Азотен буустeр - да напомпам или не? (първа част)

Същност и начин на действие

Азотните подобрители, известни още като азотни буустери (nitric boosters) са все по-популярни в света на бодибилдинга. От една страна те подпомагат възстановяването на мускулатурата след тренировки, а от друга - придават много красив напомпан ефект на мускулите.

Азотни буустeри - да напомпам или не? (първа част)

Какво са азотните буустери?

Азотните буустери са хранителни добавки, които внасят в тялото съставки за произвеждане на азотен оксид и подпомагат процеса по неговото производство.

Какво е азотен оксид (азотен монооксид)?

Азотният окзид е натурално срещан в човешкото тяло газ, който има редица важни за здравето функции: релаксатор на гладко-мускулната тъкан, имунен фактор и регулатор на кръвното налягане

Как се произвежда?

Производството му е синтетично. Най-често за спортни добавки и лекарства се произвеждат прекурсорни вещества с лесна усвоимост през храносмилателния тракт.  Веднъж навлезли в кръвния поток, под действието на  "азотен оксид  синтезните ензими" от прекурсорите с участието на свързан кислород тялото си произвежда свободен азотен оксид. Най-популярният прием за потенциално прекурсорно вещество на азотен оксид е аминокиселината аргинин.

Как действа азотният оксид?

Релаксатор на гладко-мускулната тъкан

Преди всичко трябва да разберем механизма на  "Ендотелиум производнен релаксиращ фактор". Това е сборното име на редица фактори, в резултат на активацията, на които настъпва мускулна релаксация в гладко-мускулните тъкани. Такива тъкани има по протежение на всички кръвоносни съдове. Най-важният от всички фактори за гладкомускулна релаксация на кръвоносните съдове е именно азотният оксид. Когато бъде произведен от най-вътрешния слой клетки на кръвоносните органи, той се превръща в сигнална молекула - ключ в реакцията на релаксация. За да не задълбаваме излишно в биохимията ще премина към малко физиология. Реакцията на релаксация увеличава обема на кръвоносния съд, което позволява на сърцето да доставя повече кръв до органите при по-малко съпротивление, без да увеличава значително обема на работа (пулса).

Имунен фактор

Имунните клетки макрофаги и неутрофили, произвеждат азотен оксид като част от човешкия имунен отговор. Азотният оксид е токсичен за много от патогенните за човека бактерии.

Регулатор на кръвното налягане

Хората, които страдат от високо кръвно налягане и са заплашени от инфаркт, често прибягват до нитроглицеринови таблетки за смучене под езика. Разширяването на кръвоносните съдове за тях е от животоспасяващо значение. 

Хареса ли ти?

Сподели с приятели в:

Вземи здравето си в свои ръце. Ето как:

Научи повече
back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 read-later1