Хан Кубрат

Хан Кубрат

Започваме с основателя на Велика България - хан Кубрат

"Хан Кубрат" е първият български комплекс от поредицата в чест на нашите ханове. С попълването й с нови и нови имена се надяваме не само да ви дадем още една идея за размазваща кросфит трнеировка, но и да опресним и обогатим знанията ви за българските ханове.

Хан Кубра̀т (или Курт, Хор Бат, Куврат, Курдбард) е владетел от рода Дуло, обединил прабългарите северно от Кавказ и Черно море и създал могъщ племенен съюз, наречен Стара Велика България, известна също като Оногурия. Според летописите, преди смъртта си Кубрат съветва петимата си синове да не се разделят, за да се защитават по-успешно от другите народи, но те не успяват да спазят заръката на баща си.

Комплексът представлява изпълнението на 5 рунда от следните две упражнения:

  • максимален брой щангистки изхвърляния от земята за 30 секунди;
  • изометричен клек с щанга в изпънати над главата ръце за 30 секунди.

След почивка от 1 минута започвате следващия рунд и така докато направите общо 5 рунда. Целта е да направите възможно по-голяма бройка щангистки изхвърляния.

Тежестта на щангата е 50% от теглото на атлета за мъжете и 40% - за дамите.

Стандартите за зачитане на повторение в този комплекс:

Щангистко изхвърляне:

  • Щангата докосва пода в долната част от движението;
  • В горно положение е заключена над главата;
  • В нито един момент от движението нагоре щангата не трябва да докосва горната част от тялото.

Изометричен клек с щанга в изпънати над главата ръце:

  • Щангата  е заключена над главата;
  • Тазът е под горната част на коляното (под паралела).

Желаещите могат да скалират с по-лека щанга. Друг начин да модифицирате комплекса е да използвате някой от по-лесните варианти на движението - от блокове или "hang" позиция, някое от помощните движения от прогресиите за заучаване на изхвърлянето, или вариантите с една ръка и дъмбел/пудовка.

Искате ли да направите комплекса по-тежък - увеличете тежестта и/или използвайте допълнително жилетка.

  • Комплексът не се препоръчва на трениращи с контузии или изкривявания в раменете, раменния пояс, гръбначния стълб, таза, коленете или глезените. Ако имате такива, консултирайте изпълнението му с ортопед и в случай на позитивен отговор се обърнете за обучение и контрол към специалист (треньор или кинезитерапевт).
  • Изхвърлянето натоварва гръбнака по-слабо от обръщането, но въпреки това изисква изрична препоръка и контрол при хора с дискови хернии.
  • При наличие на болка въпреки технично правилното изпълнение на упражнението комплексът следва незабавно да бъде прекратен.

Tози комплекс беше създаден със съдействието на Виктор Каров.

Хареса ли ти?

Сподели с приятели в:

Вземи здравето си в свои ръце. Ето как:

Научи повече
back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 read-later1