Дневен план за навициСвали сега 

Азотен буустeр - да напомпам или не? (първа част)

Същност и начин на действие

Азотните подобрители, известни още като азотни буустери (nitric boosters) са все по-популярни в света на бодибилдинга. От една страна те подпомагат възстановяването на мускулатурата след тренировки, а от друга - придават много красив напомпан ефект на мускулите.

Какво ще научиш?

Искаш ли да постигнеш мечтаната форма и трайно по-добро здраве?

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

Азотни буустeри - да напомпам или не? (първа част)

Какво са азотните буустери?

Азотните буустери са хранителни добавки, които внасят в тялото съставки за произвеждане на азотен оксид и подпомагат процеса по неговото производство.

Какво е азотен оксид (азотен монооксид)?

Азотният окзид е натурално срещан в човешкото тяло газ, който има редица важни за здравето функции: релаксатор на гладко-мускулната тъкан, имунен фактор и регулатор на кръвното налягане

Как се произвежда?

Производството му е синтетично. Най-често за спортни добавки и лекарства се произвеждат прекурсорни вещества с лесна усвоимост през храносмилателния тракт.  Веднъж навлезли в кръвния поток, под действието на  "азотен оксид  синтезните ензими" от прекурсорите с участието на свързан кислород тялото си произвежда свободен азотен оксид. Най-популярният прием за потенциално прекурсорно вещество на азотен оксид е аминокиселината аргинин.

Как действа азотният оксид?

Релаксатор на гладко-мускулната тъкан

Преди всичко трябва да разберем механизма на  "Ендотелиум производнен релаксиращ фактор". Това е сборното име на редица фактори, в резултат на активацията, на които настъпва мускулна релаксация в гладко-мускулните тъкани. Такива тъкани има по протежение на всички кръвоносни съдове. Най-важният от всички фактори за гладкомускулна релаксация на кръвоносните съдове е именно азотният оксид. Когато бъде произведен от най-вътрешния слой клетки на кръвоносните органи, той се превръща в сигнална молекула - ключ в реакцията на релаксация. За да не задълбаваме излишно в биохимията ще премина към малко физиология. Реакцията на релаксация увеличава обема на кръвоносния съд, което позволява на сърцето да доставя повече кръв до органите при по-малко съпротивление, без да увеличава значително обема на работа (пулса).

Имунен фактор

Имунните клетки макрофаги и неутрофили, произвеждат азотен оксид като част от човешкия имунен отговор. Азотният оксид е токсичен за много от патогенните за човека бактерии.

Регулатор на кръвното налягане

Хората, които страдат от високо кръвно налягане и са заплашени от инфаркт, често прибягват до нитроглицеринови таблетки за смучене под езика. Разширяването на кръвоносните съдове за тях е от животоспасяващо значение. 

Още съдържание по темата
Протеин-за-отслабване-какво-всъщност-означава-това
Протеин за отслабване - какво всъщност означава това
Млечен-протеин-какво-е-и-от-какво-се-прави
Млечен протеин – какво е и от какво се прави?
Лупин-протеин-какво-е-и-как-се-приема
Лупин протеин - какво е и как се приема?
Протеин-за-жени-има-ли-такъв
Протеин за жени – има ли такъв?
Направи първата стъпка към твоята цел.

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

top-arrow