Измършавяване

Проблемът с ниското тегло води до най-високата смъртност в света

Болестното измършавяване може да бъде последица от хронични стомашно-чревни заболявания, смущения в жлезите с вътрешна секреция (захарна болест, увеличена функция на щитовидната жлеза), чревни паразити, злокачествени новообразувания, хронични инфекции.

Какво ще научиш?

Искаш ли да постигнеш мечтаната форма и трайно по-добро здраве?

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

Измършавяване

Години наред сме свидетели на многобройни статии, сигнализиращи за тенденцията и опасността от затлъстяване на населението в световен мащаб.

Навсякъде четем за различни хранителни режими, водещи до намаляване на телесното тегло и изгаряне на мазнините.

Разбира се, всичко това е вследствие на обективни и субективни фактори с крайната цел търсене на по-здравословния начин на живот.

Въпреки това публикациите с подобна тематика волно или неволно привличат почти цялото внимание върху себе си, а по този начин някъде там, в ъгъла остава проблемът, свързан с другата крайност, но и същевременно съвсем не за подценяване злощастна реалност - т.нар. измършавяване или прекомерното поднормено тегло.

Що е то "измършавяване"?

За измършавяване се приема загубата на над 15% от нормалното телесно тегло. Твърде често то е резултат от съзнателно недояждане или гладуване поради неразумното желание за постигане на "модна линия" при нежния пол.

Пословичен е примерът със скандалния британски топ модел Кейт Мос. Тя е постоянно упреквана от мнозина, че прекалено слабата й фигура води до това момичетата от ранна тинейджърска възраст да й подражават и да спазват самоубийствени режими, за да изглеждат като нея.

Болести, водещи до измършавяване

Двете най-популярни болести сред жените, водещи до критично ниското тегло, са анорексията и булимията. И двата вида заболяване са на психическа основа.

  • Анорексията често се предизвиква у младите момичета именно "благодарение" на подражаването на свръхслабите модели от подиумите или поради непрестанното налагане в медиите на представата за "идеалната жена".

При тази болест се наблюдава понижено тегло, нереалистична представа за външния вид, натрапчив страх от напълняване, контролиране на теглото чрез доброволно гладуване, предизвикано повръщане, прекомерна употреба на разслабителни и диуретици.

Анорексията може да бъде причина за нарушения и забавяне на развитието през пубертета, за възникване на остеопороза, увреждания на сърцето, черния дроб, бъбреците.

Болните обикновено губят интерес към всички социални контакти и често са с депресия. При липса на лечение може да се стигне до смърт на болния.

Анорексията се явява при момичетата по време или малко след пубертета, но началото може да възникне преди появата на менструация или по-късно в периода на зрелостта. Заболяването рядко се среща при лица от мъжки пол.

  • Булимията е сериозно нарушение в хранителното поведение, което се характеризира с честа консумация на големи количества храна, последвана от целенасочено "прочистване на организма", което се осъществява по различен начин - чрез самопредизвикано повръщане, взимане на очистителни, диуретични (пикочогонни) средства и др.

Булимията е свързана със загуба на контрол над храненето и постоянна, изключителна концентрация върху телесното тегло и форми.

Това хранително нарушение, подобно на анорексията се среща изключително при жените, най-често на възраст между 16 и 40 години.

Булимията има много причини, но една от най-честите е депресията. Други такива са наличието на затлъстяване в миналото или пък стремежът към много слаба фигура при налично нормално тегло.

В началото на булимията не се наблюдават никакви нарушения на лабораторните показатели (изследванията на кръвта, урината, т.н.), което въвежда в заблуждение, че няма нищо страшно.

Приемането на големи количества храна, което се редува с продължително гладуване, повръщане, взимане на очистителни или диуретични лекарства обаче с времето може да доведе до сериозни здравни усложнения.

Може да настъпят състояния на дехидратация (обезводняване), при която нивата на електролитите в кръвния серум се повишават.

Анемията е честа, но тя може да се скрие от наличието на концентриране на кръвта.

В резултат на прилаганото "прочистване' на организма чрез продължителното гладуване, повръщане, очистителни и др. може да се развият и други хранителни дефицити, които да влошат здравето и работоспособността.

След известно време може да се развие остеопороза, да се появят бъбречни камъни.

Измършавяване поради недояждане

Още по-голям и тревожен проблем е измършавяването от недояждане поради социални причини.

Днес повече от половината от хората на земното кълбо (над 3,340 млрд. души) страдат от недостиг на храна, а около 500 000 деца умират ежегодно от глад.

Стряскаща е статистиката на починалите от недохранване на планетата през 2006 година. Според нея около 62 млн. души са намерили своята кончина. 36 млн. от тях са починали вследствие на недояждане, което прави 58%.

Прояви на измършавяването

Проявите на измършавяването биват различни и зависят от причината, възрастта и пола. При рязко ограничаване на храненето, при хронични инфекции и злокачествени новообразувания измършавяването може да настъпи бързо и за няколко седмици болният да намали теглото си с десетки килограми.

По-често обаче измършавяването се развива бавно и прогресиращо.

Отначало се стопява и губи мастната тъкан (главно по корема и бедрата), като мускулите се запазват, но по-късно техният обем намалява и те се отпускат.

Кожата изтънява, набръчква се, лесно се събира на гънки, които бавно се изглаждат. В някои случаи могат да се образуват отоци.

Измършавяването обикновено се съпровожда от отпадналост и безсилие, сънливост, неохота за работа, чести простуди и инфекции.

Начини за лечение

При бързо и наглед необяснимо измършавяване трябва обезателно да се консултирате с лекар. Изясняването на причината невинаги е лесно.

Често се налага продължително и системно наблюдение. Лечението трябва да е насочено към причините, водещи до измършавяване.

При съзнателно отказване от хранене се налага болнично лечение и нерядко изкуствено хранене.

Захранването на измършавелия трябва да става постепенно и внимателно, за да не се претовари храносмилането.

Храната трябва да е пълноценна, добре балансирана, вкусно приготвена и лесно смилаема.

Особено внимание трябва да се обърне на съдържанието в храната на пълноценни белтъчини (мляко, месо, яйца), минерални соли и витамини (плодове, плодови сокове, зеленчуци).

Измършавяването е доста сериозен и все по-разпространен проблем под една или друга форма навсякъде по света.

Това заболяване "удря" младото поколение, както и хората в най-активна възраст. Неговото подценяване може да доведе до най-лошото.

Затова стремете се да се храните качествено и здравословно, пазете режими, за да изглеждате добре, но в никакъв случай това да не става за сметка на вашето здраве.

Още съдържание по темата
На-ръба-или-как-да-се-движим-за-да-не-ни-боли
На ръба (или как да се движим, за да не ни боли)

Техниките са много, принципите обаче са само няколко

Синдром-на-кубиталния-тунел
Синдром на кубиталния тунел

Наричан още "телефонен лакът"

Тренировки-за-стягане-след-раждане-със-секцио
Тренировки за стягане след раждане със секцио

Кога е безопасно да започнем да тренираме и по какъв начин?

Тузлата-място-с-история-и-дух
Тузлата - място с история и дух

За лиманолечението, калолечението, спокойствието и още нещо

Направи първата стъпка към твоята цел.

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

top-arrow