Хормонален контрол ли е контролът върху забременяването?

Как действат противозачатъчните върху загубата на мазнини и покачването на мускулна маса

Вероятно на всички ви е известно влиянието на хормоните върху мускулната маса. Несъмнено сте чели за битката между тестостерона (главният мъжки хормон, изграждащ мускулите), неговия опонент естрогена (хормонът, отговорен за женските полови характеристики) и кортизола (хормонът на стреса). Вижте повече за ефекта на тези хормони.

Хормонален контрол ли е контролът върху забременяването?Хормоните са химическите агенти във вашето тяло, на които вашите мускули реагират директно (както в случая с тестостерона) или които предопределят мастните натрупвания (както в случая с естрогена).

Все повече културисти отбягват синтетичния тестостерон - и това е много положителна тенденция.

Но над 50 милиона жени по целия свят, включително над 10 милиона в САЩ използват синтетични хормони.

Не, не стероиди. Става дума за противозачатъчните хапчета (включително и контрацептивните имплантации).

Скъпи дами, запитвали ли сте се някога дали вашите противозачатъчни хапчета оказват някакво влияние върху тренировките ви?

Най-малкото защото повечето видове съдържат синтетичен естроген, а естрогенът участва в измененията на телесната композиция.

Видове орални контрацептиви

Най-общо се срещат три типа орални контрацептиви, а сравнително отскоро е познат и имплант с подобни хормонални лекарства.

Комбинирани хапчета

Те съдържат два хормона - синтетичен естроген и прогестин. Тези хапчета се приемат в продължение на 21 дена всеки месец. Естрогенът в комбинираните хапчета действа за предотвратяване на бременността като потиска овулацията.

Комбинираните хапчета също така сгъстяват и променят шийната слуз, като я правят по-резистентна на спермата, и това прави закрепването на оплодената яйцеклетка във вътрешността на матката много по-трудно.

Мини-хапчета

Те съдържат малко количество прогестин и не съдържат естроген. Интересното е, че жените, които използват тези хапчета, овулират от време на време. Обаче мини-хапчето е толкова ефективно за сгъстяването на слузта в шийката на матката, че спермата просто не може да проникне в матката.

Прогестинът също така нарушава нормалната подготовка в матката така, че оплодената яйцеклетка като цяло не може да бъде приета.

Трифазни хапчета

Известни още и като многофазни хапчета, тези хапчета обезпечават различни нива на естрогена и прогестерона по различно време от месеца, с цел да имитират нормалното хормонално вариране на женския нормален менструален цикъл.

Тези хапчета предотвратяват овулацията, предизвикват нормален менструален цикъл и сгъстяват слузта в шийката.

Норплант

През 1990 г. е одобрена първата нова форма на контрол върху забременяването за последните няколко десетилетия - Норплант, хирургически имплантиран контрацептив, който предотвратява бременността до пет години.

Това представлява всъщност шест тънки силиконови капсули, които изпускат много малка, продължителна доза от вид прогестин (Левоноргестрел), който предотвратява овулацията при повечето жени и също сгъстява слузта в шийката.

Страничните ефекти са много малко и рисковете за здравето са по-малки, отколкото при оралните контрацептиви. Преди всичко Норплант е 10 пъти по-ефективен от хапчетата за предотвратяване на бременността.

Тъй като дозата е съвсем малка и също така се елиминират проблемите от случайното пропускане на прием на хапче, това може да е добър избор за жените културистки, желаещи да намалят възможни проблеми, свързани с по-високите дози.

Недостатък е само това, че Норплантът се вкарва в ръката и може да бъде забележим под кожата при много слабите жени.

Ефекти на естрогена при прием на хапчета, съдържащи естроген:

 • Задържане на течности (подуване);
 • Нарастване на мастните натрупвания;
 • Промени в мускулния метаболизъм;
 • Нарастване размера на гърдите и болезненост;
 • Нарастване или намаляване на телесното тегло;
 • Депресия или изтощение;
 • Високи нива на захарта и мастни отлагания в кръвта;
 • Главоболие;
 • Намаляване на сексуалното желание;

И сега - най-важният въпрос: Достатъчна ли е дозата естроген в противозачатъчните хапчета, за да повлияе върху битката между тестестерона и естрогена и впоследствие да засегне покачването на мускулна маса?

"Разбира се, че е достатъчна!", казва д-р Боб Голдман, президент на Националната Академия по спортна медицина в Чикаго.

"Щом е достатъчно силна, за да предотврати забременяването, значи е достатъчно силна да предизвика и други физиологични изменения!"

Трябва ли да ви засяга как хапчетата влияят по отношение на тренировките ви?

Прави ли приемането на хапчетата по-трудни загубата на мазнини и изграждането на мускулна маса?

"Преди всичко старите хапчета - тези с по-високи дози естроген причиняват подуване и други негативни промени.", казва Голдман.

