Каляване

Какво е то и как се постига?

Виждали ли сте такава картинка? Сковаващ студ. Ледена пустиня. Широка дупка в леда. А ескимосите скачат в убийствено студената вода, плуват и се радват на забавлението. Как е възможно това? Чрез един реален процес, пресътворен в мит. Каляването.

Каляване

Митологемите

Кой от нас не ги е чувал? Облей се с ледено студен душ. Влез в морето през зимата. Излез в зимна буря гол до кръста. Стъпи в огъня... и други подобни. Какво ще постигнете? Освен че ще се нараните, че ще се простудите и разболеете, най-голямото ви постижение в тази насока ще бъде да застрашите собствения си живот. В най-добрия случай ще се отървете без сериозни травми, но и без да постигнете желания ефект. Запомнете, това са митологеми. Реално такъв стресов процес не съществува. Това са съвременни остатъци от култови вярвания от древността.

Според вярванията богинята Тетида носила своя новороден син Ахил и го топила с главата надолу в леденостудената река Стикс, която течала покрай царството на мъртвите, за да го направи неуязвим за болести и оръжие. И го постигнала, само че петата му останала уязвима, понеже за нея го държала богинята.

Друга богиня, Деметра, богинята на живите същества и природата, след като загубила дъщеря си, открадната за съпруга на бога на подземното царство, се хванала на работа като кърмачка на малкия Дамофонт. Поради загубата на дъщеря си тя явно преживяла малкия човек като син и решила да го дари с безсмъртие. За целта всяка вечер, когато всички заспели, тя събличала малкия гол и го слагала да спи на огъня в огнището, където малкият щастливо гукал и се радвал. От безсмъртието обаче го "отървала" майка му, която една вечер се събудила и с писъци, изтръгнала малкия от прегръдката на буйния огън, като прекъснала процедурата и изпъдила Деметра. Така малкият останал просто добре закален герой - полубог.

И тези вярвания са стотици... Такива "калявания" ще срещнете и по - назад в историята - сред безсмъртните богове в Египет и вавилонските полубогове. Разкази, много привлекателни и много неверни за съжаление.

Историята

Все пак историята гъмжи и от други случаи, от спомени за извънредност, за особени качества, въплътени у обикновени хора. Понтийският цар Митридат, най-върлият враг на Рим след Анибал, воювал с римляните няколко десетилетия. Познавайки римското коварство царят се страхувал най-вече, че може да го отровят. Заради това лекарят му му доставял различни отрови, отначало в много малки, после във все по-големи дози. Накрая Митридат стигнал дотам, че можел да приема крайно силни отрови в убийствено големи дози без никакъв ефект върху здравето му.

За римският император Максимин Тракиеца пък разказват, че без особени усилия огъвал дебел три пръста железен прът и после връщал формата му. Познавате и много други останки от древността. Индийските факири, на корема на които чупят камъни, българските нестинари и още много други. Мит или реалност?

Думата има науката

Науката казва да. Каляването наистина съществува.

На неврологично ниво рецепторът реагира на определено дразнение. Когато дразнението е еднократно, реакцията е в максимума си. Когато същото дразнение обаче е продължително, възбуждането на рецептора постепенно намалява. Механизмът не е съвсем ясен, но поради факта, че нервната система за всяко дразнение предава различен вид електрохимични сигнали, се допуска, че при постоянно дразнение от определен тип просто силата на заряда намалява, сигналът отслабва. Това е крайно важен за живота механизъм, който позволява на рецепторите на организма да ограничават информация за постоянно повтарящи се или неизменни дразнения от средата.

Определени рецептори обаче по-бързо се нагаждат от други. Също така съществува "комуникация между рецепторите", която позволява близко разположени рецептори да си влияят един на друг и намалената реакция на един рецептор да води до намалена реакция и на съседите му. Това поведение е характерно за кожните и зрителните рецептори.

