Дневен план за навициСвали сега 

Кухнята на Гърция

Кулинарен мост между Стария и Новия свят

От историческа гледна точка Гърция е била наричана "Елас" или Елада", като стария номинатив Елас и до днес се среща върху някои документи или марки. Името Гърция идва от названието на едно беотийско гръцко племе от град Греа, което успява да колонизира Южна Италия през осми век пр. Хр. Европейците използват имена, производни на "Graecia", но персийците, турците и арабите използват името "Yunans", т. е. йонийци. Интерес буди уникалната форма, използвана от грузинците за гърците - "berdzeni", което в превод означава мъдри. Именно Древна Гърция се превръща в родина на кулинарното изкувство в Европа. Там е създадена най-старата готварска книга, написана от Архестратос през 330 г. пр.н. е.

Искаш ли да постигнеш мечтаната форма и трайно по-добро здраве?

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

Кухнята на ГърцияС кулинарните традиции на Гърция е свързано понятието "симпозиум", което в превод означава пир. С течение на времето от древногръцкия пир започват традициите на европейската кулинария и западната философия.

Гръцката кухня се отличава с простота и свежест на ястията, които се приготвят лесно и са ароматни и вкусни. В кулинарният свят на Гърция се преплитат традициите на турци, славяни и италианци. Предпочитани меса са агнешкото и ярешкото, от които приготвят кюфтета, поръсени с мащерка, риган или магданоз. С агнешка кайма се приготвя и мусака, която се смята за национално ястие.

В Гърция на почит са и морските деликатеси, подправени с чесън, лимонов сок, зехтин и крутони. А зехтинът е задължителен за всяко блюдо, любим сос към ястията е "дзадзики" - гръцкият вариант на сухия таратор. С него се заливат и зеленчуковите, и месните блюда. Гърците консумират и много зеленчуци, но най-вече маслини, като съществува огромно разнообразие от различни сортове - огромни, дребни, черни, зелени... За десерт пък предпочитат баклава или други сладкиши, обилно поляти със захарен сироп.

Представяме ви няколко рецепти, характерни за гръцката национална кухня:

Още съдържание по темата
Как-да-предотвратим-болките-в-гърба
Как да предотвратим болките в гърба?
Основната-причина-популярните-диети-да-не-работят-за-теб
Основната причина популярните диети да не работят за теб
Тренировките-са-прекалено-лесни
Тренировките са прекалено лесни!

Тренировъчната ми програма не ме натоварва достатъчно!

Изграждането-на-нови-и-промяната-на-текущи-навици-не-е-лесен-процес
Изграждането на нови и промяната на текущи навици не е лесен процес
Направи първата стъпка към твоята цел.

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

top-arrow