Интервю с Франц Антонов Хулка (FRANKO1)

"...спортът е непрекъсната борба със себе си, но хубавото е, че винаги печелиш."

Франц Антонов Хулка (FRANKO1)

Представи се на читателите ни?

Казвам се Франц Антонов Хулка на 38години от Бургас. Мисля, че тук е мястото да разкажа как влязох в залата ...

Бях спрял цигарите и вследствие на безконтролно хранене бях станал 96кг на 170см. Един ден реших, че отразеното в огледалото не ми харесва, ама никак не ми харесва и е крайно време да направя нещо. Реших, че само с тренировки ще сваля излишните килограми и хоп - в залата. Тръгнах с един приятел, който се отказа на втората седмица. Ефектът за 2 седмици тренировки ми се видя никакъв и реших да продължа, докато постигна желаното .... и така до ден днешен.

От колко време се занимаваш с фитнес и до каква степен темата е част от ежедневието ти?

С фитнес се занимавам от 5 години, като най-дългата ми почивка през това време е месец. Дадох си я миналата година, но не успях да го изкарам в пълна почивка (отскачах до залата 1-2 пъти седмично). Фитнесът го приемам като начин на живот и успявам да го вместя в ежедневието си, въпреки многото си други ангажименти - работа, семейство, приятели, хоби (само есента и зимата). Старая се да спазвам програмата си винаги успявам да намеря време за тренировка.

Ще опишеш ли накратко принципите, които спазваш в храненето? Има ли определени режими, на които симпатизираш?

Храненето .... убеден съм, че това е основата на този спорт. Когато започнах, нямах никаква представа от хранене и си останах невеж, докато не попаднах на сайта на BB-Team. Много статии изчетох и продължавам да чета. Не спазвам някакви специални диети, но съм правил и НВД с много добър ефект - свалих 23кг. Оттогава се старая да се храня с "чисти" храни, за да не ми се налага да го правя отново. Определено не съм привърженик на строгите диети за изчистване, а и не считам, че е необходимо да се подържа "състезателна" форма целогодишно.

Старая се да си набавям необходимите хранителни вещества и вече ми се получава без непрекъснатото смятане на калории, въглехидрати, белтъчини и мазнини. Смятам, че не е необходимо това непрекъснато смятане - просто трябва човек да внимава какво, колко и кога яде. Това, естествено, се постига с времето. Не смея да давам препоръки за хранене на непознати и затова много рядко пиша в този раздел - за да се дава компетентно мнение трябва да познаваш добре човека на който го даваш.

А как стоят нещата при тренировъчните принципи?

В началото изпадах в крайности, характерни за начинаещите - разбивал съм се от тренировки - всеки ден и до отказ. Ефектът беше между "никакъв" до "обратен". Пак благодарение на изданието "влязох в час". Отначало тренирах по предложените програми, после ги модифицирах (леки промени в упражнение, серии и повторения). С течение на времето и изминалите тренировки усещах все по-добре кое как ми действа. В момента сам си съставям сплитовете, като на всеки 2-3 месеца ги променям. Сменям броя на тренировките през седмицата, сменям упражненията, сменям повторенията. Правя си планове за няколко месеца напред, като си планирам циклите (за сила, за маса, за релеф), като се надявам и се старая да не се контузя. Броят упражнения и повторения са в рамките на стандартните - 3 до 5 упражнения за различните групи с 6 до 10 (рядко повече) повторения. Не тренирам до отказ и се старая да си оставя време за възстановяване. 

Употребяваш ли хранителни добавки и какво е мнението ти за тяхната употреба по принцип? До каква степен играят роля за успеха на спортуващия?

Употребявам добавки. Даже доста. Мисля, че за повечето работещи и трениращи хора доброто хранене и възстановяване е сериозен проблем и тук е мястото на добавките. Проблем, според мен, е и че много от начинаещите си мислят, че са вълшебни прахчета и хапчета и след като изпият кутия протеин ще станат като батковците от рекламите.

В този спорт, за да имаш резултати, трябва много, много четене - това важи и за добавките. Вече има много производители и страшно много продукти на пазара и е трудно да уцелиш и "стакнеш" точните суплементи. Хубавото е, че има форуми като вашия, които помагат на трениращите и в това отношение, иначе "обикновенният" трениращ трудно би се ориентирал и подбрал необходимите му добавки.

Не може да не засегнем пороците. Имаш ли такива и ако да, то какви са те?

Разбира се, че имам - пуша (бях ги спрял, но след 3 години пак започнах) ... това май е най-големият ми порок. Много рядко употребявам алкохол и то по малко (това е, откакто тренирам). Хазарт и наркотици - твърдо НЕ.

Какво е мнението ти за фитнес индустрията и здравословния начин на живот у нас? Възприема ли се положително, има ли развитие или всичко е твърде в началото, за да може да се направи оценка.

Фитнес индустрията се разраства непрекъснато в цял свят - и у нас е така. Все повече хора идват в залите, все повече и по-добре оборудвани зали се появяват. Явно все повече хора започват (или се опитват) да водят здравословен начин на живот. Все още сме далеч от водещите страни в тази индустрия, но определено нещата се развиват в добра посока.

Хубавото е, че това се случва въпреки никаквата реклама на този спорт тук. Имаме добри състезатели, които постигат успехите си без никаква помощ и не получават никаква гласност. Много се надявам скоро да видим и български културисти редом със световно известните имена по големите "про" турнири. Не смея да се надявам на български "мистър олимпия", но ... в живота всичко се случва - дано и това да видим.

Фитнесът е твоето свободно време или то е ангажирано с други хобита?

Фитнесът е част от свободното ми време. Разпределям си времето между залата и семейството, като по-голямата част е при семейството. Есента и зимата ловувам - голяма краста, но и много хубаво си почивам сред природата.

Представи си, че водим този разговор след 5 години. Кой от дадените отговори би бил драстично различен?

Хммм ... знам ли ... надявам се да е отговора за пороците - да съм спрял цигарите.

По какъв начин се запозна с нашето издание, какво ти допадна, какво би могло да се подобри?

Съвсем случайно попаднах на сайта - търсех някаква информация в гугъл. Оттогава много редовно си чета изданието и пиша във форума. При вас има всякаква информация за този спорт и поне аз не съм намерил нещо, за което да няма информация. Винаги има какво да се желае и да се търси път за развитие. Лично на мен ми се иска да има по-подробна информация за някои неща, но и ми е ясно, че е не винаги е възможно.

Би ли искал да споделиш или пожелаеш нещо на (другите) наши читатели?

На всички ваши читатели пожелавам здраве (най-вече) и успехи във всичко с което се занимават. И за последно - този спорт е непрекъсната борба със себе си, но хубавото е, че винаги печелиш.

Хареса ли ти?

Сподели с приятели в:

Димитър Михайлов
Димитър Михайлов

Основател и идеолог на BB-Team. Имайки предвид, че прави това, откакто е на 13 години, разбираме, че буквално израства в така наречената фитнес индустрия. Занимавал се е с почти всички разновидности на тежестите - фитнес, бодибилдинг, кросфит, функционални и нефункционални тренирания (последното е шега). Активно търси практичното в необятната сфера на здравословното хранене и трениране, като подкрепя наученото и чрез обучения от Precision Nutrition (Канада), NSCA (САЩ), CPPS Academy (САЩ) и други.

Вземи здравето си в свои ръце. Ето как:

Научи повече
back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 read-later1