Дневен план за навициСвали сега 

Фитнес зала само за жени - възможност за избор или реална потребност

Портрет на едно дамско фитнес студио в Германия

Явлението "дамски фитнес клуб" в последно време започва да се проявява и на българския фитнес пазар. В Западна Европа едно такова решение от дълги години задоволява потребността на много дами да тренират в обкръжението само на представителки от своя пол, независимо от причините, пораждащи тази потребност - неудобство от излишните килограми например или пък предпочитанието към тренировки с кардио уреди.

Какво ще научиш?

Искаш ли да постигнеш мечтаната форма и трайно по-добро здраве?

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

Фитнес зала само за жени - възможност за избор или реална потребностОт известно време работя като персонален треньор в едно такова студио в Германия.

Тази зала със своя спектър от услуги предоставя интересно и икономически успешно решение на проблема със специализираните фитнес зали и затова бих искала да ви представя по подробна картина с помощта на интервюто ми с мениджъра на залата госпожа Силвия Хайне.

Госпожа Хайне, вие сте мениджър на едно фитнес студио за жени. Бихте ли разяснили как сте организирали спектъра от услуги, за да отговорите на желанията на клиентите?

На пръв поглед едно такова студио не се различава твърде много от една смесена зала.

Но когато се погледне по детайлно или се сравни, ще се забележи, че една част от нашите силови уреди са от типа "effective circuit".

Тези уреди са много предпочитани от жените, тъй като могат да бъдат много точно пригодени за съответното ниво на фитнес подготовка.

Предимство е и фактът, че се натоварват винаги мускулни групи антагонисти. По този начин може за сравнително кратко време да се тренира доста ефективно. 

Също така съблекалните и санитарните помещения са съществено по-големи и оборудвани с необходимите принадлежности за жени.

Съществена разлика е и наличието на занималня за деца, която предлагаме. Всяка майка или също и баба има възможността да предаде своето дете в ръцете на обучен педагог.

Естествено, ние знаем, че жените посещават с удоволствие специални курсове в помещението за аеробика, като "Корем, Бедра и Седалище" /т.нар. "Bauch, Beine, Po"/.

По тази причина програмата ни от курсове е много широка и разнообразна. Ние предлагаме всеки ден средно по 8-9 курса. Тези курсове са пригодени според възрастта и фитнес нивото.

Такива са например курсовете "Кик бокс", "Let's Pump", "Гимнастика за гръбначния стълб", "Rückenschule", "Стречинг", "Функционална гимнастика за възрастни" и др.

Кои от курсовете са особено посещавани и защо според вас?

Като цяло може да се каже, че всички курсове за повишаване на силата са много добре посещавани. Тяхната цел е да се придобие усещане за тялото, при което не са необходими някакви предварителни познания.

Не бива да се пропускат също и аеробика и степ аеробика. При тях обаче трябва да се има предвид и да се предлагат курсове за различни нива на подготовка.

Курсовете по пилатес и йога набират също така все повече привърженици и се радват на популярност в момента.

Предлагането по темата "Красота" е много голямо. Бихте ли описали по-детайлно спектъра от услуги? Как бихте определили търсенето от клиентелата в тази област?

Спортът, възстановяването и красотата се намират в тясна взаимна връзка. Ето защо ние сме интегрирали едно козметично студио в нашата зала.

В него се провеждат не само обичайните козметични процедури, но също и различни видове масажи.

Редовно се провеждат специални двигателни и хранителни курсове с лечение на целулит. Особено внимание обръщаме на темата "Отслабване".

Резултатите са просто забележителни. Така например едно редуциране на обиколката на талията с 25 см за 6 седмици при нас не е рядкост.

Една целева група, например жените, изисква винаги компетентно и адекватно консултиране. При вас изготвят ли се индивидуални тренировъчни планове?

Тренировките с тежести не са от най-предпочитаните от жените. По тази причина естествено е от голямо значение едно съответно тренировъчно консултиране да бъде осигурено.