Какво на практика значи това? Това значи каляване срещу дразнение, срещу болка, срещу неврологична реакция, е напълно възможно посредством постоянно повтаряне на дразнението. Само че първите опити ще са най-болезнени и при това не всяка зона на тялото е еднакво податлива на такова каляване.

Хомеостаза

Хомеостазата е другият способ на организма да се справя с проблемите. С него най-често си "играем" при каляването. Хомеостазата представлява най-общо казано равновесието на температура, налягане, соли и вода в организма, което позволява нормалното функциониране на всички органи и стабилна вътре - и външноклетъчна среда.

Когато променим нещо във външната среда - например температурата, телесната температура чисто физически започва да се променя, да поддава. Тъй като сме топлокръвни, това би било критично и веднага се отключват механизми за регулиране; при студ има вазоконстрикция, намалява кръвоподаването в малките кръвоносни съдове, където кръвта най-бързо се охлажда, при жега се отварят порите на потните жлези, изхвърля се вода и се топлоотдава.

Тези механизми обаче не са случайни. Те подлежат от една страна от регулация на нервната система (чиято адаптация вече разгледахме), от друга на хуморална регулация - чрез хормоните. Специфични химични механизми повлияват хомеостазата. Въпросът е, че обичайно след преустановяване на дразнението те преустановяват своята дейност и се връщат на изходните нива. Продължителност на дразнението обаче гарантира и ново хуморално равновесие, което е устойчиво. Новото хуморално равновесие гарантира нова равновесна точка на хомеостазата. Новата равновесна точка на хомеостазата вече е адаптация на организма към променящата се среда и каляване.

Имунната защита пък е изградена изцяло на този принцип. Дори когато дразнителят й е непознат, тя е способна да се справи с него и да го дезактивира, когато дразнението е ограничено. С течение на времето обаче тя "се научава" да го разпознава. В момента, в който натрапникът е разпознат, следва координиран, насочен и последователен отговор, който позволява на имунната система да се справи с проблема даже и ако той вече не е толкова ограничен. Този ефект на "имунно каляване" се използва при ваксините.

Така че макар и да го няма в учебниците по медицина, каляването си е естествен функция на организма в много случаи.

Ключът?

С една дума можем да опишем ключовата дума в случая. Думата е адаптация. Организмът е способен да се справи без особен проблем с някои обичайно трудни и опасни ситуации, ако е имал времето да се адаптира, ако е привикнал на дразнението и се е научил да го контролира. Запомнете, че в този случай думата адаптация и думата бързина стоят на противоположни страни. Адаптацията е постепенен процес дори и при бързо реагиращите тъкани и органи. Ако стресирате организма еднократно и очаквате закаляващ резултат, няма да го постигнете, защото няма адаптация.

Небето е границата?

За съжаление, не. И каляването има своите ограничения. Каквото и да правим, има критични температури и натоварвания, които не бихме могли да преодолеем. Има отрови, срещу които никой няма имунитет и с които даже съществата, създадени от природата с имунитет срещу отрови не успяват да се преборят. Има заболявания, които така или иначе убиват. Така че не експериментирайте в тази насока, поемете по утъпкани пътеки и избягвайте прекаленото новаторство, то може да бъде опасно.

Как да се каляваме?

Начините са различни. Ще избегнем даването на конкретни препоръки, тъй като всяка препоръка може да се възприеме, приложи и да въздейства на различния човек различно, а каляването не винаги е безопасно и не при всеки е с гарантиран и еднакъв ефект. Само знайте: Да, студеният душ би могъл да регулира кръвното ви и да ви кали да издържате на студ. Да, организмът може да бъде трениран да устоява на болка. Но това трябва да става целенасочено, търпеливо и постепенно. Светкавичните опити могат да доведат до обратни резултати. Калявайте се разумно!

Хареса ли ти?

Сподели с приятели в:

Вземи здравето си в свои ръце. Ето как:

Научи повече
back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 read-later1