Дневен план за навициСвали сега 

Стареене и суплементиране

Кратък гид на тема "Хранителни добавки в зряла възраст"

Добавките не са новост за хората в зряла възраст, макар и последните да не са наясно с това. Витамините и минералите, вземани на разтворими таблетки, таблетки за смучене или капсули, са добавки към храната. Течното витамин С, което се предписва при настинка, също. Всичко, за което ще говорим по-долу, има изяснен здравословен характер, така че не подхождайте с предубеждения.

Какво ще научиш?

Стареене и суплементиране

"Излишна химия" ли са добавките?

На молекулно равнище светът ни е базиран на химията, така че и ние сме "химия", точно колкото е и прахта в бурканчето от магазина за хранителни добавки. По-правилно е да запитаме естествени ли са за тялото въпросните вещества, срещат ли се свободно в природата и доказана ли е безопасността им.

Повечето от веществата, продавани днес в магазините за спортни храни и здравословни добавки към храната, са с изцяло естествен характер и се добиват като екстракти от растения, хранителни продукти. Нещо повече, много компании имат за основа политика, която да не допуска попадането на изкуствено създадени молекули в нито един техен продукт. Това се разпознава от клиентите по специфичните защитени със закон маркери за органична храна. Правото да се използват въпросните маркери се придобива изключително трудно и само след покриване на голям кръг стандарти за качество, произход и безопасност. 

Органичните маркери, които до скоро придружаваха само натурални хранителни продукти, днес вече могат се слагат и по кутиите на хранителните добавките и спортните храни. Причините, утвърдени американски и европейски компании да бавят поставянето на маркерите, са от части юридически и от части технологични. Те ще бъдат уредени с предстоящи законови промени в САЩ и ЕС във връзка със съставките и капсулите на добавките за уеднаквяване на стандартите, при което се контролират органичните храни и органичните суплементи. Качеството на производството  на хранителните добавки се контролира от GMP и ISO 9001:2000 сертификати за безопасна продукция.

Това, което се опитвам да намекна е, че в буцата сирене, която ще си купите от щанда за млечни продукти, е по-слабо контролирана за наличие на токсични химикали, отколкото е рибеното масло от здравния магазин. Опасността, за която трябва да ви е грижа, дебне в супермаркета при непакетираните, а и при много от пакетираните храни.

За да завърша позитивно, ще ви успокоя с това, че не е нужно да знаете всичко, а просто да разпознавате качествените маркери или всичко на всичко пет-шест картинки.

От къде да се снабдите с добавки и какво да избягвате?

Спортните и хранителните добавки могат да бъдат закупени от аптечната мрежа, от специализиран магазин, онлайн магазин, магазини към спортни клубове или директно от посредници консултанти. Хората най-често пазаруват добавки от близката аптека или дрогерия, защото не правят разлика между добавки, здравно-профилактични и облекчаващи симптомите на болестите продукти и лекарствата. В аптечната мрежа обаче доминират само отделни „златни продукти", които разчитат на масова медийна реклама и PR, вместо на сертификати за качество и независими лабораторни изследвания. Този тип спортни, хранителни и здравно-профилактични добавки не са лекарства, затова законът у нас позволява да бъдат рекламирани по телевизията.

Въпросните „златни продукти" са създадени така, че поставят икономическите цели на компаниите производители и дистрибутори пред високите стандарти за качество и ефективност. Обикновено цената им се формира на база между 5% до 10% от средната заплата за страната. Ще ги познаете по гръмките им кратки и лесно запомнящи се имена, атрактивните опаковки и това, че съставките и противопоказанията са написани с дребен шрифт, някъде в края на етикета.

Без значение, дали купувате добавките си от аптека, от здравен консултант, от специализиран спортен магазин или от интернет, постарайте се да огледате етикета.

От допълнителен прием на какви добавки се нуждае човек в с напредване на възрастта?

Според предназначението си за хората в зряла възраст ще си позволя да подредя добавките в три групи:

  • 1: За поддържане на общото здраве, оптимизиращи приема на вещества;
  • 2: За превенция и профилактика, на специфични органи и системи в тялото;
  • 3: Подобряващи спортните постижения и възстановяването.

Първата група се грижи за достатъчността в приема на хранителни вещества, като допълва храната. С навлизане в зряла възраст човек има нужда преди всичко от тях. Тук попадат само вещества, характерни за човешкото тяло, които не могат да бъдат синтезирани от тялото, чийто прием с храната е недостатъчен или чиято собствена продукция намалява с остаряването.

Групите добавки, попадащи в група две, са ценни за превенция и профилактика на конкретни здравни проблеми. Редовните прегледи при специалисти при съпътстващо водене на изследвания например могат да доведат до прогнозиране на бъдещо заболяване на черния дроб, ако показателите на органа се влошават последователно в рамките на няколко месеца. Последното дава възможност за превантивно лечение чрез диета и регенериращи добавки. Подобна превантивна мярка може да се вземе и при превенция на здравето при установяване на завишен риск на работното място, заради замърсяване например. Примерите са безброй.

Добавките в третата група са важни само за активно спортуващите мъже и жени в зряла възраст. Хората, ограничили движението си до работа, разходки и туризъм няма да извлекат чувствителна полза от приема на хранителни добавки от група три, стига да имат добре организирано семейно хранене.

Кои добавки в коя група спадат?

Група 1

Група 2

Група 3

С кого за какво да се консултирате?

Количествата и избора на добавки от първа и втора група се консултира с личния лекар, а се препоръчва от диетолог, специалист по хранене и суплементиране или здравен консултант. Добавките в група три се препоръчват от страна на спортен или здравен консултант, както и от треньор. Крайната дума за това, дали могат да бъдат включени към модела на храненето има лекарят (личен лекар, назначеният диетолог или в краен случай специалистът по хранене и суплементиране).

Още съдържание по темата
Видове-мелатонин-за-сън
Видове мелатонин за сън
Мелатонин-и-високо-кръвно-налягане
Мелатонин и високо кръвно налягане
Мелатонин-всичко-което-трябва-да-знаете
Мелатонин – всичко, което трябва да знаете
Топ-5-хранителни-добавки-от-които-ще-извлечете-полза
Топ 5 хранителни добавки, от които ще извлечете полза
Направи първата стъпка към твоята цел.

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

top-arrow