Оксиморон ли е понятието "здравословна храна"?

Аз ям боклуци; ти ядеш боклуци; всички ядем боклуци... Защо?

Непрекъснато се говори за "здравословна храна" и "здравословно хранене", но какво всъщност означава това? За да разберем възможно ли е да се храним здравословно, първо трябва да се опитаме да дадем някаква дефиниция.

Какво е здравословна храна? 

Това е храна, която не съдържа вредни за човека химични вещества в състава си. Тя се приготвя от еко или стандартни контролирани храни по начин, щадящ максимално състава на полезните й съставки.

Спорно е дали генномодифицираните храни могат да носят името "здравословни". Науката тепърва ще доказва или отхвърля това.

Какво е (био) екологично чиста храна?

Това е храна, отгледана изцяло с натурални природни продукти. Цената й е доста по-висока от тази на стандартната контролирана храна.

Тя се приготвя, съхранява, консервира и пакетира само с натурални, химично неманипулирани добавъчни агенти, които са доказано безвредни за човека.

Какво е това стандарт за чистота на храната?

Това е норма, въведена от държавата, която следи за количеството на определени агенти в готовите хранителни продукти и храни.

Такива вещества се използват за защита, подхранване и ускоряване на добива, подобряване на количеството добита храна и намаляване на разходите в производство й.

Тези вещества често имат вредни за човека въздействия, ако концентрацията им в храната превиши определена доза. Нормата обикновенно е в пъти по ниска от необходимата за проявяване на вредния ефект доза. Типичен пример за това са нитратите, стероидните смески и антибиотиците.

Какво е това генномодифицирана храна?

Това е храна с генномодифицирана устойчивост към негативни въздействия на средата. Тук дефиницията е много широка. Все още се спори върху единно и универсално определение на понятието генномодифицирана храна. Досега няма установени ползи или вреди за здравето на хората, консумирали такива храни.

Едно и също ли е екологично чиста храна и здравословна храна?

Както вече отбелязах, екологичната храна е здравословна до момента, в който не бъде приготвена по технология, влошаваща качествата й.

Тук възможностите са много, например когато се пържи със студено пресовано слънчогледово олио, богато на омега-3 мастни киселини, те се променят в токсични наситени мазнини.

Какво е здравословно хранене?

Това e хранене, задоволяващо индивидуалните потребности от незаменими за индивида химични вещества посредством здравословни храни и/или хранителни добавки.

Българският израз за това би бил "достатъчно хранене". Хранене, предотвратяващо дефицит на вещества, жизнено нужни за човека. Негов синоним е "рационално хранене".

Може ли човек да се храни здравословно и да спортува?

Статистиките показват, че хранещите се здравословно хора имат двигателно активен начин на живот.

Друг важен факт, който показват статистиките на световните спортни организации е, че хората, които се хранят рационално имат по-добри спортни постижения от тези, обръщащи внимание само на спортната дейност.

Правилният въпрос тук е не "Дали можем?", а "Как да го сторим?" 

Съветите ни за купуването на по-добри храни можете да откриете в в статията "Шопинг сафари за здравословна храна".

Хареса ли ти?

Сподели с приятели в:

Вземи здравето си в свои ръце. Ето как:

Научи повече
back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 read-later1