Липотропни фет бърнъри

Хранителни добавки, подпомагащи изграрянето на мазнини

Липотропните вещества имат един голям плюс пред термогениците. С тях може да отслабвате дори и без да тренирате, благодарение на базовия метаболизъм на тялото. В тази си роля те поддържат и подобряват ефективността на нискокалоричните диети. Истинският им ефект обаче се усеща по време на тренировка, дори тя да е с обичайното темпо!

Липотропни <a href=фат бърнъри" border="0" height="300" src="https://bbteamcdn.com/content/originals/2440_300.jpg" width="200" />

Какво са липотропни фет бърнъри?

Това са хранителни добавки, чиято основна цел е да подпомогнат, увеличат и поощрят изгарянето на мазнини. Липотропните агенти постигат това, като подобряват метаболизма и транспорта на метаболитите на мазнините: кетоните и мастните киселини.

Как точно подпомагат отслабването? 

Мазнините в мастните тъкани са донори (основа за синтез) на мастни киселини и кетони. Тялото използва последните в множество метаболитни и транспортни процеси заради високата им ефективност, защото имат по-малки размери и са с по-висока биохимична активност от тези на мазнините. Така енергията на мазнините лесно бива транспортирана към нуждаещите се клетки в процес на частична или пълна метаболитна кетоза

Важно е да запомните, че липотропните фет бърнъри съдържат натурални агенти, които не стимулират агресивно нервната система, а работят основно, като подобряват транспорта на мастните киселини и кетоните на няколко различни организмови нива:

 • вътреклетъчно ниво (транспорт и метаболизъм в цитоплазмата, митохондриите и пероксизомите);
 • на ниво клетка-клетка (транс мембранен транспорт, през клетъчните мембрани на съседни клетки);
 • транспорт на ниво клетка-междуклетъчно вещество (пренасяне на мастни киселини и кетони от мастните клетки в кръвта и лимфата, а оттам към  клетките получатели).

Какви вещества влизат в състава им?

Това е тясна група вещества, някои от които освен липотропно действие проявяват и вторично свойство, косвено да подтискат синтеза на мазнини. Групата е добре позната от етикетите на всеки липотропен бърнър. Поради различния в химичния състав и начина на въздействие, ще разгледаме действието на всяко вещество в отделен материал.  

 • л-карнитин;
 • л-метионин;
 • холин (фосфатидил холин), компонент на лецитина;
 • инозитол и др.

Какви ползи могат да донесат?

Основната полза на липотропните агенти е да гарантират ефективното изгаряне на повече мазнини, без непременно да увеличават общия енергоразход. По-точно, ако сте изгорили 100 ккал, липотропиците ще гарантират увеличение в процентната част енергия получена от изгаряне на подкожни мазнини за сметка на процентните части енергия добита от мускулен и чернодробен гликоген.

Ефектът на липотропните формули да увеличават метаболизма на мазнините се наблюдава с нарастване на физическата активност и с намаляване на въглехидратите в храната за сметка на мазнините. По точно:

 • Най-силна разлика при активен ефект (изгорени в тренировка мазнини) се усеща в %-та на последните, стопени при аеробни тренировки. Това прави липотропните агенти важни за аеробните тренировки;
 • Пасивен ефект (мазнини изгорени в покой) в изгорените от базовия метаболизъм калории, зависи от диетата. Ниско въглехдиратните диети се комбинират добре с липотропни агенти.

Имат ли странични ефекти и противопоказания?

Няма известни сериозни странични ефекти. Изброените липотропни вещества се срещат натурално в тялото. При предозиране обаче, е възможна поява на диария.    

Кой и с какво не бива да употребява фет-блокери?

Въпреки липсата на доказани странични ефекти при здрави хора, най-добре е следните групи да не ползват липотропни агенти без лекарско предписание.

 • бременни и кърмещи жени
 • деца под 3 години

При едновременен прием на:

 • фет блокери и фет стопери - последните намаляват абсорбцията на някои липотропни агенти

Какви са оптималните дози?

Поради разнородния характер веществата влагани в добавки с липотропен ефект и липсата на утвърдени стандарти, най-добре е да спазвате предписанията на опаковката. 

Как да ги приемаме? 

Приемайте липотропните фет бърнъри с течности на няколко приема за осигуряване на пасивен липотропен ефект. Обикновено се приемат между един до три часа преди кардио тренировка за осигуряване на пикови количества липотропни агенти.  

Хареса ли ти?

Сподели с приятели в:

Вземи здравето си в свои ръце. Ето как:

Научи повече
back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 read-later1