Дневен план за навициСвали сега 

13 неща, които мразя във фитнеса

Фаталният списък от неща, които събуждат възмущението на трениращите във фитнес залата

От известно време тренирате, имате си любима фитнес зала, чувствате се добре и забелязвате прогрес в това, което правите. Наслаждавате се на всяка тренировка, а момичето зад бара всеки път ви прави комплименти, че изглеждате чудесно. Постепенно започвате да се „вписвате" в микрообществото на залата и да ... забелязвате, че усмихнатото момиче зад бара всъщност никога не ви връща дребни монети за кафе-автомата, въпреки че учтиво я молите. А ако се замислите, има и други неща, които събуждат благородното ви възмущение, като например господинът, който винаги оставя локвички пот по лежанката след себе си.

13 неща, които мразя във фитнесаОбщоизвестен факт е, че начинът, по който представяме себе си, дори и само във фитнес залата, оказва влияние върху това как другите ни възприемат. Понякога се държим не както ни идва отвътре, а както се счита за уместно и ставаме жертва на собственото си его, без дори да го осъзнаваме.

В следващата статия съм направила опит да събера и „преразкажа" по хумористичен (на моменти не чак толкова) начин 13 „престъпления" и важни неща във фитнес залата, за които е добре да се замислим.

Още в началото бих искала да внеса следното уточнение - тази статия няма за цел да представи в унизителна светлина някого, а по-скоро да „отвори" очите на всички и особено на „извършителите" на въпросните престъпления.

1. Да започнем с хигиената във фитнес залата. С две думи - добрата хигиена е много важна. Добрите хигиенни навици не само ще ви предпазят от куп болести, но и ще ви спасят от всевъзможни инфекции, за които дори не сте чували ! Ето какво трябва да помните по отношение на хигиената в залата: „Бактерии, бактерии, бактерии и още Бактерии! Те са навсякъде!"

Без значение дали фитнес залата е нова и уредите се почистват често, винаги мийте ръцете си след тренировка. Несъмнено залата е едно от местата, населени с най-много бактерии и микроорганизми. Просто си помислете колко човека преминават от ранните утринни часове до късно вечер - даже най-добрата фирма за професионално почистване не може да гарантира 100 % липса на бактерии през 24-те часа от денонощието.

2. Пийте само бутилирана вода по време на тренировки. Ако в момента нямате възможност да вземете такава, изполвайте течащата вода само след като се уверите, че хигиената в залата е на ниво. Много вероятно е да е имало случаи, в които сте излизали от залата с леко неразположение, а сигурно и през ум не ви е минавало, че това може да се дължи на течащата вода, която сте пили.

3. Въпреки че непрекъснато се напомня всеки да ползва кърпа в залата, все още има хора, които не го правят. Убедена съм, че никой не изгаря от желание да ползва уреди, обляни в  чужди телесни течности. Така че, дами и господа, спестете си този смущаващ момент и забърсвайте уредите след себе си, а когато ползвате някой, постилайте кърпа на онези места, които влизат в контакт с повърхността на уреда.

4. Да, залите са достъпни за всички, но за всички, които се интересуват от ... тренировки. Ако сте от онези, които твърдят, че не им пука за това какво мислят другите за тях, престанете да лъжете себе си. Много вероятно е вие да сте от типа „търсещи внимание". Да, те са във всяка зала, облечени по начин, целящ да направи впечатление и ще направят почти всичко, за да се забележи присъствието им.

Ако забелязвате в себе си някои от следните „пет сигнала за привличане на вниманието", време е да спрете или да смените мястото:

 •  На лов за мъже / жени - дами и господа, дошли сме във фитнес залата, за да спортуваме, а не на лов за гаджета !! Ако това е вашата цел, защо не започнете да тренирате сериозно, след което ще се почувствате много по-добре, без да ви се налага да сте „ловно" състояние 24 часа през денонощието и 7 дни в седмицата. Увереността, която ще натрупате с тренировките,  най-вероятно впоследствие ще привлече немалко погледи от противоположния пол. А ако не ви се тренира, просто сменете мястото.
 • Носене на прашки / стегнати или твърде къси панталони по време на тренировка - бързо, някой да извика the fashion police! Времето на тренировките на Джейми Лий Къртис отдавна е отминало ! Помислете преди да се спрете на одеждите за тренировка. Изберете нещо удобно - например тениска и шорти, за предпочитане памучни, тъй като те ви дават по-добра възможност за движение докато изпълнявате упражненията. Ако пък се чувствате по-удобно в стегнати дрехи, никой не може да и спре да си ги носите, но имайте предвид, че те не са най-подходящи, в случай че не желаете да се набивате на очи.
 • Към мъжете: Господа, не ни демонстрирайте горната част на обилно изпотената си физика. Тениските и кърпите са измислени с една единствена цел - да се използват !
 • Твърде тъмен тен - Този коментар е насочен най-вече към дамите: Мили дами, хубавият загар е чудесен избор, но да изглеждате като ходещо копие на статуетка Оскар е просто комично ! Бронзовият тен е адски модерен и „на място", ако си лежите на плажа в Сен Тропе например. Но в зала, пълна с усилено трениращи хора, подобен вид се третира като отчаян вик за внимание (особено през зимния сезон). Да не говорим, че прекомерното почерняване е опасно за здравето ви. Същото се отнася за силния грим и за шармантните прически - дами, оставете най-впечатляващия си реквизит за увеселителните заведения. Във фитнес залата сте за да ... тренирате.
 • Силно ръмжене и пъшкане - Това пък се отнася най-вече за господата: Мили господа, издаващи тези животински звуци, похвално е, че сте взели присърце тренировката си и работите наистина усилено, за да постигнете целите си. Да, вдигането на големи тежести не е лесна работа. Обаче не е нужно да „крещите" пред света: „Погледнете ме, погледнете ме!" За много хора това е досадно и пречи да се фокусират върху тренировката, а някои дори се стряскат след неочаквания вик, включително и моя милост. Да получиш внимание е очарователно, но да крещиш за внимание ... не прави добро впечатление. Това важи и за онези, които са сложили слушалките на MP3 плейъра си и решават да попеят докато тренират. Наскоро ми се случи да тренирам до такъв човек, който на всичкото отгоре нямаше никакъв усет за ритъм. Съжалявам, но ще трябва да ви разочаровам - фитнес залата не е място за търсене на нови таланти и най-вероятно там няма да срещнете Томи Мотола, който ще ви превърне в звезда!
 • Бърборене - повечето трениращи не харесват някой да им бърбори на главата за нощните си преживявания и сързераздирателната раздяла с бившето си гадже.  Ако искате да бърборите, направете го на кафе с приятели. Също така запазете т.нар. „горещи клюки" за ушите на най-близките си . Говоренето за личните неща на другите съвсем ясно издава, че сте толкова неуверени в себе си, че ви доставя удоволствие да карате другите да изглеждат зле, макар и само във вашите собствени очи..

