Дневен план за навициСвали сега 

Ирландска кухня

Добре дошли в страната на Вси светии!

Ирландия - страна на келти, викинги и тайнствени сили, преминала през многобройни битки, за да се превърне днес в една от най-богатите, най-развитите и мирни държави в света. Тя се отличава с висококачествена образователна система, едно от най-високите нива на жизнен стандарт и... прекрасна кухня!

Искаш ли да постигнеш мечтаната форма и трайно по-добро здраве?

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

Ирландска кухняДалече, далече назад във времето могат да бъдат проследени корените на ирландските кулинарни традиции. През 17-и век Оливър Кромуел завладява Ирландия и поставя началото на "новата" ирландска кухня. До този момент в Ирландия процъфтява производството на мляко, сметана, масло и сирена. Под влияние на английските нашественици, келтите са прогонени от своите плодородни източни земи в каменистата пустош на западната част на острова. Единственият начин за препитание се оказва отглеждането на картофи. Така ирландците се превръщат в най-големите консуматори на картофи в света.

По-късно под влияние на англичаните, те започват да отглеждат овце за мляко и месо, а задушеното агнешко се превръща в символ на Ирландия. Тъй като Ирландия е остров - рибата и морските дарове, най-вече мидите, намират естествено своето приложение в кулинарния живот. А десертът на ирландците се състои от овесена, ечемичена и оризова каша с мляко, горски плодове и мед.

Най-известният празник в Ирландия е несъмнено Вси Светии или келтската Нова година (31 октомври). Според поверието призраците на умрелите се смесват с живите, а един от обичаите бил пред вратата да се оставя храна, за да се успокоят духовете им. С течение на времето Вси светии се превръща в любим детски празник. През 1840 г. емигриралите в Америка ирландци пренасят традицията отвъд океана. Оттогава улиците на Америка, Канада и Англия се изпълват всяка година на 31 октомври с деца, облечени в страховити костюми.

От векове наред празникът Вси светии се отбелязва с тържества, като на този ден е забранено консумирането на месо. Поради тази причина традиционните ястия не включват месо в състава си, а картофи, зеле, ябълки, боровинки и др. Съществува обичай (подобно на българския обичай да се поставя късметче в коледната питка) във всяко ястие да се поставя късметче - брачна халка, монета, копче и напръстник и по тях се гадае за късмета през цялата година.

Но богата и щедра била ирландската душа и независимо от всички събития и суровата природа, които белязали ирландската кухня, тази щедрост намерила израз в прочутите напитки - черната бира и ирландското уиски, познати на ценителите по целия свят. Няма как да пропуснем традиционното ирландско картофено ястие - Boxty, което може да се приготви от хляб, питка, кнедли, палачинки или пудинг.

Символичният хляб със сушени плодове е друго ястие, характерно за кухнята на Ирландия. Този плодов хляб се превръща в своеобразен кулинарен символ на Ирландия, като името му идва от думата breac, което означава „пъстър". Съществуват две основни рецепти: Barm Brack - който се приготвя с мая, и Tea Brack - приготвя се с бакпулвер.

Традиционни ястия, които подбрахме за вас:

Още съдържание по темата
Как-да-предотвратим-болките-в-гърба
Как да предотвратим болките в гърба?
Основната-причина-популярните-диети-да-не-работят-за-теб
Основната причина популярните диети да не работят за теб
Тренировките-са-прекалено-лесни
Тренировките са прекалено лесни!

Тренировъчната ми програма не ме натоварва достатъчно!

Изграждането-на-нови-и-промяната-на-текущи-навици-не-е-лесен-процес
Изграждането на нови и промяната на текущи навици не е лесен процес
Направи първата стъпка към твоята цел.

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

top-arrow