Ние контролираме много внимателно тренировъчните планове и наблюдаваме за правилното изпълнение на упражненията.

На територията, оборудвана с тренажори, се намират само квалифицирани инструктори.

Индивидуалните консултации би следвало винаги да се основават на едно обстойно изследване на цялостното здравословно състояние. Вие провеждате т.нар. "Back-Check" мускулна анализа на Dr. Wolf. Как бихте описали този измервателен способ? Какво точно бива измервано при този тест?

Всяка жена, която идва в нашето студио, попълва първоначално анкета за нейното здравословно състояние.

От въпросите, включени в анкетата, ние придобиваме впечатление за това дали и какви операции, оплаквания или заболявания има съответната жена, към какво се стреми и какво желае да постигне чрез тренировките. На тази база след това се изготвя съответен тренировъчен план.

Един специален тест, т.нар. "Back-Check", ни дава точна информация за способността на мускулите на съответната жена.

Ако коремната мускулатура и мускулите на гърба са равномерно развити, може да съществува дисбаланс по отношение на страничната коремна мускулатура.

На всички тези въпроси може да се отговори именно с помощта на този тест.

Т.нар. тест „Beck Check" на Dr. Wolf предоставя възможност за едно всеобхватно изследване на мускулатурата на гърба.

Специализираният уред, на който се провежда тестът, е снабден със съответен модерен софтуер, с помощта на който се дава представа за съществуващото състояние на коремната мускулатура, мускулатурата на гърба и мускулатурата на раменния пояс.

Получените резултати представляват една база за комплексен анализ на конкретната ситуация при съответния трениращ.

Също така хората, които имат изявени болки в областта на гърба, могат да получат представа за комплексните причини, довели до това състояние, както и съответни препоръки за преодоляването на тези проблеми.

Благодарение на резултатите от теста тренировките могат да станат по-целенасочени и максимално индивидуализирани.

Авторите на уредите effective® считат, че техните уреди имат следните предимства:

Уредите effective®  са изградени на базата на изодинамично съпротивление, представляващо една хидравлична система, с която е снабден всеки такъв уред.

Съпротивлението се осъществява с помощта на един цилиндър, в който има бутало, движещо се и в двете посоки между две корелиращи камери на цилиндъра.

Посредством проникването на хидравлично масло през един променящ диаметъра си канал и вентилна система се създава зависимо от скоростта на движението съпротивление, т.нар. изодинамика.

Действителното тренировъчно натоварване се поражда както от големината на съпротивлението, така и от скоростта.

Колкото по-бързо се изпълнява движението, толкова по-голямо е съпротивлението и толкова по голямо е индивидуалното силово постижение, което бива оценявано в съответни точки.

При тези уреди се тренират едновременно мускулни групи антагонисти, т.е. прилага се сила, концентрично натоварване и в двете посоки на движение. По този начин не само се постига постоянно натоварване на мускулите, но добре се кръвоснабдяват и всички сухожилия и връзки и се постига благоприятен ефект по отношение на ставите.

Едновременното трениране на агонисти и антагонисти е благоприятно и по отношение на хармонично и балансирано развитие на всички мускули, тъй като избягва недостатъците на едностранчивата тренировка.

Ако обаче известен дисбаланс е вече налице, уредите могат да бъдат съответно настроени според желаната степен на съпротивление за съответната мускулна група.

Още съдържание по темата
Ритуалът-Guru
Ритуалът Guru

Преяждането като форма на просперитет

Възстановяване-от-тренировки
Възстановяване от тренировки

Може би най-важният и най-подценяваният тренировъчен елемент

Как-да-тренираме-когато-не-обичаме-да-тренираме
Как да тренираме, когато не обичаме да тренираме

Знаеш, че тренирането е полезно за теб, но не ти харесва. Какво може да направиш?

Тренировките-са-прекалено-лесни
Тренировките са прекалено лесни!

Тренировъчната ми програма не ме натоварва достатъчно!

Направи първата стъпка към твоята цел.

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

top-arrow