Дневен план за навициСвали сега 

Здравословното хранене

Превръща ли се то в част от начина ни на живот?

Здравето е резултат на много взаимносвързани фактори, някои от които зависят от нас, а други - не. Един от факторите, който със сигурност можем да контролираме, се явява най-ефективното и достъпно лекарство, с което разполагаме, а именно храната.

Какво ще научиш?

Искаш ли да постигнеш мечтаната форма и трайно по-добро здраве?

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

Здравословно хранене

Здравословното хранене най-общо означава да се доставят на организма необходимите количества хранителни вещества - в това число витамини, минерали и фибри. Ключът към здравословното хранене се крие в начина на балансиране количеството на всяка една от хранителните групи в ежедневния ни режим, така че да се чувстваме здрави и изпълнени с енергия." 

Преди няколко дни станах случаен свидетел на следния разговор между приятна млада двойка в още по-приятен ресторант:

  • Той: „Какво ще си поръчаме за хапване?"
  • Тя: „Твърде късно е за въглехидрати, за мен пилешка пържола и салата от свежи зеленчуци".
  • Той: „Аз ще си поръчам салата от боб заради растителните протеини и пържола с месо".

В ежедневието си по-често чуваме подобни разговори и забелязваме хора, прилежно четящи етикетите на храните в супермаркетите. Навсякъде около нас гърмят рекламни съобщения за „здравословно хранене", „здравословни храни", „добър и лош холестерол", „революционни начини за намаляне и поддъжане на телесното тегло" и т.н.

Храната вече не е просто материята, която стои в чинията ни, а храненето отдавна не е просто задоволяване на чувството за глад. Идеята за здравословното хранене постепенно еволюира от налудничавото схващане за ядене на марули и черен хляб до цялостна концепция за поемане на балансиран комплекс от хранителни вещества, станала част от начина ни на живот.

Осъзната необходимост или новата мода на 21 век е здравословното хранене?

Най-точният отговор би бил - и двете. Неслучайно бумът на здравословното хранене се проявява в последните няколко години, когато ежедневието ни е по-натоварено от всякога, хората хвърчат между офиса, жилището и фитнеса, а медиите атакуват зараждащите се потребности с агресивни (в добрия смисъл) рекламни кампании на нов корнфлейкс с ядки или прясно мляко с 0.1 % мазнини.... Крайната цел е формирането на нова потребност - здравословното хранене в отговор на засилената динамика на живота - потребност, появяваща се в резултат на естествените процеси, протичащи в обществото.

В същото време инстутиции и организации стартират провеждането на политика по повишаване на здравната култура и културата на хранене. Хората постепенно започват да осъзнават, че да се яде здравословно е важно, допринася за доброто им здравословно състояние, външен вид и самочувствие.

Кажи ми какво ядеш, за да ти кажа какъв си

Основният отличителен белег на здравословно хранещия се човек е поставянето на хранителната стойност на храната пред нейната вкусова стойност. С други думи в процеса на хранене ръководеща роля има мозъкът за сметка на сетивата. Същевременно гладуването и пълните лишения от определени храни са неприсъщи за здравословното хранене поради опасността от по-късна злоупотреба с „нездравословни" храни.

Простата статистика сочи, че осъзнатото схващане за здравословното хранене е приоритет на определена група хора с общи характеристики. Здравословно хранещият се човек е на средна възраст 23-35 г., с нормално към средно ниво на интелигентност, обичайно с добра професия и образование, води активен начин на живот, има алтернативно мислене и е склонен да експериментира. Обяснението за профила е просто - за да мислиш за здравословно хранене е неоходимо да си задоволил основните си физиологични потребности, да имаш добри познания в редица области и усет към новите неща.

Здравословно хранещият се човек е воден от мотото „Ям, за да живея; не живея, за да ям". Винаги подбира храната си на базата на добра предварителна информираност и внимателно прочита етикетите на храните, които купува. От гледна точка на маркетинга, този вид потребители са благодатна, но същевременно трудна за „спечелване" целева аудитория. Склонността за експериментиране се простира в рамките на предварителната му добра информираност за състава на храните и тяхната хранителна стойност. Следователно важно за тях е да бъдат периодично информирани от големите производители на здравословни и диетични храни.

Лесно и приятно е да се храним здравословно, стига да знаем как.

Още съдържание по темата
Бутилирана-вода-крие-ли-рискове-за-здравето
Бутилирана вода - крие ли рискове за здравето?
Как-да-отслабна-всичко-което-трябва-да-знаеш
Как да отслабна - всичко, което трябва да знаеш
5-капана-по-време-на-отслабване
5 капана по време на отслабване
Изграждането-на-нови-и-промяната-на-текущи-навици-не-е-лесен-процес
Изграждането на нови и промяната на текущи навици не е лесен процес
Направи първата стъпка към твоята цел.

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

top-arrow