва да бъде повече от 2 грама на ден. Най-често хитозан се приема 2-3 пъти дневно, около 2 часа преди хранене.

Вредни/странични въздействия при приема на хитозан

Не бива да се забравя фактът, че мазнините са носители на мастноразтворимите витамини - А, Д, Е и К, и дългосрочната употреба на хитозан може да ни лиши от тях.

По тази причина, когато приемаме хитозан, добре е 3-4 часа преди приема му да вземем допълнителна доза мастноразтворими витамини и есенциални мастни киселини.

Установено е, че хитозанът свързва и ни лишава от цинк, както и някои каротеноиди като ликопен и лутеин, поради това трябва да увеличим и техния прием.

Няма информация за някакви опасни странични ефекти, но помнете, че както и с другите препарати, не трябва да се прекалява с дозите.

Допълнителни физиологични въздействия на хитозана

Хитозанът ефективно понижава "лошия" холестерол и триглециридите в кръвта ни и повишава количеството на "добрия" холестерол.

Какво може да улесни усвояването и/или да повиши ефекта от хитозана?

Едновременното приемане на хитозан и витамин С (и на лимонена киселина) усилва здравината на гела, който хитозанът образува с мазнините. Поради това се препоръчва да се приемат 100-200 мг витамин С заедно с хитозана.

Хареса ли ти?

Сподели с приятели в:

Вземи здравето си в свои ръце. Ето как:

Научи повече
back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 read-later1