5. Няма нищо по-дразнещо от пронизителния звън на мобилен телефон (или на няколко), докато се мъчите и потите с някой дъмбел. Дами и господа, дръжте мобилните си телефони в шкафчетата или с изключен звук. Мили дами, специално се обръщам към вас - фитнес залата не е място, където да „изговаряте" безплатните си минути с приятелки, споделяйки колко прекрасна е онази черна рокля със сребристия колан, която сте видели на вчерашната обиколка по магазините.

6. Към господата - Господа, не изпускайте дъмбелите, когато покрай вас мине хубаво момиче... И не поглеждайте косо встрани, за да оцените видяното, като после потупате приятеля си по рамото, сочейки момичето. От това можем да си направим само лоши изводи.

7. Отново към господата - преди да вдигнете онази голяма тежест, която вдига мъжът огромния гръб, се замислете за собствената си форма. Много често опитът ви за силово постижение завършва с изпускане на тежестта и толкова силен удар, че чак земята се разтреперва. Нормално е да вдигате в рамките на възможностите си, а не в рамките на мечтите си. Намалете тежестта и спрете да тренирате егото си. Правило номер 1 за фитнес залата е - оставете егото си на вратата. Просто вдигайте тежести, адекватни на формата ви. 

8. Толкова ли е трудно да върнете тежестите обратно по местата им? Това не коства нищо. Да не споменаваме, че когато 50-килограмовата тежест е оставена на лоста, някои трениращи се затрудняват да изпълнят упражнението си и да преместят тежестта.

9. А толкова ли е трудно да заключвате шкафчетата в съблекалнята, след като ги освободите ? Едно от нещата, с които аз всеки път се боря в залата, освен тежестите, са ... вратичките на шкафчетата, отворени на вси страни и честите удари в тях...я на ръка, я на глава...

10. Синдромът на „Джони Браво" или господата, които повдигат тениските си и започват да позират в огледалото, мислейки, че никой не ги вижда. Господа, знаем колко важен е позинга за правилното следене на прогреса на мускулите и въобще за личното ви самочувствие, но би било по-уместно да изиграете „премиерата" на мускулите си насаме или в съблекалнята.

11. Към двойките: Всеки от нас е изпитал сладостта на любовта и мнозина биха признали, че тя е едно прекрасно чувство, но моля, не ни правете свидетели на интимностите си, докато тренираме. Запазете тези очарователни моменти... само за двама ви. Наскоро станах свидетел за трениращо момиче, чийто приятел стоеше неотлъчно до нея по време на тренировка и се местеше с нея от уред на уред, докато я целуваше и прегръщаше „скришом" срещу огледалото ...

12. Към треньорите: Знаем, че е ваш професионален дълг да ни инструктирате как да правим упражненията правилно...Но докато се потим и мъчим ... често не искаме да говорим с никого, за това сме сложили слушалките на MP3 плейърите в ушите си ... Лично аз изпитвам същото чувство в пробната стая на някой магазин, когато 2 минути след като съм влязла, чувам захаросания глас на продавачката „Това добре ли е?"

13. Възмущаващо и изнервящо е, когато във фитнес зала със сравнително голям капацитет, има на разположение точно 3 колела и 2 тренажора. И когато можеш да се обзаложиш на пари, че поне едното от тях ще бъде с табелка „Не работи" в понеделник вечер. Още по-възмущаващо е да виждаш, че сешоара в съблекалнята не работи от 2 месеца и никой не е откликнал на воплите ти да бъде поправен.

И така, надявам се, че с тази статия някои от нас откриха себе си във Фаталния списък. Ако е така, нека още днес положим усилия да направим престоя във фитнес залата комфортен не само за нас, но и за околните.

Използвани източници

 • nicksbullsession.blogspot.com
 • philly2hoboken.com
 • bodybuilding.com
 • allaccess.am570radio.com
 • selfgrowth.com
Още съдържание по темата
Ритуалът-Guru
Ритуалът Guru

Преяждането като форма на просперитет

Възстановяване-от-тренировки
Възстановяване от тренировки

Може би най-важният и най-подценяваният тренировъчен елемент

Как-да-тренираме-когато-не-обичаме-да-тренираме
Как да тренираме, когато не обичаме да тренираме

Знаеш, че тренирането е полезно за теб, но не ти харесва. Какво може да направиш?

Тренировките-са-прекалено-лесни
Тренировките са прекалено лесни!

Тренировъчната ми програма не ме натоварва достатъчно!

Направи първата стъпка към твоята цел.

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

top-arrow