Дневен план за навициСвали сега 

Фосфатидил-серин

Почти изчезналият вид с огромна възстановяваща функция

Една носталгична статия, която ще ни отведе няколко десетилетия назад, за да ни запознае с един почти изчезнал от пазара ни продукт - фосфатидил-серин. В миналото хората, имали възможност да се възползват от него, никога няма да забравят огромната му възстановителна сила. Те се възстановявали така добре, че на двуразовите тренировки се гледало като на нещо естествено!

Какво ще научиш?

Искаш ли да постигнеш мечтаната форма и трайно по-добро здраве?

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

Какво представлява фосфатидил-серин?

Фосфатидил-серинът е вещество от групата на фосфолипидите. Като основен компонент на клетъчната мембрана той е важен за обменните процеси и функционалността на мембраната и клетките като цяло.

Основно физиологично въздействие

Като основен компонент на клетъчната мембрана той е важен за обменните процеси и функционалността на мембраната и клетките като цяло.

Много проучвания сочат, че фосфатидил-серинът има функция на мозъчен стимулант, подобно на фосфатидил-холина.

Има редица доказателства, че сваля нивото на кортизола след тренировка, подпомагайки бързото възстановяване на мускулите в посттренировъчния период. Подпомага излизането от състояние на мускулна треска.

Какви са оптималните дози?

Препоръчваната доза за фитнес любители е 100 мг два до три пъти дневно или всичко 300 мг за ден. След достигане на максимален ефект дозата може да се редуцира до 100 мг дневно, без да се загуби терапевтичният ефект.

Атлетите, които желаят да снижат нивата на кортизол в кръвта в периода след тренировка, следва да взимат фосфатидил-серин в дози между 400 и 800 мг дневно. 

Има данни за атлети, взимали повече 800 мг дневно без проява на странични ефекти. Няма данни за ефективността на дози в такива размери.

Възможни вредни/странични въздействия при приема на фосфатидил-серин

Най-сериозната вреда, която може да нанесе сам по себе си фосфатидил-серинът е разстройство на храномислателния тракт (диария).

В комбинация с разреждащи кръвта суплементи или лекарства се наблюдава завишен риск от проблеми с различно естество.

Бъдете внимателни, ако взимате фосфатидил-серин заедно с аспирин, гинко билоба, екстракт от чесън, тиклопидин, пентоксифилин, клопидогрел или други вещества с разрежащи кръвта функции, отбелязани на листовките им.

Кои препаратите са основен източник на фосфатидил-серин?

Много често може да го срещнете на етикета на продукти с липотропна или възстановяваща функции. Поради поувехналата му слава, базирана на стари лаври трудно ще намерите това вещество в самостоятелен продукт.

Допълнителни физиологични въздействия на фосфатидил-серин

Фосфатидил-серинът е основен компонент във всички клетъчни мембрани в човешкото тяло. Мембраните са обменният инструмент на клетката и състоянието им определя времето за транспорт на хранителни и отпадни вещества в двете посоки - към и вън от клетката.

Казано накратко, по-доброто състояние на мембраните гарантира по-добре изхранването ни и детоксикационните ни способности на клетъчно ниво.

Фосфатидил-серинът е незаменим за всеки атлет и всеки човек, държащ на качествения синхрон в организма си на най-ниско равнище - ниво клетки.

Той е популярен сред бодибилдърите, фитнес атлетите и професионалните атлети от други спортове заради качеството си да снижава нивата на кортизола с до 30%.

Това е от голяма полза за бързото и качествено възстановяване на мускулните клетки, блокирани от кортизол и млечна киселина, които възпрепятстват обменните им функции със спешна нужда от масов експорт на токсични продукти.

Данните за функциите му на мозъчен стимулатор го правят изключително полезен за атлети, занимаващи се със спортове, в които е нужна концентрация, относително висока скорост на реакцията, способност да се копират движения и комбинативност.

Защо да го приемаме?

Ако бързото и качествено възстановяване след тренировка е един от приоритетите на ежедневието ви, а вие тренирате тежко или просто имате нужда от мъничко помощ в борбата с токсичните продукти и кортизола, може би фосфатидил-серинът ще ви бъде в услуга.

По какъв начин фосфатидил-серинът се усвоява от организма?

Тънките черва са мястото, където се наблюдава най-масово навлизане на на фосфатидил-серин в кръвта.

Кои храните съдържат фосфатидил-серин в най-голямо количество?

Фосфатидил-серинът е есенциален продукт, който тялото произвежда само. Единственият начин да се внесе отвън е под формата на специализирана добавка.

В миналото това вещество се е добивало от месопреработвателната промишленост с основен източник телешки, бичи или кравешки мозък. Всички направени изследвания на ефектите на това вещество са именно на фосфатидил-серин с животински произход.

Поради опасността от вируси като Кройцфелд-Якоб и други, този тип производство бе забранено в световен мащаб. Оттогава основен ресурс за фосфатидил-серин са зелето, соевите бобове, водорасли и дрожди. Структурно фосфатидил-серина от животински произход е силно подобен на този доби от растителнии източници, затова днес се обръщаме към безопасната формула, която макар и да е по-слабо активна от своя предшественик се грижи тялото да остане здраво.

Използвани източници

  • Fahey TD, Pearl M. "Hormonal effects of phosphatidylserine during 2 weeks of intense training." Abstract presented at: National Meeting of the American College of Sports Medicine;June, 1998; Orlando, Fla
  • Monteleone P, Maj M, Beinat L, et al. "Blunting by chronic phosphatidylserine administration of the stress-induced activation of the hypothalamo-pituitary-adrenal axis in healthy men." Eur J Clin Pharmacol. 1992;42:385–388. 
  • Fahey TD, Pearl M. "The hormonal and perceptive effects of phosphatidylserine administration during two weeks of resistive exercise-induced overtraining." Biol Sport. 1998;15:135–144.
Още съдържание по темата
Протеин-за-отслабване-какво-всъщност-означава-това
Протеин за отслабване - какво всъщност означава това
Млечен-протеин-какво-е-и-от-какво-се-прави
Млечен протеин – какво е и от какво се прави?
Лупин-протеин-какво-е-и-как-се-приема
Лупин протеин - какво е и как се приема?
Протеин-за-жени-има-ли-такъв
Протеин за жени – има ли такъв?
Направи първата стъпка към твоята цел.

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

top-arrow