"Хапчетата с по-ниска доза естроген са различни", обяснява той. "При новите хапчета ние или не наблюдаваме промени или наблюдаваме позитивни изменения. Изглежда, че те предизвикват нещо като анаболен ефект при някои жени!"

Какво? Приемането на допълнителен естроген предизвиква анаболен ефект? "Точно така, това е самата истина. Именно това е, което сме наблюдавали.", казва Голдман.

Значи няма от какво да се безпокоите? Но това не е точно така.

Странични ефекти при употребата на противозачатъчни

Първо, дори и хапчетата ви несъмнено да са в малка доза, трябва да бъдете внимателни да не пропуснете ден. Ако се наложи да дублирате и приемете две хапчета наведнъж, вие също удвоявате и дозата, което може да засегне физиката ви.

Второ, може би искате да попитате доктора си за трифазните хапчета. Те се оказват най-добрия избор между оралните контрацептиви за трениращите жени.

Трето, бъдете внимателни по отношение на храненето си и спазвайте добре балансирана диета. Хапчетата засягат хранителния статус на жената, но изненадващото е, че това влияние не е само негативно.

Така например хапчетата увеличават нивата на желязо и мед в кръвта. От друга страна хапчетата пречат за усвояването на някои витамини от тялото като В6.

Дефицитът му може да предизвика анемия и/или емоционална депресия при някои жени. Ето защо следва да приемате добър витаминно-минерален комплекс като суплемент, за да поддържате адекватни нивата на витамините в организма.

И накрая, ако сте засегнати от някои от горните ефекти на естрогена или някои други ефекти, посетете лекаря си възможно най-скоро.

Бъдете внимателни по отношение на противопоказанията за употреба на хапчетата, като например чернодробна или сърдечна недостатъчност и др., и обсъдете всичко с личния си лекар.

Не взимайте хапчета, в случай че сте бременна или имате съмнения за това.

При бодибилдинга, както и при другите спортове, хапчетата (при положение, че се приемат правилно) нямат да нарушат тренировъчния ви прогрес.

Въпреки това обаче, всяка жена, приемаща орални контрацептиви, следва да осъзнае, че приема хормон, който може да повлияе на прогреса й и следва да бъде внимателна при продължаване на ежедневния прием на нискодозираните хапчета. 

Трябва ли жената спортистка да приема противозачатъчни лекарства?

Понякога периодите на менструация могат да бъдат много болезнени. При някои жени болката е изключително силна.

Силното кървене може да постави жената пред риск от анемия. За спортистка с дисменорея или болезнен цикъл, върховите постижения могат да бъдат накърнени.

За други спортистки, особено тези с много ниско ниво на телесните мазнини и/или продължителен тренировъчен период, аменореята (отсъствието на менструация) или олигоменореята (честа менструация) могат да бъдат предвестници на скрити, но опасни физиологични процеси, като значителна загуба на костна маса, която може да стане забележима едва след 15-20 години.

от Боб Лефави

Какво общо имат противозачатъчните хапчета с менструацията?

Освен предотвратяването на бременността с голяма степен на надеждност, те също помагат за регулирането на менструалния цикъл.

Оралните контрацептиви не само са подходяща форма на контрацептиви за спортистките, но може би са и най-разумната такава. Ето защо:

 • Контролират дисменореята, намаляват силното кървене и тежкия характер на спазмите при такива жени. Благодарение на намаляването на болката и дискомфорта спортистката е способна на много по-добра изява.
 • Намаляват риска от дефецит на желязо в организма и анемия вследствие на намалената загуба на кръв по време на менструациятя;
 • Правят менструалните цикли прогнозируеми;
 • При специални ситуации, под ръководството на специалисти, става възможно манипулирането на менструалния цикъл около важни дати на състезания;
 • Предпазват срещу риск от загуба на костна маса, свързана с олигоменореята и аменореята, които могат да са резултат от интензивни тренировки и/или ограничения в диетата;
 • Намаляват риска от някои болести, като например рак на яйчниците или доброкачествени болести на гърдите.

Бременност и тренировки

Бременността предизвиква хормонални промени, които са благоприятни за тренировките с тежести. Бременните жени могат да станат по-твърди (ако щете вярвайте) и по-силни от небременните жени културистки.

"През 70-те и 80-те много германски спортистки се опитвали да забременеят", казва Боб Голдман.

"Положителните физиологични изменения, настъпващи при бременността, биха могли да им помогнат в силовите тренировки и в съответните спортове." Това е приложимо само в първите месеци от бременността.

Но редовните тренировки с определени модификации могат да продължат по време на цялата бременност.

Всъщност жените, които тренират преди и по време на бременността, имат по-леки родилни болки, отколкото нетрениращите.

Ето защо, ако решите да приемате контрацептиви някой ден, не зарязвайте бодибилдинга.

Правилното хранене, редовните упражнения и другите правилни здравословни навици ще ви подготвят добре за културизма.

Хареса ли ти?

Сподели с приятели в:

Вземи здравето си в свои ръце. Ето как:

Научи повече
back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 read-later1