Изабел (Isabel)

Изабел (Isabel)

Едно кросфит щангистко момиче

Изабел е лесен (но само на пръв поглед) кросфит бенчмарк комплекс с име на момиче, който се състои само от едно упражнение, от което трябва да изпълните определена бройка.

Комплексът представлява изпълнението на 30 броя щангистки изхвърляния с 60 кг щанга за време. Целта е да го завършите колкото може по-бързо.

Както Грейс и 30 силови възлизания за време, така и Изабел изисква технически правилното владеене на упражнението и достатъчно сила и силова издръжливост, за да не превърнете един къс по времетраене комплекс в маратон.

Стандартите за зачитане на повторение в този комплекс:

Щангистко изхвърляне:

  • Щангата докосва пода в долната част от движението;
  • В горно положение е заключена над главата;
  • В нито един момент от движението нагоре щангата не трябва да докосва горната част от тялото.

Желаещите да опитат комплекса, за които 60 кг изхвърляне е все още недостижима или близка до максимума тежест, могат да скалират с по-лека щанга.

Друг начин да модифицирате комплекса е да използвате някой от по-лесните варианти на движението - от блокове или "hang" позиция, някое от помощните движения от прогресиите за заучаване на изхвърлянето или вариантите с една ръка и дъмбел/пудовка.

Искате ли да направите комплекса по-тежък - увеличете тежестта, използвайте допълнително жилетка, мускулния или варианта с пълен клек.

  • Комплексът не се препоръчва на трениращи с контузии или изкривявания в раменете, раменния пояс, гръбначния стълб, таза, коленете или глезените. Ако имате такива, консултирайте изпълнението му с ортопед и в случай на позитивен отговор се обърнете за обучение и контрол към специалист (треньор или кинезитерапевт).
  • Изхвърлянето натоварва гръбнака по-слабо от обръщането, но въпреки това изисква изрична препоръка и контрол при хора с дискови хернии.
  • При наличие на болка въпреки технично правилното изпълнение на упражнението комплексът следва незабавно да бъде прекратен.

Снимка: crossfitcentex.com

Хареса ли ти?

Сподели с приятели в:

Вземи здравето си в свои ръце. Ето как:

Научи повече
back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 read-later1