Климатик за всеки сезон

Тяхната полза и вреда вкъщи, в офиса, в колата…

Климатикът, по подобие на GSM-а и компютъра, отдавна извървя пътя от лукса до необходимостта в нашия живот. Той е неизменна част от съвременния живот на работното ни място или в автомобила, а в последно време все повече български домакинства прибягват до неговите услуги и отделят средства, за да го имат. Доколко обаче климатикът е полезен за нашето здраве и доколко - не? Какъв е балансът, към който трябва да се стремим?

Какво ще научиш?

Искаш ли да постигнеш мечтаната форма и трайно по-добро здраве?

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

Климатик, климатициОсновните функции на климатика са две - да отоплява през студените зимни дни и да охлажда по време на летните горещини. Освен това съвременните уреди се грижат за здравословния микроклимат и въздух, чистейки го от бактерии и микроорганизми посредством монтираните в тях електростатични, финни, обезмирисяващи, йонизиращи, пазещи самия климатик и различни други филтри.

Ползата от климатици

Филтрите, които се монтират пред топлообменника във вътрешното тяло, са изработени от финна материя (мрежа), която е напълно безвредна за нашето здраве, без никакъв мирис. Освен това те задържат много алергени и така страдащите от сенна хрема (алергия към хвърчащите семена на тревите) се чувстват по-добре и имат по-малко пристъпи. Филтрите в климатици спомагат за подържане на по-чист въздух в операционните кабинети на медицинските заведения. По-ниската температура там намалява разпространението на бактериите.

Самите климатици спомагат за намаляването на топлинните удари през лятото и елиминират топлинни обриви. Специално тези в автомобила пък са от полза на шофьора за по-комфортното и безопасно държание на пътя. В тази връзка е важно да се подчертае, че климатиците в превозното средство спасяват и човешки животи.

Ограниченото ползване на климатичните инсталации пък помагат на околната среда, тъй като се спестява огромно количество отделена пара, равносилно на няколко стотин тона въглероден диоксид, изхвърлени в атмосферата, а това неминуемо се отразява и на нашето благосъстояние.

Вредата от климатиците

Недобре работещите климатичните системи с евтини некачествени филтри са източник на бактериални зарази. Съществуват микроорганизми, които се размножават вътре в климатиците. Такава е например бактерията "легионела", която причинява пневмония с висока смъртност.

Преминаването на хората от топлата околна среда в изстудената от климатика вътрешна среда е стрес за тялото и причинява разболяване. Поради това хората, които работят в офис сгради с климатици по-често имат УНГ проблеми и по-често ползват болнични. Когато струята студен въздух бие върху вас, тя може да ви причини неврит или артрит.

Климатиците могат да бъдат и причина за по-леки проблеми. Според изследване хората, които работят по-често в затворено помещение с работещ уред, са по-склонни към грип и настинки спрямо тези, които работят предимно навън. Продължителното стоене в офис с климатик кара организма да привикне, дотолкова че да не е в състояние да се справя лесно с високите температури през лятото. Оттук идва и вероятността от усещане на топлинни вълни, а оттам и рискът от топлинен удар и евентуална смърт.

Климатиците в колите събират микоорганизми в себе си, които могат да доведат до проблеми с дишането. Изследователи в Луизиана са открили осем различни форми на живот при тест между 22 и 25 автомобила. Важно за представителките на нежния пол (защо пък не и на мъжкия) - климатикът вреди на косата през зимата вследствие на изсушаването на въздуха в затвореното помещение, където се намираме.

И внимание - доказано е, че от климатиците се пълнее! Д-р Дейвид Алисън от Университета на Алабама твърди, че когато охлажда тялото, климатикът му пречи да изгаря калории, за да си регулира температурата. В подкрепа на това е и фактът, че когато е горещо и влажно, човек обикновено яде по-малко.

Балансът

Няколко полезни съвета, за да бъдат превърнати климатиците в комфортно средство. На първо време е хубаво да се водим от принципа да ползваме климатика, само когато наистина не можем без него (т.е. при много студено или много горещо време). Това, освен че пести електроенергия у дома и бензин в колата, е и по-здравословно.

В сградите най-добре е, когато на човек му е студено, да се завива, а когато му е топло да си отваря прозореца. Добре е колата да я паркираме на сянка, или с по-малкото й стъкло към слънцето, да ползваме сенник и по-рядко да включваме климатика. При използване на климатик е добре да не трябва да се настройва на много ниска температура, защото голямата температурна разлика между студеното вътре и топлото навън разболява.  Затова се препоръчва амплитудата да е в границите 15-22 градуса в зависимост от моментното ви състояние.

В САЩ има закон който забранява в държавните сгради температурата да се понижава с климатик повече от 78 градуса по Фаренхайт (25,5 градуса по Целзий) - спестява пари на данъкоплатците, а е и по-здравословно. При включването на уреда настройте струята студен въздух да не "бие" върху вас, а другаде. Грижете се редовно за филтрите в климатика, съгласно инструкцията на вашия уред, като винаги използвайте квалифицирана помощ.

Накрая можем да обобщим - климатикът действително е необходимост в днешни дни, особено пък когато се говори за прословутото глобално затопляне. Важното е да се ползва, когато изпитваме остра нужда и според състоянието на нашето здраве.

Използвани източници

  • citybuild.bg
  • essortment.com
  • klimatik-standart.com
  • klimatik-bg.com
  • sotirmarchev.tripod.com
Още съдържание по темата
5-капана-по-време-на-отслабване
5 капана по време на отслабване
Изграждането-на-нови-и-промяната-на-текущи-навици-не-е-лесен-процес
Изграждането на нови и промяната на текущи навици не е лесен процес
Мама-във-форма-Не-пренебрегвай-себе-си-след-раждането
Мама във форма: Не пренебрегвай себе си след раждането

Защо е важно майката да се грижи за здравето и формата си след раждането

Татко-във-форма-Не-пренебрегвай-себе-си-след-появата-на-детето
Татко във форма: Не пренебрегвай себе си след появата на детето

Защо да се грижим и за себе си след появата на детето

Направи първата стъпка към твоята цел.

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

top-arrow