Дневен план за навициСвали сега 

Най-често срещаните заболявания на устната кухина

Малко повече факти за афтите, абсцесите и млечницата

Случва ли ви се често да ви тормозят неприятни малки ранички или гнойни торбички, създаващи дискомфорт и пречещи на нормалните дъвкателни процеси? Е, няма съмнение, че не могат да бъдат причислени към най-опасните патогенни изменения в човешкия организъм, но тяхната поява е важен диагностичен белег за състоянието на имунната система. Афтите, абсцесите и млечницата създават проблеми не само при хранене.

Какво ще научиш?

Искаш ли да постигнеш мечтаната форма и трайно по-добро здраве?

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

Заболявания на устната кухинаДо тяхното отстраняване в организма съществува реална отворена  "входна врата" за други бактериални и вирусни инфекции. Хроничната поява на язвички може да бъде също така и сигнал за отклонения в други системи и органи (диабет, намалена работа на черния дроб и бъбреците, както и инфекция на синусите).

Афти (афтозен стоматит)

Значително място по честота и тежест на проявите заема заболяването на устната лигавица, което се характеризира с типичен обрив, наречен афта. Напълно развитата афта представлява кръгла, овална или полигонална повърхностна ерозия или язвичка, обикновено с големината на лещено зърно. Централната част на афтата е покрита с материя с бяло-жълтеникав цвят, а периферията представлява яркочервен венец. Самите афти се развиват като строго ограничени поражения, които се разполагат на нивото на лигавицата или са леко вдлъбнати. Броят на афтите, които се виждат в определен момент, обикновено не надминава 3-4. Еволюцията на отделната афта трае около 6-7 дни, за което време тя преминава, без да оставя белег. Общата продължителност на болестта обаче е по-голяма, тъй като едни афти изчезват, а други се появяват.

Неприятните ранички се разполагат най-често по лигавицата на бузите, устните, по долната повърхност и ръбовете на езика. Те са силно болезнени при допир и хранене, особено при прием на по-твърда храна (поради механичното дразнене), както и на такава с повишена киселинност (химично дразнене). Срещат се във всички възрасти и при двата пола. Смята се, че най-честата причина за появата на афти е вирус, наречен Herpes simplex labialis, който е причинител и на херпеса, но за разлика от него афтите не образуват мехурчета. Освен това някои ентеровируси, имунодефицитни заболявания, недостиг на витамин В и С в организма  също могат да причинят афтозен стоматит в устната кухина. Афтозният стоматит може да бъде причинен и от: стрес, преумора, травма при прехапване, лоша зъбна протеза, лоша хигиена на устната кухина, груба четка за зъби, употреба на замърсени продукти, неизмити плодове и зеленчуци.

Много важно е да не се допуска афтите да се превърнат в хронично рецидивиращи, които от своя страна се лекуват трудно и продължително. Наблюдавайки организма си, можете да установите коя е причината за тяхната поява и да се обърнете съответно към стоматолог или личен лекар. Защото съществуват много противовъзпалителни средства с локален ефект, които потискат симптомите и  временно отстраняват афтите, без обаче да премахват първопричината за тяхната поява.

Предпазни мерки, които да намалят дискомфорта, причинен от афтите:

  • необходимо е да регулирате храненето, да се избягват подправки, солени и пикантни храни, а храната от своя страна да бъде богата на витамини - С, В1 и В12;
  • редуцирайте количеството прието кафе и цигари, не дъвчете дъвка и не използвайте продукти за освежаване на дъха;
  • поддържайте добра хигиена на устната кухина и редовно сменяйте четката си за зъби;
  • ако причината за появата на афтозен стоматит е силна преумора и стрес, вземете необходимите мерки за тяхното овладяване.

Абсцес

Има два основни момента, които биха ни предпазили от хирургическа намеса за корекция на проблеми, възникнали в зъбно-челюстната кухина - редовна хигиена на зъбите и устата, както и редовни консултативни прегледи при стоматолог. Много често решаваме, че временното лечение с първия попаднал ни аналгетик, който бързо стопира болката, е по-добър вариант от посещението при стоматолог. Вследствие на което често настъпват усложнения, а абсцесът несъмнено е едно от тях.

От една страна това заболяване може да възникне поради натрупване на остатъци от храна и бактерии на границата между зъба и венеца (т. нар. зъбна плака). Но, от друга страна причината може да бъде инфекция на зъба вследствие кариес. При него се наблюдава деструкция на зъбната повърхност, която ако не се отстрани навреме, води до нарушаване на пулпите. В този случай ситуацията се развива по две направления:

  • в първия вариант възниква пулпит, съпроводен с остра болка.
  • при втория вариант възпалението се развива бавно, а инфекцията се разпространява към корена на зъба, при което се образува гранулом. Микробите, съдържащи се в него, могат да бъдат изключително опасни за сърдечно-съдовата, дихателната и половата система, а наличието на вирусно заболяване или хиповитаминоза може допълнително да активира патогенните микроорганизми.

Абсцесът може да се появи и на самия венец. Той се подува и върху него възниква болезнено бяло образувание, пълно с гной. Причината без съмнение е лошата хигиена на устната кухина. Рентгенова снимка може да определи естеството на абсцеса. Когато той е в резултат на кариес, достатъчно би било да се излекува самия зъб, но ако проблемът е във венеца, тогава е необходима антибиотична терапия, комбинирана с противовъзпалителни медикаменти.

Млечница

Вид гъбична инфекция, получена вследствие на анормалното развитие на гъбичките, намиращи се в устната кухина. Млечницата представлява често срещано, но не и безобидно заболяване, което трябва да се лекува своевременно. Езикът побелява или потъмнява, появяват се бели или белезникави налепи, съпроводени с усещане за неприятно пареща болка, леко повишена температура, затруднено преглъщане и увеличени лимфни възли. При появата на тези симптоми е необходима лекарска консултация, защото нелекуваната своевременно млечница може да премине в храносмилателния тракт и да се разпространи в организма.

Млечницата е състояние, което се среща предимно при новородени, но и при възрастни пациенти с имунен дефицит. Често срещана е и при пациенти, подложени на терапия с продължителен прием на антибиотици и развитие на последваща дисбактериоза.

Много хора страдат от възпаление на устната лигавица или на венците. Това са проблеми, които в никакъв случай не бива да бъдат подценявани. А поддържането на добра устна хигиена, съчетана с посещение на стоматолог поне два пъти годишно, както и приемът на храна, богата на витамини и минерали, значително биха редуцирали риска от появата на подобни състояния.

Използвани източници

  • bgdent.eu
  • pramed.com
  • az-jenata.com
Още съдържание по темата
На-ръба-или-как-да-се-движим-за-да-не-ни-боли
На ръба (или как да се движим, за да не ни боли)

Техниките са много, принципите обаче са само няколко

Синдром-на-кубиталния-тунел
Синдром на кубиталния тунел

Наричан още "телефонен лакът"

Тренировки-за-стягане-след-раждане-със-секцио
Тренировки за стягане след раждане със секцио

Кога е безопасно да започнем да тренираме и по какъв начин?

Тузлата-място-с-история-и-дух
Тузлата - място с история и дух

За лиманолечението, калолечението, спокойствието и още нещо

Направи първата стъпка към твоята цел.

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

top-arrow