Мeчо грозде (Arctostaphylos Uva-Ursi)

Враг на бактерии и токсини, но не винаги на наша страна

Без значение е, дали сте хванали инфекцията на пикочните пътища в басейн, на плажа или след приятна вечер с непознат/а, важно е да сте наясно как и кога да използвате Мечото грозде, понеже това е една колкото полезна, толкова и опасна билка. Ако пък сте атлет, който разчита на Ува Урси за обезводняване, то бъдете наясно, че да приемате екстракта повече от седем дни, носи сериозни рискове, които трябва да се знаят!

Какво ще научиш?

Искаш ли да постигнеш мечтаната форма и трайно по-добро здраве?

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

Мечо <a href=грозде" src="https://assets.bb-team.org/content/originals/3230_300.jpg" style="border-top-width: 0px; border-right-width: 0px; border-bottom-width: 0px; border-left-width: 0px; border-top-style: solid; border-right-style: solid; border-bottom-style: solid; border-left-style: solid; float: right; width: 300px; height: 300px; " />

Какво е мечо грозде?

Мечото грозде (Arctostaphylos uva-ursi , Asteraceae) e малък трънлив храст, който расте по високите области на Европа. Храстът има малки червени плодове на вид наподобяващи гроздови зърна. Листата на въпросното растение от столетия се използват в различните национални самобитни медицински практики, като антисептик-антибиотик за лечение на пикочни и бъбречни инфекции, за което допринася и лекият им обезводняващ ефект.

Какво е екстракт от мечо грозде?

Екстрактът от мечо грозде, известен в чужбина и като Ува Урси екстракт, е стандартизиран прах от сушени листа, съдържащ фиксиран процент активно вещество: хидрохиноновия дериват арбутин.

Какво трябва да знаем за активните съставки на мечото грозде?

Най-важната от активните съставки на Ува Урси е гликозидът арбутин, който има антимикробно действие и слаб диуретичен ефект. Други вещества съдържащи се в листата са широка група танини, някои флавоноиди и тритерпени и някои 14-фенолни киселини. Традиционно, листата на мечото грозде се използват за лечение на цистити и възпаления на пикочните пътища. В модерната медицина и фитотерапията се наблюдава следване на традиционната линия на употреба. В лекарските практики на редица страни като Германия, САЩ и др. е прието екстрактът от мечо грозде да се прилага в лечението на леки и средно тежки инфекции на пикочните пътища, като начин за избягване употребата на по-тежки антибиотици.

Доказани ползи:

 • Облекчава инфекциите на пикочните пътища: Различните източници съобщават противоречаща информация относно научната подплатеност в твърденията, че Ува Урси повлиява директно върху здравето на пикочните пътища, но крайният най-чести е налице. Приемалите екстракт от мечо грозде се справят по-бързо с инфекциите в този сектор на тялото.

Предположения и слабо проучени твърдения:

 • При лечение и профилактика на камъни в бъбреците: Данните са непълни и не са двойно потвърдени. Не касаят всички форми на нефритни възпаления, а тези повлияни от патогенни микроорганизми. В други случаи на бъбречни проблеми екстрактът от мечо грозде, може дори да причини вреда, вместо да доведе до облекчение, затова приемът трябва да се контролира от специалист.
 • Профилактика и лечение на бъбречни възпаления индуцирано от бактериални инфекции: Има изследвания за превантивно действие от страна на група жени, приемали екстракт в продължение на месеци, но проучването е в малък мащаб. Има данни за редица здравни рискове свързани с дълготраен прием на големи дози екстракт от мечо грозде, затова употребата му като профилактично средство не е добра идея.
 • Директен или индиректен Анти-микробен ефект: Тепърва предстои на научните среди да разгадаят точно на какво се дължи изразеният ефект на мечото грозде: на индиректно въздействие върху химичните качества на урината, превръщайки я в негодна среда за живот от страна на арбутина или на директните му антимикробни въздействия.

Има ли установени странични ефекти и противопоказания за прием на мечо грозде?

Екстрактът от Мечо грозде е приет за по начало безопасен, когато се взема в препоръчваните дози за минимален срок от време (най-често за седмица).

 • Алергии и Мечо грозде - Има единични съобщения за случаи на алергични реакции към екстракт от мечо грозде.
 • Възможни странични ефекти - Малки дози (обичайните) могат да предизвикат обезцветяване на урината или пък да я наситят със зеленикави пигменти. Наблюдават се и случай на гадене и шум в ушите. Смята се, че продължителният прием на ува урси (с месеци) може да увреди зрителните пигменти и да причини постоянна слепота.
 • Противопоказания - Не бива да се приема от хора страдащи от чернодробни заболявания, бременни и кърмещи жени. Ува урси е прекурсор на хидрохинон, вещество с изразен канцерогенен, токсичен и дразнещ редица тъкани ефект.

В комбинация с какво не бива да приемаме екстракт от Ува Урси?

Всички лекарства, добавки и храни съдържащи киселини елиминирани през урината намаляват ефекта на Ува Урси екстракта. В тази група попадат и иначе полезни вещества като Витамин С, например. Смята се, че приемът на вещества с основен характер и алкализиращи храни ще подсили антимикробното действие на арбутина.

Какви дози е нужна и как се взима?

Сух екстракт от Мечо грозде се предписва само на зрели мъже и жени. Обичайната доза варира от 400 до максимум 800 арбутин на ден в 2 до 4 гр сух екстракт за периоди не по дълги от седем дни. Не бива да се превишава доза от 1 гр. арбутин дневно. Количества над един грам могат да доведат до проява на много от по-горе изброените негативни ефекти и дори до смърт при над 5 гр. арбутин/ден или 30. гр сух екстракт/ден. Препоръчваме да следвате предписанията на лекаря си или в краен случай, указанията на листовката/етикета на добавката/лекарството което съдържа арбутин или Ува урси сух екстракт.

В кои спортни и здравословни добавки можем да я срещнем?

Ува урси се продава в самостоятелна форма в билковите аптеки. В спортни и здравословни добавки можете да го срещнете в билкови диуретичниформули или като диуретичен компонент на някои фет бърнъри, където обикновено е в малки дози.

Използвани източници

 • drugs.com
 • drugdigest.org
 • umm.edu
 • healthlibrary.epnet.com
Още съдържание по темата
Берберин
Берберин

Натурален билков компонент с невероятен лечебен потенциал

Африканско-манго
Африканско манго

Водоразтворими фибри от горите на Африка

Екстракт-от-червена-детелина
Екстракт от червена детелина

Потентен източник на изофлавони

Куркумин-за-отслабване
Куркумин за отслабване
Направи първата стъпка към твоята цел.

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

top-arrow