Джакузи и хидромасажна терапия

Балансиран релакс за мускулите и ума

Всеки, който е чувал за джакузи, си мечтае да си има едно вкъщи. Много е приятно водата да си бълбука наоколо, докато усещаш как струите масажират кожата ти. Мускулите се отпускат, а ти лесно можеш да заспиш сред благоуханията наоколо и ритмичният звук на ромоленето под водата.

Джакузи и хидромасажна терапияКратката история на хидромасажа

Началото на хидромасажните процедури се губи в дълбоката история на ранните европейски империи. Смята се че елините (древните гърци) са въвели тази практика с цел общо подобрение на здравето при лечение на различни заболявания. Разбира се, смятало се е за екстра и преди всичко, от нея са се ползвали знатните и заслужилите сред населението на Елада. Такъв заслужил бил уважаемият и познат нам учен Архимед. Нали се сещате къде извикал "Еврика!"?

Масово хидромасажните бани се въвеждат в Римската империя. Няма смисъл да задълбавам тук, всички сме виждали пресъздавани във филмите кадри на римски бани и случващото се в тях...

Третият по важност етап в развитието на хидромасажната терапия започва с края на индустриалната революция с публикацията на доминиканският монах Себастиян Кнейп и книгата му "Моето водно изцеление".  Хидротерапията се развива и в 18-ти и в 19-ти век от различни учени и натуралисти, но прогреса донасят братя "Jacuzzi". Минали са 3 години от края на Втората световна война и във вече спокойна Америка, братя Джакузи, които притежават фабрика за хидравлични помпи, създават подводна помпа във вана за болният от ревматоиден артирит Кенет Джакузи. Първата хидромасажна вана се появява на пазара в САЩ по време на студената война (1955 г.) и става хит. Останалото от историята до наши дни е известно. 

Какви видове хидросмасажни процедури съществуват?

Познати са три типа хидромасажи:

  • вана с подводноструен масаж
  • подводен мануален масаж
  • водноструен масаж с високо налягане

Вана с подводноструен масаж - всички го наричаме "джакузи". Това не е съвсем правилно, понеже всъщност се касае за вана за водноструен масаж, а такива се правят не само от гореспоменатата фирма. Процедурата представлява потапяне в специална вана, която има форма прилепваща по тялото. Водата е с висока температура, която обаче избирате и регулирате вие. От няколко посоки под водата изригват мощни, топли водни струи, които при някои модели вани имат способността да се въртят, да сменят формата на струята, както и нейната интензивност. Всички тези "екстри" са в контрола на релаксиращия. Ами балончетата? В повечето вани подводната струя съдържа определен процент въздух, който да придава уникално релаксиращо бълбукане. Най-модерните вани предлагат възможност за промяна на процента въздух в подводната струя, за да може наслаждаващия се да експериментира с балончетата, до откриване на перфектният баланс.

Подводен мануален масаж - е това се казва екстаз. Представете си как лежите в "подводно легло" специално пригодено да бъде удобно, а опитните ръце на мануалният терапевт отпускат всяка мускулна група в тялото ви. Ще ви се прииска да заспите... И никой няма да ви се разсърди, понеже болшинството любители на тази процедура я прекарват в полусънен унес - толкова е отпускащо! Забравих за ухайните билки - това си е пропуск! Докато лежите във водата, наоколо плуват ухайни треви, листенца от рози и други цветя. Водата пък, не е просто вода - тя съдържа различни разтвори, подбрани специално за целите на терапията -  например мляко или розова вода. Има още един подводен мануален масаж - рехабилитационния. Ако наскоро сте счупили, разкъсали или разтегнали съответно кост, мускул или  сухожилие попитайте лекарят си за този тип терапия. Ако той каже "да", уверявам ви - ще останете доволни!

Водноструен масаж с високо налягане - по света процедурата е известна като "Шарко душ". Оригинално френско изобретение, Шарко душът бил широко използвана техника за... Няма да повярвате! СССР-ските КГБ служби използвали тази процедура за поливане гърбовете на измъчваните, за по добра чувствителност към ток... Слава богу, тези дни отдавна са отминали, а медицината открила реалната полза от процедурата. Терапията с хладък душ при температура 35-37 градуса Целзий с налягане 1,5 - 3 атмосфери има страхотен релаксиращ ефект върху нервната система. Струята е доста силна, затова терапевът стои на 3 до 3,5 метра дистанция от къпания. Температурата на водата много плавно се сваля до 15-20 градуса Целзий. Няколко дни след къпане могат да се появят леки синини по кожата, което прави процедурата неподходяща за слънчевият сезон! Макар широко да се ползва от дамите живеещи в страните около Балтийско море, тази терапия едва ли ще се понрави на всяка европейка! Ако сте с крехка структура, по-добре пропуснете! В Европа процедурата се ползва основно от мъже в профи спорта, за отмиване на напрежението. 

Други материали за хидромасажна терапия

Хидромасаж - защо и как помага за релаксация на тялото?

Използвани източници
  • "Hydrotherapy" - William Hermann Dieffenbach, Published 1909 Rebman Co., Stanford University
  • "Hydropathic Encyclopedia: A System of Hydropathy and Hygienе" - R. T. Trall, Published 2003 Kessinger Publishing, Consumer Health

Хареса ли ти?

Сподели с приятели в:

Вземи здравето си в свои ръце. Ето как:

Научи повече
back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 read-later1