Дневен план за навициСвали сега 

Да пренапишем бъдещето на модерното хранене

Да пренапишем бъдещето на модерното хранене
Искаш ли да постигнеш мечтаната форма и трайно по-добро здраве?

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

“Искам да подобря храненето си” често се свързва със спазването на поредния режим или диета. Докато не попаднем в капана им.

Умора, липса на тонус, психологически стрес, недостиг на хранителни вещества, лоша връзка с храната, йо-йо ефект и заучаване на лоши навици са само малка част от последствията. А може да е различно.

Модерното разбиране за храненето изисква от нас да сложим край на мъчителните режими и да изградим навиците и уменията, с които да правим по-добрите хранителни избори, постигайки целите си, независимо обстоятелствата, завинаги.

В този материал ще обсъдим как да постигнем точно това.

Защо хранителните режими не работят?

Започвайки хранителен режим, човек очаква след края му да се чувства добре – енергичен, в добро здраве, визуално да изглежда по-добре спрямо началото, най-често поради свалено тегло. След което да продължи живота си сякаш винаги е бил в тази форма.

В реалността обаче се наблюдава друго:

 1. Сваленото тегло е предимно от вода, а в някои случаи при продължителна диета на много нисък калориен прием, и от чисто тегло. Това се отразява в умора, липса на тонус, „отпуснат“ външен вид;
 2. Здравето страда – дори и човек да не следи здравните си показатели преди / по време и след диетата, поради нисък калориен прием и бедна на хранителни вещества диета, общото състояние е влошено. Умора, сънливост, раздразнение;
 3. Психологически стрес – макар и да изглеждат лесни за спазване, тези диети се оказват трудни, поради силно ограничаващия им характер. Много малко неща са позволени за хранене, от това страда и социалният живот, при общи сбирки с приятели;
 4. Лоша връзка с храната – храненето, вместо да бъде свързано с положителни емоции, става като наказание – постоянно сме гладни, а когато ядем е малко / безвкусно / еднообразно;
 5. Йо-йо ефект – скоро след приключване на диетата, загубеното тегло се връща, а в зависимост от конкретния случай, може да се качи и повече;
 6. Заучаване на лоши навици – подобни диети „учат“, че стига да имаме едни 5-10 кг за сваляне, е достатъчно да погладуваме 7-14 дни. После килограмите се качват, но какво пък – ще се подложиш пак на диетата, за да ги свалиш.

И този порочен кръг често се повтаря с години с надеждата, че "този път режимът ще свърши работа".

Това е моментът, в който всеки трябва да направи един важен избор – ще продължи ли да се мъчи с безброй режими или ще изгради нужните устойчиви хранителни навици и знания, които да носят устойчиви резултати.

Какво е модерното разбиране за храненето?

Модерното хранене отговаря на основно три причини, поради които се храним:

 1. набавяне на енергия, за да се справяме с ежедневните дела;
 2. набавяне на хранителни вещества, по възможност от всички най-важни, за да може тялото ни да функционира оптимално;
 3. …за да ни е вкусно!

Възприемайки модерното разбиране за храненето, всеки от нас може да сложи край на попадането в капаните на хранителните режими и да изгради нужните навици и умения, които да отговарят на трите причини, за да му служат вярно цял живот.

По този начин може да постигаме целите си и да се храним с удоволствие в добри и лоши дни, без чувство на вина, стрес и ограничения от любимите ни храни.

Как да подобрим храненето си още днес?

Първата стъпка е да погледнем настоящия си начин на хранене и да си отговорим на въпроса, дали той отговаря на трите причини защо се храним, които описахме по-горе.

Второ, да помислим каква е най-малката стъпка, която да направим още днес, за да го подобрим.

Важно: стъпката трябва да е наистина малка и лесна за спазване в следващите седмици, за да успеем да я изградим като навик. Големи стъпки са често обречени на бърз провал.

Споделяме няколко примерни малки стъпки:

 • Да добавим салата към обяда си;
 • Да заменим едно хранене с по-малко преработено такова;
 • Да се храним по-бавно;
 • Когато се храним да не правим нищо друго;
 • Да добавим един свеж плод към хранене.

Също така, важно е да знаем защо се храним, от какво има нужда организма ни, за да функционира, как ежедневно да си набавяме нужните хранителни вещества и други, както хората, част от BB абонамента, научават и прилагат ежедневно.

Стъпка по стъпка в правилната посока е това, което ще ни помогне да изградим навиците и уменията, които да ни служат вярно цял живот.

Още съдържание по темата
Сега-ли-е-подходящият-момент-да-се-погрижиш-за-себе-си
Сега ли е подходящият момент да се погрижиш за себе си?
Поставяне-на-цели-срещу-изграждане-на-системи
Поставяне на цели срещу изграждане на системи
Плащай-първо-на-себе-си
Плащай първо на себе си
За-да-бъде-мама-във-форма
За да бъде мама във форма
Направи първата стъпка към твоята цел.

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

top-arrow