Дневен план за навициСвали сега 

Почивка за нашите очи

Полезни съвети и упражнения за поддържане на зрителното ни здраве

Изпитвате болка в очите след дългия работен ден пред компютъра? Трудно ви е да четете по-дълго от няколко минути? Гледането на телевизия се превръща в ад за зрението? От всичко това очите ви дразнят и парят? Съществуват естествени начини за преодоляването на проблема с очите и съхраняване на тяхното здраве.

Какво ще научиш?

Искаш ли да постигнеш мечтаната форма и трайно по-добро здраве?

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

Почивка за очитеБалансът на очите се базира на редуването на гледане на близко и далечно разстояние. За съжаление натовареното всекидневие все по-сериозно ограничава това. Очите ви постоянно са под натиска на изкуствена светлина в дома или офиса, от монитора на компютъра. И всичко това в продължение на поне 8 часа. Очите са принудени да бъдат постоянно активни и да не си отпочиват. За да им дадете шанс да направят пауза, намерете време да спрете за момент работата и да се вгледате в някоя точка в хоризонта през прозореца. Когато фиксирате далечна такава, мускулите, които придържат очната леща, си почиват. Така вашите очи ще могат поне за малко да си "поемат дъх". Същото упражнение върху различни точки в далечината можете да практикувате винаги, когато сте на път.

Все по-сухи и по-сухи...

Ако редовно ви парят очите и дразнят в края на деня, то най-вероятно страдате от т.нар. сухи очи, или другояче казаноq те не произвеждат достатъчно сълзи, които да ги хидратират. Във Франция например цели 9 млн. души страдат от сухота на очите. Причините за това са много: замърсяването, цигареният дим, носенето на изкуствени лещи с години, възрастта, лошото хранене, приемът на някои лекарства и др. Компютърният екран също "спомага" за сухотата на очите. "Когато са пред монитора, очите все по-рядко премигват, което от своя страна води до сухота", обяснява Франсоаз Каре, френски офталмолог хомеопат. В такъв случай вариант е използването на изкуствени сълзи с цел да навлажняват очите. Съществуват и лекарства за хидратиране на очите, които подобряват секрецията на сълзи.

Тренировки чрез премигване

Когато стоите на едно и също място по цял ден, после изпитвате нужда да се раздвижите. Същото важи и за очите. За да намалите напрежението, на което всекидневно те са подложени, трябва да отделите няколко минути и да ги поупражнявате. Започнете като откъснете поглед от онова място, към което погледът ви е прикован с часове (например монитора). Упражнявайте се чрез леки премигвания. След това сменете гледната точка първо върху някой близък предмет, а после - към по-отдалечен. За да завършите вашата тренировка, започнете да местите плавно главата наляво и надясно. Можете да прилагате тези упражнения толкова често, колкото пъти усетите напрежение в очите. Щом настъпи скованост във вашето зрение, не му мислете дълго, а премигнете няколко пъти, за да могат очите да възвърнат своята мобилност.

Чувствителност при светлина

Лошото осветление може да предизвика нежелана умора в очите. В едно стайно помещение има не един и два източника на изкуствена светлина с различна интензивност, които поставят зрението ви пред сериозно изпитание. Тогава естествената дневна светлина влиза в конфликт с изкуствената. Мониторът на компютъра е един от тези източници, които "допринасят" за проблема с очите. В такъв случай е необходимо да го поставите на място, където дневната светлина идва отляво или отдясно. Освен това можете да регулирате силата на естествената светлина с щори с цел избягване на прекалено силна светлинна разновидност. Опитайте да хармонизирате и осветлението в помещението, за да не уморява очите. Намалете яркостта на монитора доколкото е възможно, а освен това не забравяйте редовно да го почиствате от прах, за да улесните четенето.

Опасността от фотофобия

Липсата на изложение на дневна светлина може да бъде причина за провокирането на прогресивна фотофобия (чувствителност и непоносимост към светлина). За това основна вина има изкуственото осветление. Вашият ирис е като диафрагмата. Той се свива при контакт със светлината, намалява размера на зениците (за да не се предизвика ослепяване) и се отваря, за да се приспособи към лошото осветление. Ако всеки ден сте в помещение със слаба светлина, то зениците ви остават разширени. В един момент, когато вашите очи преминат към естествената дневна светлина, усещате напрежение, което малко по малко става нетърпимо. В тези моменти зениците ви изпитват все по-сериозни трудности да се свият така, както трябва да го правят. Навикът да сложите слънчеви очила, за да предпазите очите, е грешка. Това не само че не подобрява състоянието им, а дори засилва вашата фотофобия. При такива ситуации трябва да се опитате да накарате очите с малки стъпки да привикнат към естествената светлина, а не да ги подложите на сериозен шок, излагайки ги директно на слънцето.

Пълно затъмнение, моля!

Тъмнината позволява на вашите очи да отпочинат. Мракът моментално сваля напрежението, на което е подложено зрението. Зрителният нерв както има нужда да се активира от светлината, за да изпрати визуални съобщения до мозъка, така и има нужда да прави паузи чрез наличие на тъмнина. За да отпочинат вашите очи, трябва да направите едно просто упражнение: затоплете ръце и закрийте очите с пръсти в продължение на 20-30 секунди. Не ги притискайте, за да не им се създава напрежение. Постепенно започнете да пропускате малко светлина през пръстите. Този метод отпуска мускулите, които придържат очната ябълка и дава почивка на зрителния нерв.

Погрешна позиция

Неудобен стол, ниска маса, прекалено близък монитор... Не е лесно да се намери идеалната стойка, за да не се уморяват очите. Добре е да се знае, че напрежението на нивото на тила предизвиква зрителната умора. За да избегнете това, поставете вашия монитор така, че да отстоява на 50-80 см. от очите. Екранът трябва да е разположен по такъв начин, че лицето ви да е на нивото на горния му край. Седналото положение уморява тялото. Поради това отделяйте време да ставате и погледът ви да напуска за известно време монитора. Що се отнася до гледането на телевизия, внимавайте да не стоите на прекалено близко разстояние.

Масаж за очите

Зрителната умора предизвиква стрес на тялото, изразяващ се под формата на главоболие и напрежение във врата. За да облекчите болките, е необходимо да си правите масажи по няколко пъти на ден. Поставете двата си лакътя на бюрото. Така те са освободени от напрежение и ви дават голяма стабилност. Поставете двата палеца на нивото на челюстите си, а двата показалеца - на слепоочията. Масажирайте с леки кръгообразни движения. Впоследствие можете да смъкнете пръстите на нивото на врата.

Ако желаете по-сериозен вид терапия, можете да се обърнете към лекар-остеопат, който да ви приложи вътрешноорални манипулации на нивото на челюстите и да ви освободи от зрителните проблеми. Рефлексологията също допринася за благосъстоянието на очите и отстраняването на стреса, както и акупунктурата, която при активирането на някои точки отблокира зоните на напрежение.

Използвани източници

  • e-sante.fr
  • wikipedia.org
  • arsmedica.bg
Още съдържание по темата
Бутилирана-вода-крие-ли-рискове-за-здравето
Бутилирана вода - крие ли рискове за здравето?
Как-да-отслабна-всичко-което-трябва-да-знаеш
Как да отслабна - всичко, което трябва да знаеш
5-капана-по-време-на-отслабване
5 капана по време на отслабване
Изграждането-на-нови-и-промяната-на-текущи-навици-не-е-лесен-процес
Изграждането на нови и промяната на текущи навици не е лесен процес
Направи първата стъпка към твоята цел.

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

top-arrow